BAZZAR SAVJETUJE

Voziš romobil? Izbjegni novčane kazne uz ove obavezne dodatke

Od sada svi vozači romobila moraju nositi kacigu, a ne samo mlađi od 16 godina, kao što je to slučaj s biciklistima.

Voziš romobil? Izbjegni novčane kazne uz ove obavezne dodatke

Krajem srpnja na snagu su stupila nova pravila iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama koja se po novom tiču i vožnje popularnih električnih romobila i segwayja. 

Nepridržavanje novih propisa za sobom povlači, osim manje sigurnosti u prometu, i novčane kazne. Osigurajte si sigurniju i bezbrižniju vožnju na svom električnom ljubimcu uz ove dodatke: 

1. Kacige za romobile i bicikle

Novo pravilo: Obvezno nošenje kacige

Kazna: 300 kuna 

Od sada svi vozači romobila moraju nositi kacigu, a ne samo mlađi od 16 godina, kao što je to slučaj s biciklistima. 

U Bazzarovoj ponudi su kacige za svačiji ukus, poput klasičnih kaciga branda MS Energy u bijeloj i crnoj boji. Cijena im se kreće od 299 do 439 kuna, a uz kod DAJPET ostvarujete dodatnih 5% popusta. Pogledaj ponudu MS Energy kaciga! 

Closca kacige privlače pažnju svojim dizajnom koji ima vrlo praktičnu svrhu - sklapanje za jednostavniju pohranu dok je ne koristite. Istražite ponudu Closca kaciga u raznim veličinama!

Za veću vidljivost u prometu dobar odabir su Livall kacige s pametnim osvjetljenjem, ali i drugim korisnim funkcijama poput automatskog senzora osvjetljenja, indikatora pokazivača smjera, SOS upozorenja za dojavu hitnih slučajeva i ostalo. Otkrij sve mogućnosti Livall kaciga!

2. Reflektirajuća odjeća 

Novo pravilo: Tijekom noći ili smanjene vidljivosti svi vozači romobila i ostalih sličnih vozila moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili drugom reflektirajućom odjećom ili oznakom. 

Jesi li više za žutu ili narančastu verziju reflektirajućeg prsluka


3. Slušalice

Novo pravilo: Zabranjeno koristiti slušalice na oba uha odjednom 

Kazna: 300 kuna

Prema novim pravilima, za veću sigurnost u prometu, nije dopušteno koristiti slušalice u/ na oba uha tijekom vožnje. Ne posjedujete li slušalice koje se mogu koristiti samo za jedno uho, a ne želite se odreći glazbe u vožnji, nabavite slušalice koje to mogu. 


4. Brzina električnih romobila

Novo pravilo: Ograničenje brzine na 25 km/ h

Kazna: 1.000 kuna

Ne zaboravite prilikom kupnje obratiti pažnju da je prema novim pravilima dozvoljeno voziti one električne romobile koji na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno, čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h. 

Preostale novosti koje se tiču vožnje romobila pročitaj u tekstu o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama