Savjeti i trikovi za idealni espresso kod kuće

Priprema savršenog espressa stvara potpuni užitak u vašem domu. Saznajte sve trikove i korisne savjete za espresso bogatog okusa i arome.

Savjeti i trikovi za idealni espresso kod kuće

Espresso je vrhunski užitak za svakog ljubitelja kave. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni barista, uvijek postoji nešto novo što možete naučiti kako biste pripremili savršen espresso u udobnosti vlastitog doma. U ovom blogu, podijelit ćemo nekoliko ključnih savjeta i trikova koji će vam pomoći da postanete majstor u pripremi espressa.

Tko je otkrio napitak bez kojeg ne možemo zamisliti svoja jutra?

Prije nego što pređemo na stvar, moramo zaroniti u povijest. Znate li tko je otkrio napitak bez koja su nam svima jutra ne zamisliva? Najpoznatija legenda nam kaže da je kava otkrivena u Etiopiji. Mladi pastir Kaldi zamijetio je kako njegove koze postaju izuzetno energične i razigrane nakon što su pojele crvene bobice.

Zaintrigirani Kaldi odlučio je probati plod grmolike biljke i ubrzo osjetio nalet energije, pa je svoja otkrića podijelio s koptskim svećenicima. Nije sigurno jesu li svećenici prihvatili Kaldijev savjet i namočili bobice, te ih konzumirali zajedno s vodom u kojoj su bile namakane, ili su odbacili njegovu ideju i bacili bobice u vatru. Međutim, miris koji se širio privukao ih je i otkrili su kavu. Kada su shvatili da ih kava održava budnima tijekom dugih molitvi, njezina popularnost se proširila. Kava je tada napravila svoj značajan ulazak na svjetsku scenu.

Premda je priča o pastiru Kaldiju, njegovim kozama i svećenicima samo legenda, prvi zabilježeni podaci o konzumaciji kave dolaze iz Arabije. Vjeruje se da je najkasnije u 9. stoljeću kava prešla Crveno more i stigla do jemenskog grada Mocha, koji je postao važno trgovačko središte. Upravo po ovom gradu dobio je ime vaš omiljeni napitak, moka (mocca), kojeg ste možda jutros uživali. Iako je kava bila poznata u arapskom svijetu prije više od tisuću godina, u Europu je stigla tek nakon više od 500 godina.

Krajem 17. stoljeća, nakon neuspjelog osmanskog napada na Beč, u turskim šatorima pronađene su vreće kave. Iako Turci nisu osvojili Beč, njihova kava je svakako osvojila grad. U Britaniji, muškarci su često provodili vrijeme u kavanama, što je 1674. godine potaknulo njihove supruge na pokretanje peticije za zabranu kave i povratak muževa kućama. Iz Nizozemske se kava proširila u indonezijske kolonije, posebno na Javu. Luj XIV. također je želio uzgajati Coffea arabica u Francuskoj, no francuska klima nije odgovarala biljci, pa je poslao sadnice na francuske posjede u Karibima. Do sredine 18. stoljeća, na Martiniqueu je posađeno više od 15 milijuna grmova kave.

Nakon toga, kava se proširila do Jemena, a onda u Saudijsku Arabiju, Egipat i Indiju. U Europu kava je ušla prije tri stoljeća kroz luku u Veneciju, a na te prostore doveli su je Arapski trgovci. Najpopularnija područja u kojima se uzgaja kava su Brazil, Ekvador, Kostarika, Etiopija, Vijetnam i Indonezija.


Miris Italije u vašem domu - un espresso, per favore

Ukoliko se odlučite pripremati savršenu kavu kod kuće, bitno je da imate kvalitetnu mješavinu kave te najbolji aparat koji će iz nje izvući maksimum.

Danas je tržište preplavljeno raznovrsnim aparatima za kavu, od različitih razina kvalitete i cijena, s brojnim opcijama i funkcijama. Uglavnom se dijele na četiri glavne kategorije, svaka sa svojim prednostima i nedostatcima.

Evo nekoliko stvari koje trebate znati pri odabiru aparata za kavu:

1. Poluautomatske tlačne tradicionalne filter mašine

  • Pružaju vam kontrolu nad većinom pripreme, počevši od mljevenja kave, što omogućava vrhunski okus.

2. Potpuno automatski "bean to cup" aparati

  • Obavljaju sve, od zrna do gotovog napitka, nudeći brzinu, konzistentnost i kvalitetu, ali manje fleksibilnosti jer je okus uvijek isti.

3. Hibridni aparati

  • Automatizirano pripremaju kavu, ali nude i određenu kontrolu, što ih čini idealnim za one neodlučne.

4.Aparati za kapsule

  • Najjednostavniji za korištenje, ali proces pripreme nije moguće prilagoditi.


Aparati za kavu pružaju brojne mogućnosti i raznovrstan izbor napitaka, uz visoku učinkovitost i sigurnost kvalitete konačnog proizvoda. Korištenjem aparata za kavu možete uživati u šalici intenzivne i aromatične kave. U nastavku su neki od najpopularnijih aparata za kavu, njihove prednosti i način upotrebe.

Filter kava se priprema pomoću filter aparata, jednog od najčešćih uređaja za izradu kave. Prilikom kupnje aparata za filter kavu važno je obratiti pažnju na temperaturu zagrijavanja vode. Filter može biti papirnati ili metalni. Metalni filter omogućuje prolaz više ulja i čestica, što rezultira intenzivnijim okusom kave. S druge strane, papirnati filter daje čišći, složeniji i slađi okus kave. Filter treba očistiti nakon svake uporabe.

