Thumbnail 1
SIR GAWAIN I ZELENI VITEZ - biblioteka VSK slika 1
Školska knjiga logo

SIR GAWAIN I ZELENI VITEZ - biblioteka VSK

Šifra proizvoda: 32MQ5D

Cijena

13,14 €

Cijena sadrži PDV

    Dobavljivo po narudžbiDostava kroz 11-20 radnih dana

    DinersVisaMasterCardMaestroKEKS PayPaypal

    Sir Gawain i Zeleni vitez, najzagonetnije, najčudesnije djelo engleske književnosti, potječe iz doba posljednjeg blistavog rascvata viteške kulture. Vrijeme nastanka spjeva preklapa se s vremenom vladavine Edwarda II. (1327. – 1377.), kadase...

    Pročitaj više
    Sir Gawain i Zeleni vitez, najzagonetnije, najčudesnije djelo engleske književnosti, potječe iz doba posljednjeg blistavog rascvata viteške kulture.

    Vrijeme nastanka spjeva preklapa se s vremenom vladavine Edwarda II. (1327. – 1377.), kadase stalni sukobi s Francuzima i Škotima smjenjuju s blistavim svečanostima, zabavama i turnirima, što njegov dvor čini jednim od najsjajnijih u onodobnoj Europi, sve dok neprestani rat (Stogodišnji rat s Francuzima) nije do kraja iscrpio kraljeve financije i zemlju.
    Evocira se slavna legendarna viteškopjesnička prošlost, zlatni vijek viteštva vezan za dvor kralja Arthura i vitezove Okruglog stola, kojima pripada i Gawain kao najglasovitiji i najsjajniji među njima. Tmurno ozračje vremena traži utjehu ublistavoj slici viteštva nadahnjujući se romantiziranom prošlošću, temtikom koja u zagubljenom podzemnom sloju vodi sve do drevne keltske predaje pa i dalje, do mitova, rituala pretpovijesnih ljudi i vremena.


    Sir Gawain i Zeleni vitez pisan je dijalektom sjeverozapadnog dijela središnje Engleske, s mnogo leksika skandinavskog podrijetla, onomatopejskog postanja, što daje posebnu zvučnost stihovima pisanim gipkim aliterativnim metrom zasnovanome na četiri naglašena sloga u stihu, od kojih tri jesu aliteracije. Svaka se strofa sastoji od 12 do 14 stihova, a završava kratkim svosložnim stihom zvanim bob, kao spojnicom na koju se nadovezuje strofa wheel od četiri kratka stiha s bobom vezana rimom po shemi a(bob)baba(wheel). Oni su završetak svake strofe i služe im kao svojevrstan refren i sažetak.

    Sir Gawain i Zeleni vitez prvi se put pojavljuje u hrvatskome prijevodu.


    s engleskoga preveo i pogovorom popratio Luko Paljetak
     
    Šifra: 061741
    ISBN: 978-953-0-61741-4
    Broj stranica: 124
    Uvez: TVRDI UVEZ
    Format: 14,5x20,5 cm

    Dobavljivo po narudžbiDostava kroz 11-20 radnih dana

    DinersVisaMasterCardMaestroKEKS PayPaypal

    Slični proizvodi