VODIČ: Kako izabrati pravi madrac za sebe?

Budite se s bolovima u leđima? Neprikladan madrac može izazvati probleme s leđima ili pojačati postojeću bol. Tijekom noći promijenimo položaj spavanja 40 do 60 puta, a ako je madrac premekan, pretvrd ili pun kvrga ne može pružiti optimalnu potporu. 

Lako je zaboraviti da i madrace treba redovito održavati, ali i zamijeniti ih novima kada za to dođe vrijeme. Preporučuje se to učiniti barem svakih 6 godina, ako ne i prije. Kako znati da je vrijeme za novi madrac

1. PROBLEM: MADRAC JE PREMEKAN 

Legneš li na premekani madrac tijelo će potonuti, a zbog prejakog pritiska živca doći će do bolova i javit će se osjećaj utrnulosti. 

2. PROBLEM: MADRAC JE PRETVRD 

Iako je tvrđi madrac bolji izbor za one koji imaju bolna leđa i pretvrdi madrac može ostaviti negativan učinak jer tjera kralježnicu u ravnu liniju. 

3. PROBLEM: MADRAC JE PRESTAR 

Kao što mijenjamo druge higijenske predmete, poput četkice za zube, isto treba učiniti i s madracem svakih 6 godina. Osim zbog higijene madrac bi trebalo promijeniti i jer tijekom vremena gubi početnu udobnost i čvrstoću podupiranja tijela. 

KOJU VRSTU MADRACA ODABRATI? 


Naizgled većina madraca izgleda vrlo slično, ali velika razlika nalazi se u sastavu madraca, tehnologiji kojom je proizveden, njegovoj kvaliteti, izdržljivosti, kvaliteti... 

Na Bazzaru možeš pronaći pjenaste i spužvaste madrace, one s džepičastim oprugama ili pak s Bonell oprugama, a u ponudi su i latex madraci te popularni nadmadraci

Koja je razlika? 

Pjenasti i spužvasti madraci 

Madraci od poliuretanske pjene razlikuju se po gustoći, tvrdoći i otpornosti. Vijek trajanja standardnih PU madraca je 3 do 5 godina, nakon čega dolazi do znatnog smanjenja elastičnosti. 

Memorijska pjena napravljena je od više milijuna malih otvorenih ćelija koje reagiraju na oblik i temperaturu tijela. Memory pjena miješana je s bazom prirodnih ulja čija je gustoća molekula iskorištena za anatomsku prilagodbu tijelu. Memorijska pjena, kao što joj i naziv kaže, 'pamti' oblik tijela te se oblikuje prema njemu te ne stvara dodatni pritisak. 

S džepičastim oprugama 

Džepičaste opruge međusobno nisu povezane žicom, već se tekstil džepića lijepi jedan za drugi i tako nastaje džepičasta jezgra. Broj opruga utječe na njihovu prilagodljivost, ali i cijenu.

Kod madraca s džepićastom oprugom prilagodba se ostvaruje tako da se u jezgru ugrađuju opruge različite debljine, odnosno tvrdoće i tako se formiraju višezonske jezgre. Uobičajeno je da se pritom koriste opruge dviju tvrdoća koje se zatim raspoređuju u 3, 5 ili 7 zona.  

Broj opruga može drastično varirati od madraca do madraca, no općenito govoreći - što je više opruga to će biti bolja podrška.

S Bonell oprugama

Bonell jezgre madraca su one kod kojih su sve opruge međusobno povezane žicom. Promjer opruga je uglavnom 80-92 mm, izrađuju se u visinama 80-160 mm i u jednom kvadratnom metru ih je 100-160. Ovakav madrac je mnogo lakši od madraca s džepičastim oprugama pa ga je lakše okretati.

Kako znati koji madrac je najbolji za tebe? Otkrij u kojem položaju najčešće spavaš! 


SPAVANJE NA LEĐIMA 

Spavanje na leđima najbolji je položaj za kralježnicu. Birajte madrac srednje tvrdoće jer takvi madraci pružaju idealnu potporu za donji dio leđa. 

Za bolove u leđima pokušajte ispod koljena staviti jastuk ili, za dodatnu podršku, zarolajte mali ručnik i postavite ga ispod donjeg dijela leđa. 

SPAVANJE NA BOKU 

Za spavače koji najviše vole spavati na boku optimalan izbor je umjereno mekani madrac. Bitno je misliti i na jastuk koji treba pružiti potporu ramenima i vratu - pripazite da bude anatomski. 

SPAVANJE NA TRBUHU 

Spavanje na trbuhu traži malo tvrđi madrac koji će pružiti dovoljnu potporu.