Kako se sve može pripremiti kava?

Kava, taj mirisni crni napitak bez kojeg većina nas ne može zamisliti početak dana. Srednje mljeveno i potpuno mljeveno zrno koristi se za pripremu laganije kave, fino mljevena kava dobar je odabir za filter-kavu, vrlo fino mljevena kava za espresso, a kava u obliku praha daje vrlo jaku kavu, tzv. tursku kavu

Svatko ima svoju kavu, neki je piju iz aparata, drugi vole kapsule, dok treći ostaju vjerni kavi iz džezve. Bitno je da šalica nije prazna!

MLJEVENA KAVA 

Ima li razlike među mljevenom kavom? Ima; srednje mljeveno i potpuno mljeveno zrno koristi se za pripremu laganije kave, fino mljevena kava pogodna je za filter-kavu, vrlo fino mljevena kava za espresso, dok kava u obliku praha daje vrlo jaku kavu, dobro poznatu i kao tursku kavu.

Kako se priprema?

Za jednu šalicu kave ulij 100 mililitara hladne vode u džezvu ili drugu posudu za kuhanje. Kad voda zavrije ukloni posudu s grijaće ploče i dodaj 7 grama kave (otprilike dvije čajne žličice) uz lagano miješanje. Nakon toga vrati posudu na grijaću ploču i nastavi grijati do podizanja pjene. Kavu ostaviti 3 do 5 minuta da se slegne talog, a prije posluživanja kave potrebno je lagano promiješati pjenu. 


MOKA 

Kako se koristi moka, talijansko kuhalo za espresso kavu?

Odvrnete i odstranite gornji dio moke i lijevak. Donji dio moke napunite vodom pa vratite lijevak u postolje. Lijevak napunite s mljevenom kavom bez pritiskanja praha kave, a ako vam je ostalo kave na rubovima, očistite ih. 

Vratite gornji dio moke okretanjem na bazu. Stavite moku na kuhinjsku ploču ili plin (imate li indukcijsku ploču koristite moku samo ako je donji dio/ baza od čelika). Kada voda zakuha i dođe do vrenja smanjite temperaturu. Kava tada dolazi u gornji dio kuhala, a kada se ono napuni kavom ugasite plin/ ploču.  

VIDEO pripreme pogledaj na Supermarketovom Instagram profilu


KAVA U ZRNU

Jedino što može konkurirati okusu fine kave je njezin miris. Kava u zrnu pruža aromatičan užitak, bilo da je koristite u aparatu ili je prije pripreme meljete u mlincu. 

Aparati za kavu nude više prednosti u pripremi kave. Kako radi, primjerice, aparat za espresso kavu? Uređaj tjera toplu vodu da prođe kroz mljevenu kavu, a piće se zatim izlije izravno u šalicu. Na vrhu kave napravit će se krema karamel boje koja je glavna karakteristika dobrog espressa.

VIDEO pripreme pogledaj na Supermarketovom Instagram profilu

KAPSULE

Kava u kapsulama daje posebnu draž sa svim kombinacijama okusa, ali i mogućnostima skladištenja u staklene ili drvene spremnike. 

Espresso, cappuccino, produžena, s više kreme i - u velikim pakiranjima ❤️

INSTANT KAVA

S instant kavom je lako, dodate žličicu do dvije, ovisno kakvu jačinu želite i prelijete vrućom vodom. Po želji dodajte šećer i mlijeko. 

DODACI ZA JOŠ VEĆI UŽITAK

Dodaj svojoj kavi još neodoljivosti uz Kotanyi slanu karamelu, cimet ili kombinaciju cimeta i kadramoma za očaravajuć okus Orijenta.