Kada, kako, gdje...

Zlatna pravila za uspješno učenje

Na koji način učiti, kako učenje pretvoriti u rutinu i ostale trikove za lakše učenje doznaj u tekstu!

Zlatna pravila za uspješno učenje

Učenje nije baš najomiljenija stvar učenicima, no, ne može ga se izbjeći. Za lakše prihvaćanje te školske obaveze i svladavanje gradiva zato je dobro iskoristiti par trikova koji cijeli proces čine lakšim. 

1. UČI UVIJEK U ISTO VRIJEME

Ako imamo raspored, on postaje dio našeg dana. Na taj način trebamo stvoriti i vrijeme za učenje. Trebamo biti odmorni, siti i bez drugih obaveza u to vrijeme. Ako se držimo redovitog režima učenja u istom terminu, u kratkom periodu će nam to postati obavezan dio dana.

2. UČI UVIJEK NA ISTOM MJESTU

Kako bi se stvorila pozitivna navika, rutina je presudna. Uči li se stalno na istom mjestu mozak će se automatski prebaciti u stanje za učenje čim se nađemo u tom prostoru. Poželjno je da je prostor za učenje ugodan, temperatura regulirana, bez previše vanjskih ometanja te s dovoljno svjetla. 

Ako se stvori neutralna atmosfera moći ćeš se bolje koncentrirati na učenje i pamćenje.

3. U UVODU JE SVE

Najbolji način da se prođe lekcija? Počinjemo od početka. Pročitaš uvod i onda zaključak. Na taj način vidimo gdje priča počinje i završava. Nakon što smo okvirno dobili osjećaj za temu lekcije, pročitamo cijeli tekst - dva puta! Nakon toga vrlo lagano možemo zaključiti koje su rečenice bitne, a koje možemo samo pročitati jednom. Također, u većini udžbenika najbitnije stvari su označene drugom bojom.

4. NE SRAMI SE PITANJA

Na kraju svake lekcije često se nalazi par pitanja za ponavljanje. Ona nisu tu samo za zadaću, odgovori na ta pitanja nerijetko postanu pitanja na ispitima. Uvijek je dobro odgovoriti na sva pitanja iz lekcije i voditi bilješke u koje su uključeni i odgovori na njih.

5. PONAVLJANJE 

Nije dovoljno napisati dobre bilješke. Potrebno je i ponoviti svaku lekciju više puta. Ako lekcije obradimo svaki dan nakon škole i kreiramo dobre bilješke ponavljanje je puno lakše jer smo pola već zapamtili.

6. KORISTI SE TRIKOVIMA ZA BOLJE PAMĆENJE

Postoje razni trikovi za pamćenje. Koja metoda odgovara kome ovisi o tome kako inače pamtimo svijet oko sebe. Nekima je okidač zvuk, nekome slika, a netko čuje riječ koja ga na nešto asocira. Kada nađeš metodu koja tebi odgovara, moguće je tome prilagoditi pamćenje bilo koje tematike.

7. NAĐI ZAJEDNIČKU TEMU

Jedna praktična metoda pamćenja su umne mape koje koriste metodu 'grozdanja'. Svaka lekcija ima svoju centralnu temu oko koje se vrti cijeli tekst. Kada nađeš zajedničku temu nacrtaš je na sredini papira. Ostale pojmove napišeš oko sredine na temelju toga kako se odnose jedni prema drugima. Možeš i crtati, bojati i slično. Cilj je stvoriti sliku pojmova koja ima malo riječi, ali stvara cijelu sliku u tvojoj glavi o toj lekciji.

8. SLIKA VRIJEDI 1000 RIJEČI

Kada znaš da si naučio lekciju? Kada čuješ jedan pojam i znaš napamet ispričati cijelu priču. Odlična vježba za upijanje znanja je rezanje rečenicaKroz nekoliko čitanja i prepisivanja, potrebno je dovesti tekst od jedne stranice na dvije rečenice, na jednu rečenicu i na kraju na jednu riječ. Ova metoda zahtijeva malo više vremena i truda, ali je odlična za pamćenje dugačkih tekstova (npr. povijest književnosti, povijesni periodi i sl.).

9. POVEŽI POJMOVE

Kada najviše znamo o nečemu? Kada nas zanima tema razgovora. Možeš li povezati ono što učiš s nečime što voliš raditi u slobodno vrijeme lakše ćeš zapamtiti gradivo. Imaš problema s matematikom? Poveži brojeve iz zadataka sa sportom kojim se baviš, razmakom između nota ako voliš glazbu, dodaj brojevima boje ili izmisli priču oko zadatka. 

10. NAGRADI SE, ZASLUŽIO SI

Na kraju, priušti si neku nagradu, bila to čokolada, vrijeme za igrice ili bilo što što će te potaknuti da se primiš učenja i drugi puta. Nakon uspješno odrađenog zadatka uvijek je lijepo dobiti neku nagradu koja će nam vratiti osmijeh na lice. 

Sve za školu pronađi na Bazzaru, a za lakši shopping ne propusti naše vodiče za kupnju školske torbe ili laptopa za školu!