Gin & Tonic
SASTOJCI:
- 4 cl Thomas Dakin
- 20 cl Tonic Water
- kora naranče i korijander
PRIPREMA:
U čašu stavimo leda da se ohladi. Nakon što smo stavili led u čašu, ulijemo gin i nadolijemo tonikom do vrha te barskom žlicom promiješamo kako bi se svi sastojci pomiješali i povezali. Kao dekoraciju stavimo koru naranče i malo korijandera.
Margarita
SASTOJCI:
- 4cl Topanito Blanco tequila
- 2cl Vedrenne Triple Sec sirup
- 2cl soka limete
- kriška limete
- sol
PRIPREMA:
Kriškom limete natrljajte rub čaše i umočite je u tanjurić napunjen soli.
U shaker stavite led,dodajte sok od limete, triple sec i tequilu, dobro protresite i procijedite u čašu.
Ukrasite kriškom limete i poslužite.
Daiquiri
SASTOJCI:
- 60 ml Angostura 7YO ruma
- 20 ml svježeg soka limete
- 15 ml simple sirupa
- 3 kapljice Angostura Aromatic Bitter
PRIPREMA:
Sve sastojke pomiješati zajedno i izliti u shaker u koji smo prethodno dodali led. Dobro protresti i izliti u ohlađenu koktel čašu. Za dekoraciju koristiti krišku limete.
Tom Collins
SASTOJCI:
- 50 ml gina
- 25 ml soka od limuna
- 25 ml šećernog sirupa
- 125 ml ohlađenog tonika
PRIPREMA:
U čašu za Tom Collins stavimo leda da se ohladi. Nakon što smo stavili led u čašu, ulijemo gin i nadolijemo tonik, sok od limuna i šećerni sirup te barskom žlicom promiješamo kako bi se svi sastojci pomiješali i povezali. Kao dekoraciju stavimo krišku limuna. Priprema šećernog sirupa: Otopiti 300 g šećera u 150 ml vode na laganoj vatri. Ostaviti da se ohladi i flaširati za buduću upotrebu.
Courvoisier Espresso Martini
SASTOJCI:
- 3,5 cl Courvoisier V.S.
- 1,5 cl Galliano Ristretto ili Bols Coffee
- 3 cl Espresso (ohlađeni)
- 1 cl šećerni sirup
PRIPREMA:
U martini čašu stavimo led kako bi je rashladili. U shaker ulijevamo: Courvoisier, liker, espresso i šećerni sirup (redoslijed nije bitan). Nakon što smo sve sastojke ulili u shaker, dodajemo led i snažno protresemo shaker kako bi se sastojci povezali. Koktel procijedimo u ohlađenu martini čašu iz koje smo prethodno izbacili led. Kao dekoraciju možemo koristiti kavu u zrnu, mljevenu kavu ili naribanu tamnu čokoladu.
Horse's Neck
SASTOJCI:
- 6 cl STOCK 84 XO brandy
- 10 cl ginger beer
- 2 cl cijeđeni sok od limuna
PRIPREMA:
U collins ili old fashioned čašu stavimo led i pomiješamo barskom žlicom kako bi se čaša ohladila. Nakon što smo čašu ohladili, izlijemo višak vode iz čaše, zatim ulijevamo STOCK 84 XO, limunov sok i nadolijevamo ginger beer skoro do vrha. Barskom žlicom promiješamo sastojke kako bi se što bolje povezali. Kao dekoraciju možemo koristiti svježi đumbir, koru limuna ili mentu.
Manhattan
SASTOJCI:
- 5 cl Maker's Mark
- 2 cl Sweet vermouth
- 0,5 cl Dry vermouth
- 2-3 dasha Angostura bittera
PRIPREMA:
U martini čašu stavimo led da se čaša ohladi. U čašu za miješanje ulijemo bourbon, slatki i suhi vermouth te stavimo par kapi Angustura bittera, zatim dodamo leda u sve i dobro promiješamo barskom žlicom kako bi se sastojci rashladili i povezali. Koktel ulijemo u martini čašu koja je ohlađena i kao dekoraciju stavimo jednu kandiranu trešnju.
Irish Mule
SASTOJCI:
- 4 cl irskog viskija
- 2 cl sok od limete
- 20 cl ginger beer
PRIPREMA: U čašu za mule stavimo leda, zatim dodamo sve sastojke i nadolijemo ginger beer. Pomiješamo barskom žlicom da se sastojci povežu. Kao dekoraciju možemo koristiti svježu mentu ili limetu.
