Vodič za kupovinu televizora 2022

Koji televizor odabrati jedan je od najtežih izbora kada se odlučimo kupiti novi televizor. Tehnologija napreduje svakodnevno, a ponuda televizora je svakim danom sve veća. Veličina ekrana i rezolucija samo su neke od značajki koje trebate uzeti u obzir prije kupovine. Pročitaj naš vodič za kupnju televizora i saznaj na što sve treba obratiti pozornost prilikom kupovine.

Kada biramo novi televizor, najbitnije je definirati odgovore na sljedeća pitanja:

  • Kolika je udaljenost od mjesta sjedenja do televizora - na taj način olakšati ćemo si prilikom izbora veličine televizora
  • Što ćemo na televizoru gledati? Jel nam baš potreban najnoviji i najskuplji model 4K televizora ako ćemo na njemu isključivo gledati kanale koji ne podržavaju toliko kvalitetnu sliku?
  • Smart TV - DA ili NE ?
  • Dodatne mogućnosti televizora - kao što su na primjer: glasovno upravljanje, kontrola ostalih pametnih uređaja u domu (npr. pametna rasvjeta, grijanje, rolete i slično)
  • Cijena televizora odnosno koji budžet imamo na raspolaganju

Pa krenimo redom…

Veličina ekrana


Dijagonala televizora najvažnija je specifikacija! Nema gore nego se kajati nakon kupovine premalog televizora! Kod televizora definitivno vrijedi - veće je bolje! (uz rijetke iznimke)


Dijagonala televizora mjeri se u inčima (1"=2,54 cm). 

Na tržištu te čeka širok raspon veličina televizora od malih 24 inča pa sve do ogromnih 100 inča. I iako je veće bolje, važno je da veličinu ekrana uskladiš s prostorijom u koju ćeš smjestiti televizor. Ako ćeš televizor koristiti u spavaćoj sobi, računaj na činjenicu da televizor jako svijetli, što je pogotovo vidljivo po noći i kada su ostala svjetla ugašena u sobi. To znači da će biti jako teško zaspati ako u spavaću sobu staviš preveliki televizor. U svim ostalim slučajevima, bolje je uvijek birati veći televizor, ali u skladu sa sljedećim smjernicama.


Nekada, kada smo kupovali starije vrste televizora, vrijedilo je pravilo da udaljenost mjesta za sjedenje od televizora treba biti barem 2 do 3 puta veća od visine samog televizora.

Danas kad standard postaju 4K - UHD televizori, za njih vrijedi drugačije pravilo: minimalna udaljenost za gledanje treba biti 1,5 puta visina televizora. To znači da želiš u dnevni boravak staviti najveći mogući televizor. 


Dakle, televizori od 55" i veći idealni su za dnevne boravke; u spavaću ili dječju sobu stavi manji TV - najčešće se radi o televizorima 43”.

Preporučena udaljenost od 4K televizora

Preporučena udaljenost od televizora prilikom gledanja televizora kvalitete slike 4K je 1,5 puta veća od vertikalne veličine ekrane. Kada se gleda 4k televizor na toj udaljenosti, oku nisu vidljivi sitni pikseli što daje prirodan izgled slike kao u stvarnom životu. 


Dimenzije televizora u inčimaUdaljenost (otprilike)
manje od 43 inča80 cm i manje
43 inča
90 cm 
49 - 55 inča
1 metar
65 inča1.2 metra
75 inča1.4 metra
85 inča1.6 metra

Full HD ili 4K televizor?


Uz veličinu ekrana, izuzetno je bitna i rezolucija televizora. 

Još do nedavno Full HD televizori bili su standard. Njihova rezolucija od 1920x 1080 piksela pružala je odličnu kvalitetu slike, a i većina današnjeg sadržaja, radi se upravo za tu rezoluciju.


Međutim, u proteklih godinu dana, 4K ili Ultra HD televizori postaju dominatni na tržištu sa svojom rezolucijom koja je čak 4 puta veća od klasičnih Full HD televizora.


U posljednje vrijeme i sadržaj u 4K rezoluciji rapidno raste, tako da birajte 4K televizor ako želite gledati Blu-Ray filmove, igrati Playstation 5 igre u 4K ili pak želite gledati filmove i serije visoke rezolucije putem streaming aplikacija na vašem televizoru poput Netflixa, Prime Video ili HBO Max.


Bitno je napomenuti da za korištenje aplikacija za streaming servisa morate birati televizor sa Smart TV funkcijom, ali morate i također imati brz pristup internetu, odnosno minimalno 20 Mbps brzinu internet veze.

LCD, LED, QLED ili OLED televizor?


Većina današnjih modela televizora zapravo su LCD televizori s LED osvjetljenjem. LED ekrani koriste tisuće malih žaruljica koje osvjetljavaju ekran čime povećava kontrast, raspon boja i vjernije prikazuje crnu boju u odnosu na obične LCD televizore sa CCFL osvjetljenjem

Ipak, budućnost tehnologije prikaza vrhunske slike je OLED. 

