10% Cashback za plaćanje Diners Club karticama uz kupon DINERS10

Vodič za kupovinu televizora 2023

Kupujete televizor, ali pitate se kako odabrati koji model kupiti? Saznajte na što sve treba obratiti pozornost prilikom kupovine u našem vodiču za kupnju televizora koji će vam pomoći da odaberete najbolji model baš za sebe. Tehnologija napreduje svakodnevno, a ponuda televizora je svakim danom sve veća. Veličina ekrana i rezolucija samo su neke od značajki koje trebate uzeti u obzir prije kupovine. Tu su i drugi faktori koje trebate uračunati prije donošenja konačne odluke.

Kada birate novi televizor, najbitnije je odgovoriti na sljedeća pitanja:

  • Kolika je udaljenost od mjesta sjedenja do televizora? To je vrlo bitno pri odabiru veličine televizora kako bi gledanje bilo ugodno.
  • Što ćete najčešće gledati na njemu? Vrlo je bitno pri odabiru uzeti u obzir kvalitetu slike koja vam je potrebna na novom televizoru, jer različiti programi emitiraju različite kvalitete slike.
  • Smart TV - DA ili NE?
  • Koje dodatne mogućnosti imaju pojedini modeli? Značajke poput glasovnog upravljanja, kontrole ostalih pametnih uređaja u domu (npr. pametna rasvjeta, grijanje i slično) dodatno će vam podići kvalitetu korištenja televizora.
  • Cijena televizora? Pri kupnji bitno je razmisliti i o visini budžeta koji imate na raspolaganju.

Pa krenimo redom…

Je li veličina bitna?


Mi kažemo da jest! Dijagonala televizora najvažnija je specifikacija. Nema gore nego se kajati nakon kupovine premalog televizora! Kod televizora definitivno vrijedi - veće je bolje.


Dijagonala televizora mjeri se u inčima (1"=2,54 cm). 

Na tržištu te čeka širok raspon veličina televizora od malih 24 inča pa sve do ogromnih 100 inča. I iako je veće bolje, važno je da veličinu ekrana uskladiš s prostorijom u koju ćeš smjestiti televizor. Ako ćeš televizor koristiti u spavaćoj sobi, računaj na činjenicu da televizor jako svijetli, što je pogotovo vidljivo po noći i kada su ostala svjetla ugašena u sobi. To znači da će biti jako teško zaspati ako u spavaću sobu staviš preveliki televizor. U svim ostalim slučajevima, bolje je uvijek birati veći televizor, ali u skladu sa sljedećim smjernicama.


Nekada, kada smo kupovali starije vrste televizora, vrijedilo je pravilo da udaljenost mjesta za sjedenje od televizora treba biti barem 2 do 3 puta veća od visine samog televizora. Danas kada standard postaju 4K - UHD televizori, za njih vrijedi drugačije pravilo: minimalna udaljenost za gledanje treba biti jednaka dijagonali zaslona. To znači da želiš u dnevni boravak staviti najveći mogući televizor. 


Dakle, televizori od 55" i veći idealni su za dnevne boravke; u spavaću ili dječju sobu stavi manji TV - najčešće se radi o televizorima 43”.

Preporučena udaljenost od 4K televizora

 U tablici pogledajte preporučenu udaljenost pri gledanju 4K zaslona, kako biste dobili prirodan izgled slike kao u stvarnom životu, bez vidljivih piksela.


Dimenzije televizora u inčimaUdaljenost (otprilike)
manje od 43 inča109 cm i manje
od 43 inča
109  i više
49 - 55 inča
124 - 140 cm
65 inča165 cm
75 inča190 cm
85 inča215 cm i više

Full HD ili 4K televizor?


Uz veličinu ekrana, izuzetno je bitna i rezolucija televizora.


Još do nedavno Full HD televizori bili su standard. Njihova rezolucija od 1920x 1080 piksela pružala je odličnu kvalitetu slike, a i većina današnjeg sadržaja, radi se upravo za tu rezoluciju.


Međutim, u proteklih godinu dana, 4K ili Ultra HD televizori postaju dominatni na tržištu sa svojom rezolucijom koja je čak 4 puta veća od klasičnih Full HD televizora.


Sadržaj u 4K rezoluciji rapidno raste, tako da birajte 4K televizor ako želite gledati Blu-Ray filmove, igrati Playstation 5 igre u 4K ili pak želite gledati filmove i serije visoke rezolucije putem streaming aplikacija na vašem televizoru poput Netflixa, Prime Video ili HBO Max.


Bitno je napomenuti da za korištenje aplikacija za streaming servisa morate birati televizor sa Smart TV funkcijom, ali morate i također imati brz pristup internetu, odnosno minimalno 20 Mbps brzinu internet veze.

LCD, LED, QLED ili OLED televizor?


Kada je riječ o tehnologija prikaza, većina današnjih modela televizora zapravo su LCD televizori s LED osvjetljenjem. Što to zapravo znači? LED zasloni koriste tisuće malih žaruljica koje osvjetljavaju ekran čime se povećavaju kontrast i raspon boja, a crna je vjernije prikazana u odnosu na obične LCD televizore sa CCFL osvjetljenjem.


Ipak, budućnost tehnologije prikaza vrhunske slike je OLED. Televizori s OLED zaslonima donose najbolju sliku s još jasnije izraženim bojama i kontrastima. Tako da je kupovina OLED televizora ulaganje u budućnost i takav će vam model televizora biti dobar još godinama.


