Česta dilema

Što (ne) jesti tijekom dojenja?

Ne treba se odreći kave tijekom dojenja, ali preporučuje se ostati na jednoj do dvije šalice dnevno jer se kofein prenosi mlijekom.

Što (ne) jesti tijekom dojenja?

Jedno od najčešćih dilema, kad je dojenje u pitanju, je - što majka smije jesti dok doji i je li to povezano s dojenačkim grčevima. 

Za vrijeme dojenja povećane su energetske i nutritivne potrebe pa je bitno nastaviti s kvalitetnom prehranom za optimalnu proizvodnju mlijeka. Majke moraju paziti na raznoliku prehranu radi svog zdravlja jer će u slučaju nutritivno neadekvatne prehrane organizam hranjive tvari prilikom proizvodnje mlijeka uzeti iz majčinih zaliha.

Kod žena koje doje najbitnije je piti dovoljno tekućine, točnije vode, a preporučuje se popiti čašu vode prije ili poslije dojenja ili pak imati pri ruci tekućinu tijekom dojenja. Preporučuje se piti između dvije i tri litre vode. Ne treba se odreći kave tijekom dojenja, ali preporučuje se ostati na jednoj do dvije šalice dnevno jer se kofein prenosi mlijekom. 

Što se tiče hrane zapravo nema zabranjenih namirnica, iako se često može čuti da treba izbjegavati hranu poput graha i graška. Dojilje bi trebale jesti raznoliko i uravnoteženo, sa što manje začina. Najbolje se držati svježeg voća i povrća i cjelovitih žitarica.

Ipak, treba pratiti ima li dijete određene reakcije nakon što je majka konzumirala hranu s većim rizikom za pojavu alergijskih reakcija. U slučaju reakcija majkama se preporučuje da takve namirnice privremeno izbjegavaju konzumirati. Kako bi se izbjeglo trovanje hranom dobro je izbjegavati sirovu ribu, tatarski biftek te mliječne proizvode i sireve s plemenitom plijesni. 

Nakon poroda majke često brine forma i nakupljeni kilogrami, ali i tu treba biti oprezan jer se ne preporučuje gubitak tjelesne mase veći od 0,5 kilograma tjedno. Razlog leži u oslobađanju štetnih tvari u masnom tkivu koji završe u majčinom mlijeku. 

Dojenački grčevi

Majčina prehrana tijekom dojenja često se povezuje i s dojenačkim grčevima, no njihovi uzroci ne mogu se sa sigurnošću utvrditi. Dojenački grčevi javljaju se u prva tri do četiri mjeseca života, a očituju se kao iznenadne epizode bolnog plača uz bljedilo ili crvenilo lica, bolne grimase, napeti trbuščić, privlačenje nogica, odizanje glavice i stiskanje šakica. 

Koliko je cijela situacija s grčevima stresna i mami i bebi dokazuje činjenica da prilikom plača razina glasnoće prelazi 100 decibela, što se može usporediti s pneumatskim čekićem. U takvim situacijama bitno je da roditelj ostane maksimalno smiren i bude podrška djetetu.