Whisky sour
SASTOJCI:
- 5 cl Jim Beam Black
- 2 cl šećerni sirup
- 3 cl cijeđeni sok od limuna
- 2 cl cijeđena naranča
PRIPREMA: U čašu stavimo led da se ohladi. Nakon što smo ohladili čašu, u shaker ulijevamo bourbon, šećerni sirup i cijeđenu naranču i limun. Nadodamo leda i jako protresemo kako bi se sastojci povezali. Nakon što smo dobro protresli, koktel ulijevamo u ohlađenu čašu s ledom, a kao dekoraciju možemo staviti koru limuna ili naranče, kandiranu višnju, trešnju ili mentu.
Dubliner Apple Fizz
SASTOJCI:
- 4 cl The Dubliner Irish whiskey
- 2 cl cijeđenog limuna
- 15 cl soka od jabuke
- malo mineralne (gazirane) vode
PRIPREMA:
U čašu stavimo led kako bi je rashladili. U barsku čašu ulijevamo The Dubliner, sok od jabuke i cijeđenu limetu pa barskom žlicom promiješamo da se sastojci povežu. Nakon što smo promiješali, koktel procijedimo u čašu i nadolijemo sodom. Kao dekoracija može se staviti kriška limete ili jabuke.
Mojito
SASTOJCI:
- 5 cl Botran Reserva Blanca
- 2 žlice smeđeg šećera
- 6 kriški limete
- 5-6 listića mente
- 5 cl mineralne vode
PRIPREMA:
U čašu stavimo smeđi šećer i pola limete koju smo prethodno narezali na kockice. Limetu i smeđi šećer stisnemo mutnjakom kako bi se sastojci povezali. U istu čašu dodamo mrvljeni led do vrha i nadolijemo rumom Botran. Sve sastojke promiješamo barskom žlicom kako bi se povezali i stavimo malo mineralne vode. Kao dekoraciju stavimo mentu ili limetu.
Cuba Libre
SASTOJCI:
- 5 cl Botran 8 YO
- 4-5 kriške limete
- 15 cl Coca-Cola
PRIPREMA:
U starinsku čašu stavimo leda kako bi se ohladila. Nakon što smo stavili led u čašu ulijemo rum, dodamo limetu i sve nadolijemo Coca-Colom. Promiješamo barskom žlicom kako bi se sastojci povezali. Kao dekoracija na vrh se može staviti kriška limete.
Noble Punch
SASTOJCI:
- 5 cl Casa Noble Crystal Tequila
- 2 cl lime juice
- 6 cl soka od ananasa
- 1 cl simple sirupa
PRIPREMA:
U čašu stavimo led da se ohladi. U shaker ulijevamo sve sastojke te dodamo leda i jako protresemo kako bi se svi sastojci pomiješali i povezali. U čašu koja se hladila procijedimo koktel, dodamo još leda ako je potrebno i kao dekoraciju stavimo svježi ananas ili limetu.
Ice Age
SASTOJCI:
- 4 cl Amundsen vodka
- svježi ružmarin
- 15 cl tonika
PRIPREMA:
U ohlađenu čašu stavimo led. Nakon leda u čašu idu svježi ružmarin i klekove bobice pa ulijemo vodku i promiješamo barskom žlicom kako bi začinsko bilje otpustilo arome u doticaju s alkoholom. Na kraju sve zalijemo tonikom, a kao dekoraciju možemo koristiti svježi ružmarin ili limetu.
Beluga 1900
SASTOJCI:
- 5 cl Beluga Noble
- 2,5 cl Ruby Porto
- 2 cl šećerni sirup (simple sirup)
PRIPREMA:
U shaker ulijemo vodku, šećerni sirup i limunov sok te jako protresemo da se sastojci povežu. Koktel procijedimo u čašu te dolijemo portom na vrh čaše. Kao dekoraciju stavimo koru naranče ili limuna.
Beluga Martini
SASTOJCI:
- 6 cl Beluga vodka
- 3 cl white vermouth
- 15 ml Maraschino
PRIPREMA:
U martini čašu stavimo led da se čaša ohladi. U čašu za miješanje ulijemo sve sastojke te barskom žlicom promiješamo da se sastojci povežu. Koktel procijedimo u martini čašu te kao dekoraciju stavimo ili limunovu koru ili trešnju.
Beluga Sour
SASTOJCI:
- 5 cl Beluga Transatlantic
- 2,5 cl limunovog soka
- 2 cl sirupa od meda
- 3 cl bjelanjka
- limunova kora za ukrašavanje
PRIPREMA:
U čašu stavimo led da se čaša ohladi. U shaker ulijemo sve sastojke i prvo protresemo shaker da se sve skupa pomiješa i pretvori u lijepu kremu. Koktel procijedimo u čašu, a kao dekoraciju možemo koristiti trešnju ili koru od limuna.