ČUVAJTE ZDRAVLJE

Što sve živi u tvom madracu i kad je vrijeme za kupnju novog

Zbog nečistoća i grinja moguće je doći do alergoloških reakcija poput začepljenog nosa i naotečenih kapaka.

Što sve živi u tvom madracu i kad je vrijeme za kupnju novog

Loš i dotrajali madrac može ostaviti negativne posljedice na tvoje zdravlje. Madrac utječe na spavanje i stanje tvojih leđa pa je poželjno obratiti pažnju je li i kada je vrijeme za novi madrac. Uz leđobolju problem su i mali insekti koji žive u jastucima i madracima - grinje. U prosječnom jastuku živi oko 10.000 grinja koji mogu izazvati i alergološke reakcije poput začepljenog nosa, naotečenih kapaka te problemima s dišnim putevima. 

Jastuci i madraci tijekom vremena prikupljaju sve više prašine, prljavštine, masnoća te mrtvih stanica kože. Zanimljivo je da gornji sloj kože prirodno odbacujemo svakih 28 dana, a te nakupine epitela hrana su grinjama pa su im to idealni uvjeti za razvijanje. 

Sve to razlozi su da svakodnevno provjetravamo spavaću sobu te mijenjamo posteljinu svakih sedam dana. Madrace je u prvo vrijeme moguće oprati posebnim usisavačima, ali u pravilu ih je poželjno promijeniti svakih 6 godina, a nekada i ranije

Kako znati kad je vrijeme za novi madrac

1. Tvoj madrac ima kvrge

Madrac ima udubine ili kvrge nastale uzrokovane deformacijom obloga, budiš se nenaspavan i s bolnim leđima. Madrac s kvrgama ne daje potrebnu potporu tijelu, a sličan problem stvaraju i niskokvalitetni madraci.

2. Bole te leđa

Sve te boli kad se probudiš? Tijelo ti možda poručuje da je vrijeme za novi madrac

Dok spavamo tijelo se oporavlja od napornog radnog dana, previše sjedenja ili treninga stoga je bitno da madrac bude kvalitetan i omogući taj oporavak.  

Obratiti pozornost na to kako se osjećaš kada se probudiš - jesi li ukočen i imaš li bolove nakon spavanja? Događa li se to dva do tri puta tjedno vrlo je vjerojatno da trebaš novi madrac

3. Ne sjećaš se kada si kupio madrac 

S obzirom da bi madrac trebalo zamijeniti svakih par godina, ako se ne sjećaš kada je to bilo, rok je vjerojatno prošao. 

4. Spavaš na tuđem madracu ili ga uopće nemaš

Prilikom uređenja vlastitog ili podstanarskog stana izazovno je rastegnuti budžet na cijeli namještaj. Ipak, neka madrac bude među prioritetima jer nikad ne znaš tko je i koliko dugo spavao na tom madracu i kakve se higijene pridržavao. 

Također, prilikom kupnje novog namještaja priušti si u ime boljeg sna i zdravih leđa kvalitetan madrac. Pogledaj ponudu TOP madraca s Bazzara!

Nisi siguran koji madrac je za tebe? Istraži naš vodič za kupnju madraca!