Kako sami prirediti ljekovita biljna i voćna vina
Pročitaj višeGodinama strpljivo i uporno istražujući ljekovito bilje te isprobavajući nove recepte i tehnologije, autor knjige čitateljima otkriva kako, suprotno raširenom mišljenju, nije riječ o novom načinu liječenja već o praksi staroj koliko i svijet i utkanoj u zdravstvene napore suvremene civilizacije.
U bogato ilustriranoj knjizi naći ćete više od tristo recepata i saznati gotovo sve o hrvatskim vinima, hrvatskim vinogradarskim regijama, o pripremi voćnih vina te - ponajviše - o pripremi i djelovanju ljekovitog bilja u vinu. Tu je i poseban recept - Švicarskog čaja. Riječ je o jedinstvenom i rijetkom primjeru korištenja mješavine od čak četrnaest biljaka na četiri načina. I na kraju, tu su pripravci od meda, najbolji recepti različitih vrsta medovine (gvirca) i vina od meda.
U knjizi je opisano osamdesetak ljekovitih biljaka, s jedinstvenim i originalnim fotografijama iz prirode, koje čitatelja sigurno uvode u svijet ljekovitog bilja kako bi po receptima sam pripremao potrebne mu pripravke. Osim što je koristan priručnik za prirodno liječenje, ova je knjiga ujedno odličan priručnik sistematike ljekovitog bilja, uz nazive na hrvatskom i latinskom jeziku.
Zasigurno značajan dio ukupne fitoterapije pripada alkoholu u vinu i rakiji, tj. enoterapiji, kao prirodnom proizvodu, što znači da alkohol, kako napominje autor, ima i onu drugu - vedriju stranu, pomaže čovjeku u svladavanju bolesti i sprečavanju njezina nastanka. Tradicionalna (narodna, pučka) medicina koristi alkohol u uklanjanju mnogih simptoma raznih bolesti, a ova knjiga upoznat će vas s pozitivnim vrijednostima vina i pripravaka od vina o kojima se malo zna, a još manje piše.
Emil Keršek je, uz ovu knjigu, objavio bestselere LJEKOVITO BILJE U VINU I RAKIJI: Kako možete sami prirediti ljekovite eliksire i travarice (V.B.Z., prvo hrvatsko izdanje 2004., slovensko izdanje 2006.) te LJEKOVITE BILJNE I VOĆNE RAKIJE: Rakijska biljaruša (V.B.Z., 2008.).