Recepti za pića i koktele

Iznenadite svoje društvo ukusnim receptima alkoholnih pića!

Donosimo niz ideja za vaša druženja za pamćenje. Živjeli!

Gin & Tonic

SASTOJCI: 

 - 4 cl Thomas Dakin 

- 20 cl Tonic Water 

- kora naranče i korijander 

 PRIPREMA: 

U čašu stavimo leda da se ohladi. Nakon što smo stavili led u čašu, ulijemo gin i nadolijemo tonikom do vrha te barskom žlicom promiješamo kako bi se svi sastojci pomiješali i povezali. Kao dekoraciju stavimo koru naranče i malo korijandera.

Margarita 

SASTOJCI: 

- 4cl Topanito Blanco tequila 

- 2cl Vedrenne Triple Sec sirup 

- 2cl soka limete 

- kriška limete 

- sol 

 PRIPREMA: 

Kriškom limete natrljajte rub čaše i umočite je u tanjurić napunjen soli. U shaker stavite led,dodajte sok od limete, triple sec i tequilu, dobro protresite i procijedite u čašu. Ukrasite kriškom limete i poslužite.

Daiquiri

SASTOJCI: 

- 60 ml Angostura 7YO ruma

- 20 ml svježeg soka limete

- 15 ml simple sirupa

- 3 kapljice Angostura Aromatic Bitter 

 PRIPREMA: 

Sve sastojke pomiješati zajedno i izliti u shaker u koji smo prethodno dodali led. Dobro protresti i izliti u ohlađenu koktel čašu. Za dekoraciju koristiti krišku limete.

Tom Collins 

 SASTOJCI:

- 50 ml gina

- 25 ml soka od limuna

- 25 ml šećernog sirupa

- 125 ml ohlađenog tonika 

 PRIPREMA: 

U čašu za Tom Collins stavimo leda da se ohladi. Nakon što smo stavili led u čašu, ulijemo gin i nadolijemo tonik, sok od limuna i šećerni sirup te barskom žlicom promiješamo kako bi se svi sastojci pomiješali i povezali. Kao dekoraciju stavimo krišku limuna. Priprema šećernog sirupa: Otopiti 300 g šećera u 150 ml vode na laganoj vatri. Ostaviti da se ohladi i flaširati za buduću upotrebu.

Courvoisier Espresso Martini

SASTOJCI:

- 3,5 cl Courvoisier V.S.

- 1,5 cl Galliano Ristretto ili Bols Coffee

- 3 cl Espresso (ohlađeni)

- 1 cl šećerni sirup 

 PRIPREMA:

U martini čašu stavimo led kako bi je rashladili. U shaker ulijevamo: Courvoisier, liker, espresso i šećerni sirup (redoslijed nije bitan). Nakon što smo sve sastojke ulili u shaker, dodajemo led i snažno protresemo shaker kako bi se sastojci povezali. Koktel procijedimo u ohlađenu martini čašu iz koje smo prethodno izbacili led. Kao dekoraciju možemo koristiti kavu u zrnu, mljevenu kavu ili naribanu tamnu čokoladu.

Horse's Neck

SASTOJCI:

- 6 cl STOCK 84 XO brandy 

- 10 cl ginger beer 

- 2 cl cijeđeni sok od limuna 

PRIPREMA: 

U collins ili old fashioned čašu stavimo led i pomiješamo barskom žlicom kako bi se čaša ohladila. Nakon što smo čašu ohladili, izlijemo višak vode iz čaše, zatim ulijevamo STOCK 84 XO, limunov sok i nadolijevamo ginger beer skoro do vrha. Barskom žlicom promiješamo sastojke kako bi se što bolje povezali. Kao dekoraciju možemo koristiti svježi đumbir, koru limuna ili mentu.

Manhattan

SASTOJCI:

- 5 cl Maker's Mark

- 2 cl Sweet vermouth

- 0,5 cl Dry vermouth

- 2-3 dasha Angostura bittera

PRIPREMA:

U martini čašu stavimo led da se čaša ohladi. U čašu za miješanje ulijemo bourbon, slatki i suhi vermouth te stavimo par kapi Angustura bittera, zatim dodamo leda u sve i dobro promiješamo barskom žlicom kako bi se sastojci rashladili i povezali. Koktel ulijemo u martini čašu koja je ohlađena i kao dekoraciju stavimo jednu kandiranu trešnju.

Irish Mule

SASTOJCI:

- 4 cl irskog viskija

- 2 cl sok od limete

- 20 cl ginger beer 

 PRIPREMA: U čašu za mule stavimo leda, zatim dodamo sve sastojke i nadolijemo ginger beer. Pomiješamo barskom žlicom da se sastojci povežu. Kao dekoraciju možemo koristiti svježu mentu ili limetu.

