Robotski, štapni, s vrećicom - koji usisavač izabrati?

S približavanjem jeseni skloni smo se primiti i (jesenskog) čišćenja. Jedan od najjačih partnera u borbi za čistoću svakako su usisavači koji dolaze u raznim praktičnim verzijama. Robotski, štapni, s vrećicom ili bez - koji model usisavača će najbolje poslužiti tvojim potrebama?


1. Robotski usisavači

Robotski usisavači trenutno su najpopularniji zbog svoje praktičnosti jer posao obavljaju sami. Najzabavnije je što njima možete upravljati putem pametnog telefona bez obzira gdje se nalazite. Kako rade robotski usisavači? Kreću se pomoću kotačića, a prašinu i prljavštinu četkicama usmjeravaju prema vakuumu kako bi ih usisao u spremnik. 

Planirate li koristiti robotski usisavač imajte na umu da mu za učinkovito čišćenje trebate pripremiti prostor, to jest, ukloniti prepreke poput namještaja koji ih ometa u prolasku. Robotski usisavači pomoću senzora mapiraju prostor i tako uče gdje su prepreke koje trebaju zaobići, kao i kakav je prostor koji trebaju obići. 

Osim što usisavaju postoje modeli robotskih usisavača koji imaju mogućnost i mokrog brisanja podova, zbog čega ćete svog robotskog pomagača voljeti još više.

2. Štapni usisavači

Najveća odlika štapnih usisavača je što se tijekom usisavanja ne trebate saginjati, a još su praktičniji ako su i bežični pa vas neće ometati borba sa žicom. Također, štapni usisavači ne zauzimaju puno mjesta i određeni modeli mogu se držati na zidu što dodatno štedi prostor. 

Većina modela štapnih usisavača ima praktičnu 2u1 funkcionalnost - ručni i štapni usisavač u jednom za veću fleksibilnost i čišćenje na svim razinama, od poda do stropa pa čak i u automobilu

3. Usisavači s vrećicom

Klasični tip usisavača koji prašinu i ostale nečistoće usisava u vrećicu koja se treba redovito mijenjati i koju se kupuje zasebno. Ovakvi usisavači, ovisno o modelu, moćni su i učinkoviti suradnici u čišćenju.

Ovakvi usisavači su multifunkcionalni jer s njima dobivate i puno nastavaka za čišćenje manjih prostora.

4. Usisavači bez vrećice

Usisavači bez vrećice su jednostavniji i jeftiniji za održavanje jer ne morate kupovati i mijenjati vrećice. Kod ovakvih usisavača prašina i mrvice odlaze u spremnik.