Thumbnail 1
 KRONOTOP HRVATSKOG PERFORMANSA - OD TRAVELERA DO DANAS - Suzana Marjanić slika 1
Školska knjiga logo

KRONOTOP HRVATSKOG PERFORMANSA - OD TRAVELERA DO DANAS - Suzana Marjanić

Šifra proizvoda: 5JD49M

Cijena

132,59 €

Cijena sadrži PDV

    Dobavljivo po narudžbiDostava kroz 11-20 radnih dana

    Plaćanje do 24 rate bez kamata i naknada! Saznaj više

    DinersVisaMasterCardMaestroKEKS PayPaypal

    UDRUGA BIJELI VAL, INSTITUT ZA ETNOLOGIJU I FOLKLORISTIKU, ŠKOLSKA KNJIGA, 2014.
    Knjiga Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas pokriva povijest umjetnosti performansa u Hrvatskoj od dadaističkih uličnih akcija zagrebačke trupe...

    Pročitaj više
    UDRUGA BIJELI VAL, INSTITUT ZA ETNOLOGIJU I FOLKLORISTIKU, ŠKOLSKA KNJIGA, 2014.

    Knjiga Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas pokriva povijest umjetnosti performansa u Hrvatskoj od dadaističkih uličnih akcija zagrebačke trupe srednjoškolaca Traveleri 20-ih godina prošloga stoljeća pa sve do danas. Kao završne godine uzete su dvije: 2010. godina kao godina smrti anarho-oca hrvatskoga performansa u zemlji i u regiji (ex-Yu) – Tomislava Gotovca a.k.a. Antonija G. Lauera, te 2013. godina kada RH ulazi u EU, ili kao što neki teoretičari korporatizma govore o obrnutom slijedu neokolonijalne kastracije tog ekonomski post/apokaliptičnoga razdoblja. Tomislav Gotovac svojim je izvedbenim konceptima kreativno djelovao na umjetnost performansa Marine Abramović, što vrlo često otvoreno i srčano potvrđuje i sama umjetnica.

    Uz svako su teorijsko poglavlje knjige priloženi i razgovori s pojedinim umjetnicima/umjetnicama performansa kao i s pojedinim glumcima, glazbenicima i teoretičarima i povjesničarima umjetnosti, odnosno književnosti koji su pristupali bilo iz teorijskih ili praktičnih – umjetničkih intencija akcionističkoj i performerskoj sceni. Ukupno je uvršteno 149 razgovora što ih je autorica vodila i objavljivala od 1999. godine u dvotjedniku Zarez, tako da razgovori imaju dokumentaristički karakter s obzirom na vrijeme vođenja razgovora. Tako i taj razgovorni, praktični dio knjige prati kronologiju, odnosno kronotop
    (u Bahtinovu određenju) hrvatskoga performansa, čime se i živom riječjunjihovih aktera ocrtava taj izuzetno značajni žanr žive umjetnosti u našoj regiji.
    Knjigu Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas izdala je Školska knjiga u suradnji s Udrugom Bijeli val i Institutom za etnologiju i folkoristiku.

    IZ RECENZIJA
    Knjiga Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas Suzane Marjanić prvo je cjelovito djelo o povijesti hrvatskoga performansa, u povijesnom kontinuitetu od dvadesetih godina prošloga stoljeća (dadaističkih akcija grupe Traveleri, zenitističkih akcija Marijana Mikca, Dadaističke matinejeu Osijeku) do danas, s posebnom posvetom rodonačelniku ovoga izvedbenog žanra u Hrvatskoj, Tomislava Gotovca.

    Ines Prica, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

    Držim da je knjiga Suzane Marjanić jednako značajna gledano i iz pozicija izvedbenih studija, kulturne antropologije, slobodarskih i animalističkih pozicija te kulturalne teorije. Iz autoričinih je analiza i zapisa moguće pročitati društvenu i socijalnu, gospodarsku situaciju, dadu se naslutiti dominirajuće paradigme, kao i promjene paradigmi, kojima smo bili svjedocima a i kojima i danas svjedočimo.

    Dubravka Crnojević-Carić, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb
     
    Šifra: 060947
    ISBN: 978-953-0-60947-1

    Dobavljivo po narudžbiDostava kroz 11-20 radnih dana

    Plaćanje do 24 rate bez kamata i naknada! Saznaj više

    DinersVisaMasterCardMaestroKEKS PayPaypal

    Slični proizvodi