Thumbnail 1
Zaljubljena u čitav svijet slika 1
Školska knjiga logo

Zaljubljena u čitav svijet

Šifra proizvoda: 3E6ARGJ

Cijena

11,81 €

Cijena sadrži PDV

  Dobavljivo po narudžbiDostava kroz 11-21 radnih dana

  DinersVisaMasterCardMaestroKEKS PayPaypal

  Poezija Olje Savičević Ivančević zabavna je i začudna i zato nije nimalo čudno što djeca obožavaju njezine slikovnice.

  Ona na maštovit i originalan način piše o životu i svijetu.

  Pročitaj više
  Vjerojatno većina čitatelja poznaje Olju Savičević Ivančević kao suvremenu spisateljicu za odrasle. Mi koji volimo dječju književnost sigurno je bolje poznajemo kao autoricu slikovnica i dramskih tekstova za djecu. Možda ne znaju svi, ali Olja Savičević Ivančević započela je svoj spisateljski put još kao četrnaestogodišnja(!) djevojčica zbirkom pjesama Bit će strašno kada ja porastem. Znakovito, zar ne?

  Zbirka pjesama Zaljubljena u čitav svijet tematski je podijeljena u tri cjeline.
  Prva, koja počinje upravo pjesmom Zaljubljena u čitav svijet, svojevrsni je spomenar danima djetinjstva. Tu se nalaze pjesme koje je autorica napisala još kao djevojčica, pa su i motivi takvi. Od zaljubljenosti i Lude glave te pronicave Bit će strašno kada ja porastem do ohrabrujuće i motivirajuće Ne plaši se čudovišta.
  Druga cjelina posvećena je moru i morskom životu. Prožeta motivima lađa i raznih morskih stvorenja, na slano-neslani način isprepliće zbilju i san. Pjesma u paru možda će vas malo podsjetiti na Gardaševu Uvijek netko nekog voli, samo u morskom stilu, a u Mrzovoljnoj pjesmi svatko će prepoznati sebe, barem katkad.
  Nije teško pogoditi kakve pjesme čine Tatin svijet i moj. Tu su dvije naizgled sasvim suprotne pjesme – Tata superheroj, koja slavi oca kao najboljeg, najjačeg i najpametnijeg superheroja, te Zašto se tata plaši u kojoj tata nema obilježja superheroja, već se plaši fureštih i različitosti. Dječji svijet čine pak pjesme o prijateljstvu, traženju svojeg mjesta u svijetu i budućnosti. Zbirka završava Pjesmom za sretan kraj jer takav je uvijek najbolji, a posebnu draž cijeloj zbirci daju izvrsne ilustracije Ane Kovačić.

  Poezija Olje Savičević Ivančević zabavna je i začudna i zato nije nimalo čudno što djeca obožavaju njezine slikovnice. Ona na maštovit i originalan način piše o životu i svijetu. Kako se hrvatska suvremena dječja književnost ne može pohvaliti baš brojnim izdanjima poezije, ova će slikovnica, koju možemo nazvati i spomenarom jednog djetinjstva, sigurno razveseliti sve koji su željni kvalitetne poezije za djecu i pokazati im koliko pronicavi mogu biti stihovi napisani rukom jedne dvanaestogodišnje djevojčice prije 34 godine: „Srce mi je veliko ko svemir / Glava mi je u oblaku mašte / Oko mene ružičasti nemir / Bit će strašno kada ja porastem.”

  Iz recenzije Marije Bratonje

  Olja Savičević Ivančević spisateljica je i pjesnikinja, rođena 1974. u Splitu. Knjige su joj prevedene i objavljene u trinaest zemalja, a ulomci iz proze i pjesme prevedeni su na tridesetak jezika. Uvrštavana je u brojne domaće i strane izbore i antologije. Za rukopis Nasmijati psa nagrađena je Prozakom, dobitnica je prve nagrade Ranko Marinković Večernjeg lista za kratku priču i nagrade Kiklop za zbirku poezije Kućna pravila.
  Roman Adio kauboju nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman, nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost Jure Kaštelan te francuskom Prix du premiere roman za najbolji strani roman 2020. Prema ovom romanu postavljen je istoimeni kazališni komad. Roman Pjevač u noći nagrađen je nagradama Libar za vajk Pulskog sajma knjiga i English PEN Award.
  Dobitnica je glavne nagrade makedonskog festivala Druga prikazna.
  Regionalna pjesnička nagrada Risto Ratković dodijeljena joj je za zbirku poezije Divlje i tvoje. Prema nekoliko njezinih priča snimljeni su kratki igrani filmovi, nacrtan je strip, a prema nagrađivanim dramskim tekstovima postavljeno je više predstava za djecu. Živi i radi u Zagrebu.

  Ana Kovačić je ilustratorica i dizajnerica. Diplomirala je na zagrebačkom Studiju dizajna. Kao ilustratorica radi na raznolikim projektima u području nezavisne kulture i obrazovanja, ali i komercijalnim projektima za privatne naručitelje. Ilustrirala je knjigu Kućni duhovi autorice Dubravke Ugrešić i zbirku pjesama za djecu Olje Savičević Ivančević Zaljubljena u čitav svijet. Stvara i živi sa psom Borkom u Zagrebu.

  Dobavljivo po narudžbiDostava kroz 11-21 radnih dana

  DinersVisaMasterCardMaestroKEKS PayPaypal
  Specifikacija
  ISBN978-953-0-62033-9
  UvezTvrdi
  AutoriOlja Savičević Ivančević
  Format14 x 26.5
  IzdavačŠkolska knjiga
  Broj stranica32
  Godina izdanja 2021

  Slični proizvodi