12 proizvoda
Lavazza kava u zrnu prava je poslastica za sve ljubitelje kvalitetne kave. Znate onaj osjećaj kada gutljaj kave odmah popravi cijeli dan? E pa, Lavazza to donosi na svoj poseban, talijanski način. Svako zrno je birano s posebnom pažnjom, baš onako kako treba da bi svaki gutljaj bio čisti užitak. Lavazza već godinama vlada svijetom kave, a to nije bez razloga. U nastavku otkrivamo kako Lavazza osigurava vrhunsku kvalitetu, od pažljivog odabira zrna na najboljim plantažama, preko stručnog prženja do održivog uzgoja i brige o okolišu.
Jeste li čuli legendu o kavi? Naime, prema njoj priča o kavi je započela u Etiopiji kada su pastiri primijetili da su njihove koze postale neobično živahne nakon što su grickale bobice s neobičnog drveta. Tako je počelo putovanje ovog napitka, ubrzo se proširio preko Arabije, gdje su ga prerađivali u ono što danas prepoznajemo kao ‘zrno kave’. Do 15. stoljeća, kava je već bila omiljeno piće u cijelom islamskom svijetu, a ubrzo je stigla i u Europu te postala nezaobilazan dio svakodnevnog života. Iako su se načini pripreme i kulture ispijanja kave razvijali, njezina esencija, a to je prepoznatljiv miris i okus, ostali su isti kroz stoljeća.
Preskočimo sada nekoliko stoljeća i zakoračimo u 1895. godinu, kada Luigi Lavazza otvara svoju malu trgovinu sa začinima i kavom u Torinu. Iako tada možda nije slutio, upravo je ta trgovina postala početak jedne od najpoznatijih kava na svijetu – Lavazze. Tijekom godina, obitelj Lavazza posvetila se savršenom miješanju različitih sorti zrna kave i postigla jedinstvenu ravnotežu između okusa i arome. Njihova strast prema kavi i neprestana inovacija učinile su Lavazzu prepoznatljivom markom, poznatom po dosljednoj kvaliteti i vrhunskom okusu.
Danas, Lavazza kava u zrnu cijenjena je diljem svijeta zbog pažljivo odabranih zrna iz Brazila, Afrike, Azije i drugih krajeva. Svaka šalica Lavazza kave priča priču koja spaja stoljetnu tradiciju kave i moderni talijanski način uživanja u ovom omiljenom napitku.
Najbolja kava u zrnu ne dolazi preko noći, iza svake šalice stoji priča ispunjena ljubavlju i pažnjom. Zamislite, negdje daleko na plantažama, zrna kave upijaju sunce i prirodne arome te se pripremaju za svoj put do vas. Stručne ruke biraju najbolja zrna, prže ih do savršenstva i spremaju za trenutak kad ih vi sameljete i osjetite taj neodoljivi miris svježe kave.
Svaka šalica kave je mnogo više od jednostavnog napitka, to je mali ritual i dio svakodnevne čarolije. U nastavku teksta istražite svaki korak i saznajte kako nastaje vaša omiljena kava.
Sve počinje pažljivim odabirom zrna, a to je ključan korak u cijelom procesu i nešto u čemu je Lavazza pravi stručnjak. Na plantažama širom svijeta, od prostranih visoravni Brazila do egzotičnih obronaka Afrike i Azije uzgajivači pažljivo brinu o svakoj biljci te osiguravaju da zrna rastu u idealnim uvjetima. Zanimljivo je što kava dolazi iz plodova nalik crvenim trešnjama, a tek kad te trešnjice savršeno sazru, počinje proces branja.
Lavazza se posebno ističe u odabiru zrna za svoje mješavine. Samo najkvalitetnija, savršeno zrela zrna ulaze u njihove mješavine. Kod premium Lavazza kava u zrnu, ovaj proces često uključuje ručno branje, a to znači da svako zrno prolazi kroz pažljivu selekciju kako bi se osigurala vrhunska kvaliteta. Na taj način Lavazza kombinira najbolje od svake regije, spajajući bogate voćne note Latinske Amerike, citrusne tonove afričkih plantaža i začinske arome Azije.
Nakon pažljive berbe, Lavazza zrna kave kreću na svoj put prema savršenstvu, a svaki korak u procesu pomaže zadržati bogatstvo okusa po kojem je Lavazza prepoznatljiva. Lavazza kava u zrnu dolazi iz najboljih svjetskih regija, a tamo se zrna pažljivo biraju i obrađuju kako bi pružila maksimalnu kvalitetu.
