Kako izabrati pancerice za skijanje

Kako izabrati pancerice za skijanje

Pancerica, ili ispravno rečeno skijaška cipela, možda je i najbitniji komad opreme u koji ćete investirati pred polazak na snijeg. O tome kakve su pancerice, pristaju li uz nogu savršeno ili ne, izravno ovisi ugoda skijanja, ali i izvedba na snijegu jer preko njih se prenosi impuls sa skijaša na skije. Ovdje su navedene samo neke osnovne smjernice na koje valja pripaziti pri odabiru pancerice.


Općenito, pancerice se sastoje od dva glavna dijela: vanjske plastične ljuske i unutarnjeg mekanog uloška. Vanjska je ljuska obično sastavljena od dva dijela, donjeg i gornjeg koji su spojeni u području gležnja na način koji omogućuje prijenos kretnji. Većina modernih rekreativnih pancerica ima četiri kopče.


O materijalu korištenom za vanjsku ljusku te njegovoj suradnji s unutarnjim, spužvastim uloškom ovisi kategorija, namjena, pa i kvaliteta pancerice. Kruće pancerice, dakle one otpornije na deformacije, su rezervirane za vrsnije, bolje pripremljene skijaše. Krutost se označava tzv. flex indexom, gdje viša brojka znači i kruću pancericu. Indeks obično iznosi oko 100 do 130 za top modele koji čvrsto prianjaju uz nogu, omogućuju maksimum prijenosa pokreta noge na skiju, precizniji i brži odziv skije, ali su u pravilu i neudobnije. Za rekreativne je i početničke modele indeks za trećinu ili upola manji nego kod natjecateljskih modela.

Prilikom određivanja ispravne veličine treba obavezno koristiti alat za mjerenje koji je posebno namijenjen za određivanje veličine pancerica. U osnovi postoje tri različite sheme koje se koriste pri mjerenju noge: SAD, Euro i Mondo veličina. Mondo veličina je trenutno osnovna mjerna jedinica, a to je jednostavno mjera u centimetrima u unutrašnjosti školjke pancerice od pete do prstiju. Često ćete naići na međubroj. Jedina razlika između cijele i pola veličine je debljina uloška u pancerici. Deblji uložak se koristi za cijelu veličinu, a tanji za pola veće brojeve. 


ZA ODABIR PANCERICA POSLUŽITE SE OVIM TABELAMA.
Odrasli 
Djeca