Whisky sour

SASTOJCI:

- 5 cl Jim Beam Black

- 2 cl šećerni sirup

- 3 cl cijeđeni sok od limuna 

- 2 cl cijeđena naranča

PRIPREMA: U čašu stavimo led da se ohladi. Nakon što smo ohladili čašu, u shaker ulijevamo bourbon, šećerni sirup i cijeđenu naranču i limun. Nadodamo leda i jako protresemo kako bi se sastojci povezali. Nakon što smo dobro protresli, koktel ulijevamo u ohlađenu čašu s ledom, a kao dekoraciju možemo staviti koru limuna ili naranče, kandiranu višnju, trešnju ili mentu.

Dubliner Apple Fizz

SASTOJCI:

- 4 cl The Dubliner Irish whiskey

- 2 cl cijeđenog limuna

- 15 cl soka od jabuke 

- malo mineralne (gazirane) vode

 PRIPREMA:

U čašu stavimo led kako bi je rashladili. U barsku čašu ulijevamo The Dubliner, sok od jabuke i cijeđenu limetu pa barskom žlicom promiješamo da se sastojci povežu. Nakon što smo promiješali, koktel procijedimo u čašu i nadolijemo sodom. Kao dekoracija može se staviti kriška limete ili jabuke.

Mojito

SASTOJCI:

- 5 cl Botran Reserva Blanca

- 2 žlice smeđeg šećera

- 6 kriški limete

- 5-6 listića mente

- 5 cl mineralne vode

PRIPREMA: 

U čašu stavimo smeđi šećer i pola limete koju smo prethodno narezali na kockice. Limetu i smeđi šećer stisnemo mutnjakom kako bi se sastojci povezali. U istu čašu dodamo mrvljeni led do vrha i nadolijemo rumom Botran. Sve sastojke promiješamo barskom žlicom kako bi se povezali i stavimo malo mineralne vode. Kao dekoraciju stavimo mentu ili limetu.

Cuba Libre

SASTOJCI:

- 5 cl Botran 8 YO

- 4-5 kriške limete

- 15 cl Coca-Cola 

 PRIPREMA: 

U starinsku čašu stavimo leda kako bi se ohladila. Nakon što smo stavili led u čašu ulijemo rum, dodamo limetu i sve nadolijemo Coca-Colom. Promiješamo barskom žlicom kako bi se sastojci povezali. Kao dekoracija na vrh se može staviti kriška limete.

Noble Punch

SASTOJCI: 

- 5 cl Casa Noble Crystal Tequila 

- 2 cl lime juice

- 6 cl soka od ananasa

- 1 cl simple sirupa

- mineralna voda 

PRIPREMA:

U čašu stavimo led da se ohladi. U shaker ulijevamo sve sastojke te dodamo leda i jako protresemo kako bi se svi sastojci pomiješali i povezali. U čašu koja se hladila procijedimo koktel, dodamo još leda ako je potrebno i kao dekoraciju stavimo svježi ananas ili limetu.

Ice Age

SASTOJCI:

- 4 cl Amundsen vodka 

- bobice borovice

- svježi ružmarin 

- 15 cl tonika

PRIPREMA:

U ohlađenu čašu stavimo led. Nakon leda u čašu idu svježi ružmarin  i klekove bobice pa ulijemo vodku i promiješamo barskom žlicom kako bi začinsko bilje otpustilo arome u doticaju s alkoholom. Na kraju sve zalijemo tonikom, a kao dekoraciju možemo koristiti svježi ružmarin ili limetu.

Beluga 1900

SASTOJCI:

- 5 cl Beluga Noble

- 2,5 cl Ruby Porto

- 2 cl šećerni sirup (simple sirup

PRIPREMA:

U shaker ulijemo vodku, šećerni sirup i limunov sok te jako protresemo da se sastojci povežu. Koktel procijedimo u čašu te dolijemo portom na vrh čaše. Kao dekoraciju stavimo koru naranče ili limuna.

Beluga Martini


SASTOJCI:

- 6 cl Beluga vodka

- 3 cl white vermouth

- 15 ml Maraschino

PRIPREMA: 

U martini čašu stavimo led da se čaša ohladi. U čašu za miješanje ulijemo sve sastojke te barskom žlicom promiješamo da se sastojci povežu. Koktel procijedimo u martini čašu te kao dekoraciju stavimo ili limunovu koru ili trešnju.

Beluga Sour

SASTOJCI:

- 5 cl Beluga Transatlantic

- 2,5 cl limunovog soka

- 2 cl sirupa od meda 

- 3 cl bjelanjka

- limunova kora za ukrašavanje

PRIPREMA: 

U čašu stavimo led da se čaša ohladi. U shaker ulijemo sve sastojke i prvo protresemo shaker da se sve skupa pomiješa i pretvori u lijepu kremu. Koktel procijedimo u čašu, a kao dekoraciju možemo koristiti trešnju ili koru od limuna.