Heljda (hajda, hajdina, ajda, eljda, jelda - kako se u različitim regijama Hrvatske naziva) se svrstava u žitarice, ali zapravo spada u zeljasto povrće. Najviše od svih žitarica grije organizam te se posebno preporučuje uvrstiti je u prehranu zimi. Može se kuhati i pripremiti u obliku kaše za juhe i popečke, a od heljdinog brašna mogu se pripremati ukusna peciva, kruh, palačinke, muffini, a koristi se i za izradu japanskih soba rezanaca. Dobro je popržiti je prije kuhanja. Upute za uporabu: kuhati 30 minuta u omjeru vode i heljde 2:1.
heljda iz ekološkog uzgoja. Stavlja na tržište RH: Biovega d.o.o., Majstorska 1E, 10000 Zagreb. Kodni broj: HR-EKO-04. Najbolje upotrijebiti do: otisnuto na ambalaži. Uvjeti čuvanja: čuvati na suhom i hladnom mjestu.