U toplijim klimama, Lavazza često koristi prirodno sušenje na suncu. Zrna se rasporede i polako suše pod toplinom sunca, čuvajući svoju prirodnu slatkoću. U hladnijim predjelima, koriste modernije metode sušenja u kontroliranim uvjetima kako bi zadržali sve te fine, kompleksne arome. Bez obzira na metodu, sušenje je ključan trenutak kada zrna Lavazza kave počinju razvijati svoj karakter.
Kada su zrna potpuno spremna, dolazi ključni trenutak – prženje! Ovo je faza u kojoj se zeleno zrno kave pretvara u ono prepoznatljivo, tamno i mirisno zrno koje svi povezujemo s trenutkom užitka, bez obzira na doba dana. Prženje je pravi test vještine i stručnosti pržioničara jer svaki trenutak tog procesa odlučuje o konačnom okusu i aromi kave.
Kod Lavazze, ovaj proces prženja doveden je do savršenstva kroz više od 120 godina iskustva. Lavazza koristi pažljivo usklađene metode prženja kako bi stvorila različite profile okusa, od lagano prženih zrna koja donose blaži, kiselkasti okus, do tamnije prženih zrna s bogatim i intenzivnim aromama. Umjetnost prženja ovdje nije samo tehnički zadatak, nego kreativni proces koji zahtijeva izuzetnu pažnju jer predugo prženje može uništiti arome, a prekratko ne može izvući puni potencijal zrna.
Posebno je zanimljivo to što Lavazza koristi različite metode prženja za svoje mješavine, ovisno o porijeklu zrna. Zrna iz Latinske Amerike često zahtijevaju blaže prženje kako bi se zadržale njihove voćne i cvjetne note, a zrna iz Afrike i Azije, koja imaju zemljane i začinske karakteristike, prolaze kroz tamnije prženje kako bi se istaknula njihova dubina i složenost.
Prženje Lavazza kave u zrnu je trenutak kada se svi skriveni okusi oslobađaju i stvaraju tu bogatu aromu koju prepoznajemo u šalici kave. Ovaj proces transformira zrna i daje im onu prepoznatljivu smeđu boju, ali također oblikuje i ono što će svaka šalica kave donijeti bilo da je riječ o laganoj, delikatnoj kavi ili bogatoj, intenzivnoj mješavini. Lavazzini pržioničari ovdje pokazuju svoje majstorstvo, balansirajući kako bi stvorili kavu koja je savršena za svako nepce.
Jedna od najboljih stvari kod kave u zrnu je ta što ju možete samljeti neposredno prije pripreme, a to svaku šalicu čini posebnom i svježom. Mljevenje zrna neposredno prije kuhanja znači da zadržavate puni intenzitet arome i okusa. To je taj trenutak kad prostorija zamiriše svježom kavom, a taj miris odmah podiže raspoloženje i priprema vas za uživanje u pravom napitku.
Kada je riječ o mljevenju, prilagođavate ga ovisno o načinu pripreme. Ako ste ljubitelj espressa, mljevenje mora biti vrlo fino kako bi se ekstrakcija odvijala brzo i uz to zadržao intenzivan okus. Za metode poput francuske preše ili turske kave, gdje je kontakt između vode i kave dulji, grublje mljevenje omogućuje savršenu ravnotežu između okusa i arome.
Lavazza posebnu pažnju pridaje svježini svojih zrna pa svaka mješavina dolazi s preporukama za idealno mljevenje kako bi se postigla najbolja moguća šalica kave. Bez obzira na to volite li jaki espresso, bogati cappuccino ili laganu filter kavu, svježe mljevena Lavazza kava uvijek će zadržati svoj karakter i bogatstvo okusa. Tajna je upravo u svježini jer onaj trenutak kada sameljete kavu neposredno prije pripreme, oslobađate njezine pune arome koje čine razliku.
Možemo zaključiti kako bez obzira na vašu omiljenu metodu pripreme, mljevenje je jedan od najvažnijih koraka u dobivanju savršene šalice kave. Uživajte u tom procesu jer nema boljeg osjećaja nego kad svježe mljevena Lavazza kava ispuni zrak svojim bogatim mirisom.
Na kraju dolazimo do onog dijela koji svi jedva čekamo, a to je priprema i uživanje u savršeno pripremljenoj kavi. Ljubitelj ste espressa iz aparata? Turske kave iz džezve? Volite francusku prešu? Odlično, naime svaka metoda pripreme donosi jedinstven okus i doživljaj. To je trenutak kada sve arome, odnosno svi sati truda uloženog u odabir, prženje i mljevenje kave napokon izlaze na vidjelo.