Tu je još i QLED tehnologija koju najčešće možete pronaći na Samsung televizorima. QLED televizori su LCD televizori s LED osvjetljenjem koje osvjetljava sloj kvantnih točaka, a ne tekuće kristale, kao kod klasičnog LED-a.


Što se tiče cijene i dobivenog, OLED je definitivno pobjednik, a nakon njega idu QLED i LED zasloni.

Što je HDR?


HDR je jedna od značajki 4K televizora koja se odnosi se na visoki dinamički raspon (high dynamic range) odnosno sposobnost televizora da prikazuje veći raspon boja, veći kontrast te jače osvjetljenje. HDR povećava kontrast između najbjelije bijele i najcrnije crne boje. U praksi to znači da slika postaje vjernija stvarnosti i omogućuje da vidite najsitnije detalje koje bez njega sigurno ne biste vidjeli.


Na novim 4K televizorima sve češće možete naići na oznake "HDR10" ili "Ultra HD Premium". Dok je Dolby je razvio svoju još napredniju HDR tehnologiju koju naziva Dolby Vision. Ako u specifikacijama televizora naiđete na oznaku Dolby Vision, to znači da je i taj uređaj kompatibilan sa HDR sadržajem. Ako kupujete 4K televizor, isplati se uložiti malo više u uređaj s HDR značajkom. 4K HDR televizori su ulaganje u budućnost, jer HDR sadržaj je u porastu i ovakav televizor zadovoljit će vaše potrebe u narednim godinama.


Treba li vam SMART TV?

U 99% situacija odgovor bi trebao biti DA.


Čak i ako danas još ne koristite neke od streaming servisa poput Netflixa, HBOmax ili Rakuten, par klikova i desetak eura mjesečno dijeli vas od tisuće naslova koji ti mogu biti dostupni uz par klikova.


Iako velika većina televizora koje danas možete kupiti dolazi sa Smart TV opcijom, savjetujemo ti da ipak provjerite specifikacije televizora prije kupovine. Da, istina je da uvijek možete spojiti laptop putem HDMI kabela i gledati što god želite, ali neusporedivo je lošije iskustvo od gledanja streaming servisa direktno putem Smart TV aplikacije.


Operativni sustavi na pametnim televizorima razlikuju se ovisno o proizvođaču, a to znači da se razlikuju i njihove opcije ali i izgled korisničkog sučelja. 

Osim streaming servisa, pametni televizori često dolaze i sa opcijom glasovnog upravljanja putem Google ili Alexa virtualnih asistenata. To znači da putem televizora glasovnim putem možete upravljati pametnom rasvjetom, roletama, grijanjem i ostalim pametnim uređajima u svom domu.


Samsungovim televizorima novije generacije možete upravljati i putem mobilne aplikacije Smart Things, te možete primjerice automatizirati vrijeme paljenja i gašenja televizora. Samsung Frame televizori čak imaju i veliku količinu umjetničkih slika ili dinamičkih pozadina koje se prikazuju dok je televizor “ugašen”.


Ako pak nemate Smart TV, a ipak želite gledati stream sadržaj - rješenje su media playeri. Korištenjem media playera pretvarate svoj “obični” televizor u Smart uređaj. Neki od popularnijih uređaja su Google Chromecast ali i sve popularniji Xiaomi media player u obliku USB sticka. Oba navedena uređaja spajaju se putem USBa na televizoru, pa prije kupnje provjeri podržava li tvoj televizor USB. Postoje i starije verzije media playera koje se spajaju putem HDMI kabela i prikladniji su izbor za određene modele televizora.

Montiranje televizora na zid

Televizori dolaze sa svojim standardnim postoljem, najčešće se radi o dvije “nogice” sa lijeve i desne strane ili pak jedna velika srednja “noga” koja stabilno drži televizor. Ipak, danas sve veći broj kupaca želi montirati svoj novi televizor na zid. Naravno to je kompliciraniji način, ali svakako u nekim situacijama lijepši i bolji izbor.


Ukoliko odlučite montirati televizor na zid, prvo što morate definirati je VESA standard tvog televizora kako bi izabrali adekvatni tip nosača za svoj televizor.  VESA standard mjeri se tako da izmjerite udaljenost između gornje lijeve rupe na pozadini televizora i gornje desne rupe - time dobijete prvu brojku VESA standarda. Drugu brojku dobiti ćete vertikalnim mjerenjem udaljenost od gornje lijeve i donje lijeve rupe.


Pravilo je da veći televizori imaju veći VESA standard, a neki od popularnijih standarda danas su 75x75, 100x100, 100x200 i 200x200. Neki televizori dolaze s više od četiri rupe čime omogućuju više opcija montiranja i postavljanja televizora na zid.

Koji brend televizora izabrati?


Pa zapravo nema pravila, na tržištu ima sve više kvalitetnih brendova televizora,  od kojih su neki već dobro poznati a drugi se tek pozicioniraju. Većina kupaca ipak se odlučuje za jedan od ova tri brenda: LG,Samsung ili Philips.


Samsung i LG su trenutno leaderi u prodaji televizora, uz izuzetno široku ponudu uređaja od osnovnih manjih televizora do vrhunskih premium TV-a samo za one s najvećim budžetima. Samsung i LG također nude i najveći izbor dodatnih aplikacija koje možeš downloadati na svoj novi Smart TV.


Ovdje je bitno spomenuti i Hisense televizore, kojima raste popularnost kod korisnka i u zadnje vrijeme dobivaju sve veći tržišni udio.

Pogledaj sve televizore