Kako odabrati autosjedalicu

Svakom roditelju je sigurnost djeteta najvažnija, stoga ne čudi da roditelji biraju autosjedalice primarno prema sigurnosnim aspektima. U Hrvatskoj se djeca moraju voziti u autosjedalicama i to do visine od 150 cm i 36 kilograma težine, što većina djece dosegne do 12. godine.


S obzirom na to da će se vaše dijete vrlo vjerojatno 12 godina voziti u autosjedalici, izuzetno je bitno da pametno odaberete autosjedalicu za svoje dijete. U posljednjih desetak godina, broj proizvođača ali i vrsta autosjedalica se znatno povećao što roditeljima otežava izbor. Proučite naš vodič za kupovinu autosjedalice i odaberite pametno! 


Počnimo od početka, prema Europskom zakonu, svaka autosjedalica mora zadovoljiti određene sigurnosne norme. Trenutno su aktualne 2 norme - ECE R44/04 i I-Size norma. Za dobivanje norme ECE R44/04 koji propisuju Ujedinjeni narodi autosjedalica mora dobiti pozitivnu ocjenu na sljedećim testovima:


  • Frontalni sudar uz 50 km/h
  • Stražnji sudar uz 30 km/h
  • Testovi kopči sigurnosnih pojaseva
  • Testovi snage i izdržljivosti sigurnosnih pojaseva
  • Analiza dizajna interijera i eksterijera auto sjedalice
  • Ostali testovi ovisno o grupi auto sjedalica

Novije autosjedalice testiraju se i u bočnom sudaru. Autosjedalice koje ne zadovoljavaju jedan ili više testova,ne mogu se prodavati u Europskoj Uniji ali i u većini svjetskih zemalja .

Vrste autosjedalica


Autosjedalice se dijele se u nekoliko kategorija ovisno o težini ili visini. Nekadašnje kategorizacije uključivale su dob djeteta, no s obzirom na to da djeca različito rastu i razvijaju se, trenutni standard bazira se na težini djeteta, osim kod i-Size modela koji se bazira na visini bebe.


Aktualne Grupe autosjedalica


1. Grupa 0/0+/i-Size (0-13kg)

2. Grupa 0+/1 (0-18kg)

3. Grupa 0-1-2 (0-25kg)

4. Grupa 0-1-2-3 (0-36kg)

5. Grupa 1 (9-18kg)

6. Grupa 1-2 (9-25kg)

7. Grupa 1-2-3 (9-36kg)

8. Grupa 2-3 (15-36kg)

Više od 40% roditelja u Hrvatskoj odlučuje se na autosjedalice iz grupe 0-1-2-3 (0-36kg) jer se mogu koristiti sve do 36kg, što je najčešće do 12 godine djetetova života. 

Kako odlučiti koju autosjedalicu izabrati?

Prilikom odabira autosjedalice uzmite u obzir sljedeće:

1. Ako planirate kupiti 3u1 kolica ili 4u1 kolica, tada vam tzv 'jaje' odnosno autosjedalica iz grupe 0+/1/iSize nije potrebna jer ćete ju dobiti u setu s kolicima.

2. Ako ne kupujete 3u1 set, a želite 'jaje' koje se s adekvatnim adapterima može montirati na okvir kolica, obavezno provjerite koja autosjedalica je kompatibilna s kojim brendom odnosno modelom dječjih kolica.

3. Ako vozite manji automobil provjerite imate li dovoljno mjesta na stražnjem sjedalu za glomazne modele autosjedalica, naravno usput provjerite posjeduje li vaš automobil ISOfix sustav za autosjedalice.

Treba li mi autosjedalica s ISOFix-om?


Jednom riječju - DA, pod uvjetom da vaš automobil posjeduje ISOfix sustav. Skoro svi automobili novije proizvodnje (2017. godine na dalje) posjeduju ISOfix sustave na stražnjem sjedalu i to za dvije autosjedalice.

Svakako prije kupovine provjerite ima li vaš auto ISOfix sustave. Ako ima, primijetit ćete rupe na sjedalima, unutar kojih se nalazi čelični dio, najčeće pokriven plastičnim poklopcem, kao nas slici niže.

Pogledaj sve modele autosjedalica s ISOfixom u našoj ponudi.

Autosjedalice Grupa 0/0+/i-SizeTri različite pod-grupe autosjedalica koje su pogodne za novorođenčad - razlike su male, ali obavezno proučite prije kupovine. Sve autosjedalice za bebe iz ove grupe obavezno postavljajte na stražnje sjedalo i to u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Pojedini modeli dolaze i sa ISOfixom, dok se većina ipak veže sigurnosnim pojasom automobila.