Moka aparat, popularan u Italiji, koristi se za pripremu kave slične espressu. Sastoji se od donjeg dijela koji se puni vodom, filtra za kavu i gornjeg dijela gdje se sakuplja gotova kava. Voda prolazi kroz kavu pod tlakom, što rezultira učinkovitijom ekstrakcijom kofeina i okusa.

Espresso aparat  je više od običnog uređaja za kavu; on je simbol strasti prema savršenoj kavi. Izumljen u Italiji početkom 20. stoljeća, ovaj aparat koristi pritisak da provede vruću vodu kroz fino mljevenu kavu, stvarajući napitak bogatog okusa i gustu pjenu zvanu crema. Espresso kava sadrži manje kofeina od tradicionalne filter kave, ali je puno intenzivnijeg okusa.

Bilo da se odlučite za poluautomatski, automatski ili superautomatski aparat, svaka će vam šalica pružiti užitak i savršenstvo. Uz pravi aparat i malo prakse, možete uživati u vrhunskom espressu svaki dan, otkrivajući nove dimenzije okusa i aroma koje samo prava kava može pružiti!


Kako pripremiti savršen espresso?

Prvi korak prema savršenom espressu je odabir kvalitetnih zrna kave. Preporučujemo korištenje svježe prženih zrna jer oni zadržavaju najbolji okus i aromu. Vrste kave koje se koriste za industrijske svrhe su: Arabica, Robusta i Maragogzpe. Svako zrno ima svoju kvalitetu, a ovisi o sustavu prženja, koji je ujedno i umjetnost i znanost. Ukoliko ih pečete, zelena zrna kave postići će tamno smeđu boju i intenzivnu aromu.

Prženje kave može se podijeliti u četiri tehnike:

#1 Light prženje - rezultira svijetlo smeđom bojom zrna, s okusom prženih žitarica i većom kiselosti.

#2 Medium prženje - daje smeđu boju, nešto tamniju od light prženja, bez okusa prženih žitarica i s uravnoteženom kiselosti.

#3 Medium Dark prženje - donosi tamnija zrna s masnom površinom i intenzivnijom aromom.

#4 Dark prženje - karakterizira tamno smeđa, gotovo crna boja, sjajna površina, dok pripremljena kava ima kiseliji okus i nižu razinu kofeina.

Proces pripreme kave počinje s mljevenjem. Kod ručne i poluautomatske pripreme, prvi korak gdje može doći do pogreške je upravo mljevenje, pa je bitno kakav mlinac koristite. Loš mlinac može uništiti aromu i okus kave, čak i kod najboljih zrna. Ako je kava previše krupno mljevena, voda će lako proći kroz nju, ne izvući dovoljnu aromu i okus. S druge strane, previše sitno mljevena kava može rezultirati prejakim napitkom s naglašenim zagorenim tonovima.

Osim espresso aparata i mlinca, potrebni su vam i vagica i tamper. Vagica služi za precizno određivanje količine kave, koja treba biti oko 7 grama po dozi. Tamper je alat koji se koristi za pritiskanje kave u ručki (situ), kako bi se razina poravnala i voda ravnomjerno prolazila kroz kavu. Kvaliteta vode koja se koristi također igra veliku ulogu, preporuča se koristiti što mekšu vodu.

Espresso se priprema u omjeru 1:2 i traje između 20 i 30 sekundi, ovisno o gramaži. Kava koja ostane u situ nakon pripreme naziva se "cake". Ako primijetite rupicu na "cakeu", to znači da je došlo do "channelinga", gdje je voda prolazila kroz tu rupicu, što je rezultiralo pretjeranom ekstrakcijom. Vrlo je važno pravilno pripremiti podlogu za ekstrakciju, koristeći tamper za istiskivanje zraka i izravnavanje površine unutar sita, kako bi pritisak ravnomjerno rasporedio vodu kroz ručku.



Trik po trik za bogatu punoću okusa

Za savršenu pripremu espressa važno je osigurati optimalan tlak od 9 bara i temperaturu vode između 90 i 95 stupnjeva Celzijusa (temperatura ovisi o vrsti kave, gdje veći udio arabice zahtijeva višu temperaturu, a veći udio Robuste nižu temperaturu). Kava bi trebala teći tankim mlazom, a za 20-30 sekundi trebalo bi se dobiti oko 25-30 ml espressa.

#1 Idealna količina mljevene kave za espresso je 7-8 grama.

#2 Krema na vrhu kave čuva njen okus.

#3 Espresso ima savršen balans aroma i kofeina.

Za idealan dugi espresso:

#1 Često se naručuje pod pretpostavkom da je "lakši" espresso, što nije točno.

#2 Ako curenje kave traje dulje od 35 sekundi, kava gubi arome i ekstrakte, a dobiva samo kiselost i kofein, povećavajući volumen, ali i sadržaj kofeina.

#3 Kako bi se napravio dobar dugi espresso, priprema se običan espresso kojem se dodaje vruća voda kako bi se povećao volumen bez povećanja koncentracije kofeina.

Za savršen kratki espresso:

#1 Curenje traje 20 sekundi.

#2 Pogrešno je vjerovanje da je kraći espresso "jači", jer se kofein iz kave ekstrahira kasnije u procesu, dok se arome izvlače na početku, pa je kratki espresso intenzivnijeg okusa.

#3 Kofein je bez okusa i mirisa, pa miris i okus kave ne ovise o njemu.