OLED televizori donose najbolju TV sliku s jasnije izraženim bojama i kontrastima. Međutim, cijene OLED TV-a još uvijek su izuzetno visoke. Ako novac nije problem, počasti se naravno! Ako ipak moraš paziti na budžet, izaberi LCD-LED televizor, koji je ipak i najpopularniji trenutno ili se odluči na QLED iz Samsunga.

QLED tehnologiju najčešće možeš pronaći na Samsung televizorima. QLED televizori su LCD televizori s LED osvjetljenjem koje osvjetljava sloj kvantnih točaka, a ne tekuće kristale. Boje na takvom QLED televizoru izgedaju življe i ljepše, ali i dalje ne toliko dobro kao na skupim OLED ekranima.

Što je HDR?


HDR je jedna od značajki 4K televizora koja se odnosi se na visoki dinamički raspon (high dynamic range) odnosno sposobnost televizora da prikazuje veći raspon boja, veći kontrast te jače osvjetljenje.

Na novim 4K televizorima sve češće možeš naići na oznake "HDR10" ili "Ultra HD Premium". Dok je Dolby je razvio svoju još napredniju HDR tehnologiju koju naziva Dolby Vision. Ako u specifikacijama televizora naiđeš na oznaku Dolby Vision, to znači da je i taj uređaj kompatibilan sa HDR sadržajem. Ako kupuješ 4K televizor, isplati se uložiti malo više u uređaj s HDR značajkom. 4K televizori su ulaganje u budućnost, a to se odnosi i na HDR sadržaj.


Treba li ti SMART TV?

U 99% situacija odgovor bi trebao biti DA. 

Čak i ako danas još ne koristiš neke od streaming servisa poput Netflixa, HBOmax ili Rakuten, par klikova i desetak eura mjesečno dijeli te od tisuće naslova koji ti mogu biti dostupni uz par klikova. 

Iako velika većina televizora koje danas možeš kupiti dolazi sa Smart TV opcijom, savjetujemo ti da ipak provjeriš specifikacije televizora prije kupovine. Da, istina je da uvijek možeš spojiti laptop putem HDMI kabela i gledati što god želiš - ali neusporedivo je lošije iskustvo od gledanja streaming servisa direktno putem Smart TV aplikacije.


Operativni sustavi na pametnim televizorima razlikuju se ovisno o proizvođaču, a to znači da se razlikuju i njihove opcije ali i izgled korisničkog sučelja. 

Osim streaming servisa, pametni televizori često dolaze i sa opcijom glasovnog upravljanja putem Google Assistant ili Alexa. To znači da putem televizora glasovnim putem možeš upravljati pametnom rasvjetom, roletama, grijanjem i ostalim pametnim uređajima u tvom domu. 

Samsungovim televizorima novije generacije možeš upravljati i putem mobilne aplikacije Smart Things, te možeš primjerice automatizirati vrijeme paljenja / gašenja televizora.

Samsung Frame televizori čak imaju i veliku količinu umjetničkih slika ili dinamičkih pozadina koje se prikazuju dok je televizor “ugašen”.


Ako pak nemaš Smart TV, a ipak želiš gledati stream sadržaj - rješenje su media playeri. Korištnjem media playera pretvarate svoj “obični” televizor u Smart uređaj. Neki od popularnijih uređaja su Google Chromecast ali i sve popularniji Xiaomi media player u obliku USB sticka. Oba navedena uređaja spajaju se putem USBa na televizoru, pa prije kupnje provjeri dal tvoj televizor podržava USB.

Postoje i starije verzije media playera koje se spajaju putem HDMI kabela i prikladniji su izbor za određene modele televizora.

Montiranje televizora na zid

Televizori dolaze sa svojim standardnim postoljem, najčešće se radi o dvije “nogice” sa lijeve i desne strane ili pak jedna velika srednja “noga” koja stabilno drži televizor.

Ipak, danas sve veći broj kupaca želi montirati svoj novi televizor na zid. Naravno to je kompliciraniji način, ali svakako u nekim situacijama lijepši i bolji izbor. 

Ukoliko odlučiš montirati televizor na zid, prvo što moraš definirati je VESA standard tvog televizora kako bi izabrao adekvatni tip nosača za svoj televizor. 

VESA standard mjeri se tako da izmjeriš udaljenost između gornje lijeve rupe na pozadini televizora i gornje desne rupe - time dobiješ prvu brojku VESA standarda. Drugu brojku dobiti ćeš vertikalnim mjerenjem udaljenost od gornje lijeve i donje lijeve rupe.

Pravilo je da veći televizori imaju veći VESA standard, a neki od popularnijih standarda danas su 75x75, 100x100, 100x200 i 200x200.

Koji brend televizora izabrati?

Iako ima sve više kvalitetnih brendova televizora, većina kupaca ipak se odlučuje za jedan od ova tri brenda: LG, Samsung ili Philips.

Samsung i LG su trenutno leaderi u prodaji televizora, uz izuzetno široku ponudu uređaja od osnovnih manjih televizora do vrhunskih premium TV-a samo za one s najvećim budžetima. Samsung i LG također nude i najveći izbor dodatnih aplikacija koje možeš downloadati na svoj novi Smart TV

Bitno je spomenuti i Xiaomi i Hisense televizore, koji u zadnje vrijeme dobivaju sve veći tržišni udio.