  • Autosjedalice grupe 0 su autosjedalice koje su namijenjene za male bebe od njihovih prvih dana - ove autosjedalice popularno se zovu “jaja”. Jaje se osim za prijevoz u autu mogu koristiti i na konstrukciji kolica za adekvatnim adapterima. Sjedalice 0 (jaje) mogu se koristiti do 10kg težine, postavljaju se na stražnje sjedalo, suprotno od smjera vožnje.
  • Autosjedalice 0+ vrlo su slične grupi 0 uz razliku što ove autosjedalice beba može koristiti do 13kg težine. 
  • Autosjedalice i-Size su noviji standard, a razlika je što se primarno biraju po visini djeteta, a ne po težini. Većina i-Size autosjedalica pogodne su za djecu do visine 75cm, odnosno 80cm.

Autosjedalice grupe 0+/1


Autosjedalice u grupi 0+/1 također se mogu koristiti od bebinih prvih dana, a pogodne su za djecu do 18 kilograma težine. Obavezno se postavljaju na stražnje sjedalo, a pričvršćuju ili pojasom ili ISOfixom (ako vaš model automobila posjeduje ISOfix). 

Dok dijete ne dostigne težinu od minimalno 9kg, postavlja se suprotno od smjera vožnje, dok nakon 9kg pa sve do 18kg postavlja se u smjeru vožnje. Osim djetetove kilaže, u ovoj grupi je bitno da dijete nije više od 104cm. U prosjeku djeca ovu autosjedalicu mogu koristiti do 4 godine života.

Autosjedalice grupe 0+/1/2


Autosjedalice u grupi 0+/1/2 također se mogu koristiti od bebinih prvih dana, a pogodne su za djecu do 25 kilograma težine. Obavezno se postavljaju na stražnje sjedalo, a pričvršćuju ili pojasom ili ISOfixom (ako vaš model automobila posjeduje ISOfix). Kao i u grupi 0+/1 - dok dijete ne dostigne težinu od minimalno 9kg, postavlja se suprotno od smjera vožnje, dok nakon 9kg pa sve do 25kg postavlja se u smjeru vožnje. 

Razlika u odnosu na grupu 0+/1 je ta što dijete duže može koristiti ovu autosjedalicu, a nakon 25 kilograma možete jednostavno kupiti booster autosjedalicu.

Autosjedalice grupa 0/1/2/3


Najnovija grupa autosjedalica trenutni je hit među roditeljima. U protekloj godini više od 45% kupaca na Bazzaru odlučilo se upravo za ovu grupu autosjedalice. 

Razlog leži u tome što je ova grupa autosjedalica tzv. all-in-one. Odnosno, dijete ju koristi od rođenja pa sve do 36 kilograma težine. Do 9kg koristi se u smjeru suprotnom od smjera vožnje, a nakon 9kg u smjeru vožnje, veže se pojasom ili ISOfixom.

Pojedini modeli dolaze i sa opcijom 360, jednostavnom rotacijom od 360 stupnjeva bez potrebe da vadite autosjedalicu iz automobila.

Autosjedalice grupe 1


Autosjedalice grupe 1 namijenjene su za djecu koja teže od 9 do 18 kilograma, što je otprilike do 4 godine.

Autosjedalice iz ove grupe postavljaju se u smjeru vožnje na stražnjem sjedalu. Dijete se u autosjedalici veže sigurnosnim pojasem od sjedalice, dok se autosjedalica učvršćuje sigurnosnim pojasom automobila ili ISOfixom (ako ga ima).

Autosjedalice grupe 1/2/3


Druga najpopularnija grupa autosjedalica, grupa 1/2/3/ pogodna je za djecu od 9 do 36 kilograma težine. Koristi se u smjeru vožnje, isključivo na stražnjem sjedalu.

Ova grupa autosjedalice prvi je izbor roditeljima koji za novorođenče koriste tzv. "jaja" autosjedalice, odnosno autosjedalice grupe 0/0+/iSize.

Autosjedalice grupe 2-3


Autosjedalice grupe 2-3 pogodne su za djecu od 15 do 36 kilograma, odnosno do 12 godine života. Autosjedalice ove grupe vrlo su prilagodljive i omogućuju prilagođavanje naslona po visini. U posljednje vrijeme sve su popularniji modeli koji se nakon što dijete preraste autosjedalicu po visini, odnosno u ramenima - pretvaraju u booster sjedište.

Grupa 2-3 postavlja se u smjeru vožnje na stražnje sjedalo automobila, a dijete se veže sigurnosnim pojasom automobila.

Booster autosjedalice

Boosteri su vrsta autosjedalica koja je pogodna za veću djecu, odnosno za djecu iznad 15 kilograma težine ali nižoj od 150 cm. Ove autosjedalice omogućuju djetetu da se zavežu kao i odrasli sigurnosnim pojasem automobila. Boosteri se sastoje samo od postolja, odnosno nemaju naslon.

Najpopularniji brendovi autosjedalica