Što je Montessori i kako urediti dječju sobu po Montessori pedagogiji?

Montessori pristup, koji njeguje funkcionalnost i minimalizam, već susrećemo u vrtićima i jednako je popularan i kad je u pitanju uređenje dječje sobe. O čemu se radi? Montessori pedagogija temelji se na emancipiranju djeteta i usmjeravanju njegove pažnje na samostalno donošenja odluka i samostalno rješavanje postavljenog problema. 

Konkretno, želi se postići zadovoljstvo kod djece jer su nešto postigli sami. Montessori pedagogiju utemeljila je Maria Montessori koja se vodila mišlju da će djeca ostvariti svoje prirodne potencijale, ako dobiju slobodu biranja u okolini koja je u skladu s njihovim razvojnim potrebama. 

Montessori karakteriziraju otvorene police kako bi dijete samo moglo uzeti što mu treba, a potiče se i vraćanje stvari na svoje mjesto u stanju u kakvom su bile. Kako na temelju svih smjernica urediti dječju sobu prema Montessori pristupu? 

1. Dječji kreveti po Montessori pristupu


S obzirom da je samostalnost temeljna Montessori značajka glavna stvar na koju trebate misliti je dječji krevet. Dijete bi trebalo samo moći doći do svog kreveta, to jest, popeti se na njega i spustiti. Zbog svega navedenog u Montessori uređenju dječje sobe najpopularniji izbor je dječji krevet kućica kojem je ležaj gotovo pa na podu. 

2. Namještaj 


Kod Montessori uređenja nema mjesta velikom namještaju, djetetu sve mora biti pristupačno, to jest na razini na kojoj dijete može samo dosegnuti. To se odnosi i na prostor za pohranjivanje odjeće, ali i igračaka i knjiga. 

3. Minimalizam


Uređujete li dječju sobu po Montessori principu zaboravite na jarke boje te umjesto njih odaberite neutralne, pastelne tonove. Cilj upotrebe nježnijih nijasni boja je da se dijete u svojoj sobi osjeća smireno i ugodno. 

4. Montessori igračke


Kada su djeca okružena s previše igračaka ne znaju s čim bi se igrala jer je stimulacija prevelika. Prema Montessoriju, poželjno je igračke posložiti po kutijama ili spremnicima iz kojih ih djeca mogu uzeti sama. Kako ne bi odjednom imali previše izbora najbolje je vani ostaviti samo jednu vrstu igračaka