Thumbnail 1
Thumbnail 2
Domano pjenušac 6 x 0,75 L slika 1
Domano pjenušac 6 x 0,75 L slika 2
Vina Zadro logo

Domano pjenušac 6 x 0,75 L

Šifra proizvoda: NMJJ2AQ

Trenutno nedostupno

Pjenušavo bijelo suho vino

Sortni sastav – Žilavka

Sadržaj alkohola – 12%

Pročitaj više

Slični proizvodi

NON VINTAGE PJENUŠAC - kupažiraju se različite godine berbi kako bi se dobila konstantna kvaliteta u boci iz godine u godinu.

Proces vinifikacije – Domano je prvi hercegovački pjenušac proizveden KLASIČNOM METODOM vrenja u bocama, od grožđa sorte žilavka. Domano je ponos naše vinarije. Grožđe za pjenušac se bere ranije nego za klasično vino, a cilj je dobiti optimalan odnos kiselina i šećera i  to kiseline veće od 7,5 a šećera ne više od 18 stupnjeva. Od takvog grožđa se napravi vino primarnom fermentacijom. Takvo vino nije ugodno za piti te se od njega pravi pjenušac. Sekundarna fermentacija, kod koje dolazi do stvaranja pjenušavog vina, događa se u boci. Uz vino koje je nastalo primarnom fermentacijom, u bocu se dodaju kvasci i tiražni liker koji predstavlja vrstu šećernog sirupa te boca ide na horizontalno odležavanje u podrumu.

Prilikom sekundarne fermentacije, ugljikov dioksid biva zarobljen u boci što dovodi do stvaranja mjehurića. Pjenušac odležava minimalno 18 mjeseci na kvascima i talogu u boci. Nakon dozrijevanja u boci, potrebno je ukloniti sav talog, pa se boce postavljaju na police gdje bivaju okrenute naopačke pod kutom od 45 stupnjeva te se iz dana u dan protresaju s ciljem da se talog skupi u grlu boce. Zatim slijedi proces degoržiranja, prilikom kojeg se grlo boce zamrzne te se odčepljivanjem ukloni dobiveni blok leda skupa s talogom. U bocu se doda malo ekspeditivnog likera, nakon čega se začepljuje pluto čepom, mrežastom žicom i kapsulom.

Karakteristike – vrhunsko pjenušavo vino izvrsne čistoće i svježine što ga čini laganim i ugodnim u čaši. Na nosu se otvara cvjetnim aromama i laganim dimom, da bi se bouquet kasnije zaokružio citrusima od grejpa i limuna. Na okusu je izrazito mineralan, raskošan, snažan, donekle kremast i potpuno zaokružen.

Hrana i serviranje – najbolje poslužiti uz omlet od jaja, jela s gljivama, tjesteninu, kamenice, kavijar, jastoga te uz jagode sa šlagom. Servirati na 6 – 10 °C.

Napomena: Zabranjena je prodaja alkoholnih pića i drugih pića koja sadrže alkohol osobama mlađim od 18 godina.

Trenutno nedostupno