S Lavazza kavom u zrnu, cijeli proces postaje poseban ritual. Svaka mješavina kave pažljivo je kreirana kako bi se savršeno uklopila u vašu omiljenu metodu pripreme, neovisno o tome volite li snažan i bogat espresso ili laganiji, opuštajući filter napitak. Kroz svaki korak pripreme, Lavazza pokazuje svoju ljubav prema kavi i pruža vam vrhunski užitak u svakom gutljaju. I, naravno, onda slijedi taj prvi gutljaj… trenutak kad zaboravite na sve drugo i prepuštate se okusu koji vas osvaja.
Lavazza ne brine samo o tome da nam servira savršenu kavu, nego i o tome da to učini na način koji je dobar za planet i ljude koji tu kavu uzgajaju. Kada birate Lavazza kavu u zrnu, ne dobivate samo vrhunski okus u svakoj šalici, nego podupirete i brigu za održivost i etički uzgoj. Iza svake šalice Lavazza kave u zrnu stoji puno više od samih zrna.
Priprema savršene šalice kod kuće ne mora biti komplicirana, a Lavazza kava u zrnu osigurat će vam da svaki put dobijete vrhunsku aromu i okus. Slijedite nekoliko jednostavnih trikova i vaša Lavazza kava bit će jednako dobra kao u omiljenom kafiću. Nije važno preferirat li espresso, tursku kavu ili filter napitke, Lavazza kava u zrnu osigurava savršenstvo u svakom gutljaju.
1. Pogodite savršen omjer
Prvi korak do savršene šalice kave počinje s pravilnim omjerom kave u zrnu i količinom koju namjeravate samljeti. Općenito pravilo je koristiti 7 do 9 grama Lavazza kave u zrnu za jednu šalicu espressa. Želite intenzivniji okus? Sameljite više zrna i prilagodite količinu prema svom ukusu. S Lavazza kavom u zrnu imate slobodu eksperimentirati s količinom i stupnjem mljevenja dok ne pronađete savršeni balans koji odgovara vašem osobnom stilu uživanja u kavi.
2. Optimalna temperatura vode
Temperatura vode igra ključnu ulogu u izvlačenju bogatih okusa iz Lavazza kave u zrnu. Idealna temperatura je između 90 °C i 96 °C. Previše vruća voda može izvući gorak okus, a prehladna voda neće izvući punu aromu. Ako kuhate ručno, pričekajte nekoliko sekundi nakon ključanja vode kako biste postigli savršen rezultat.
3. Svježina mljevene kave
Najbolja kava je svježe mljevena kava. Kava počinje gubiti aromu čim je sameljete, stoga se preporučuje mljevenje Lavazza kave u zrnu neposredno prije pripreme. Općenito, mljevena kava zadržava svježinu oko 20 minuta, pa se potrudite ne ostavljati je predugo. U slučaju da koristite unaprijed mljevenu Lavazza kavu, pazite da je čuvate u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mjestu. Također, ako još niste, svakako preporučujemo da isprobate Lavazza beskofeinsku kavu ili Lavazza kapsule za aparat jer smo sigurni kako će vas i ovi proizvodi oduševiti.
4. Mljevenje prilagodite metodi pripreme
Svaka metoda pripreme kave zahtijeva različitu razinu mljevenja zrna. Fino mljevena Lavazza kava u zrnu najbolja je za espresso aparate jer omogućuje brzu ekstrakciju okusa. Lavazza kava u zrnu prilagođena je svim tehnikama pripreme, pa možete uživati u vrhunskoj šalici bez obzira na metodu koju koristite.
5. Vrijeme ekstrakcije
Vrijeme pripreme kave može značajno utjecati na konačni okus. Za espresso je idealno vrijeme ekstrakcije oko 25 do 30 sekundi. U slučaju da koristite francusku preša, ostavite kavu da se namače između 4 i 5 minuta. Lavazza kava u zrnu pruža konzistentan rezultat, bilo da pripremate espresso, tursku kavu ili koristite filter metodu.
Zapamtite, redovito čišćenje vašeg aparata za kavu osigurava najbolji okus Lavazza kave u zrnu. Ostaci stare kave mogu utjecati na kvalitetu novih napitaka, stoga je važno održavati aparate čistima. Isperite filtere, operite džezvu ili prešu za kavu, te redovito čistite espresso aparat kako biste svaki put uživali u svježoj i aromatičnoj šalici Lavazza kave u zrnu.
Ostaci starije kave ili ulja mogu utjecati na okus novih napitaka. Isperite filtere, perite džezvu ili prešu za kavu te redovito čistite espresso aparat. Tako ćete, dragi kavoljupci, redovitim čišćenjem espresso aparata svaki put uživati u savršeno svježoj i aromatičnoj šalici Lavazza kave u zrnu, bez neugodnih iznenađenja.