SRETAN CVRČAK + ANIMIRANI FILM NA DVD-u - biblioteka MOJA KNJIGA - Nada Zidar-Bogadi  slika 1
Školska knjiga

SRETAN CVRČAK + ANIMIRANI FILM NA DVD-u - biblioteka MOJA KNJIGA - Nada Zidar-Bogadi

  • Šifra: ZRKRDE

125,00 kn

112,50 kn

Cijena s dodatnih 10% popusta za plaćanje Mastercard ili Maestro karticama Zagrebačke banke. Saznaj više

Dostupno odmahDostava kroz 4-8 radnih dana

U podnaslovu ove knjige njezina autorica dopisala je da je riječ o »modernim basnama«. Što su, zapravo, moderne basne i kako ih piše Nada Zidar-Bogadi?U dvadeset četiri basne koliko ih sadržava ova knjiga basni zamjećujemo da se autorica...

Pročitaj više
Sigurna kupovina
Opis
U podnaslovu ove knjige njezina autorica dopisala je da je riječ o »modernim basnama«. Što su, zapravo, moderne basne i kako ih piše Nada Zidar-Bogadi?


U dvadeset četiri basne koliko ih sadržava ova knjiga basni zamjećujemo da se autorica većinomodlučila za ustaljenu, provjerenu kompoziciju basne, dakle kratku, na najnužnije svedenu priču, u kojoj odmah na početku ulazi u priču i naglašava osnovnu temu. Također, autorica preuzima tipične likove životinja koje upoznasmo u prijašnjim basnama. Ističe i njihova tipična obilježja – sova je mudra, orao ponosan, lav vladar, kokoš nepromišljena, a lisica lukava, katkad i nasamarena, dakle ima i lukavijih od nje. Osim toga, spisateljica uvodi i likove koje rjeđe susrećemo u basnama: biljke (lopoč, gljivu)te životinje i kukce (muhe i sl.). Svi ti novi likovi ulaze u njezinu zbirku samo zato da što snažnije naglasi osnovno obilježje basne, naime njezinu pouku. A tu pouku katkad oblači i u bajkovito ruho (Najljepši cvijet, Bajka o čarobnoj ptici), a katkad poseže i za poslovicom i mudrom izrjekom koja i inače sažima čovjekovo iskustvo. Primjerice, samo u jednoj basni, Kukavici, nalazimo ih pregršt: Ne živimo da bismo jeli, nego jedemo da bismo (pre)živjeli, Ni priroda više nije što je nekad bila, Tko jede, neboji se gladi, Nije za guske sijeno ni biser za svinje i sl. Takvim mudroslovicama još jače naglašava poučnost basne.

Zaključiti nam je ovako. Nada Zidar-Bogadi potvrdila je na najbolji način da je basna jedno od najprikladnijih priča za djecu. Zanimljivim likovima, preglednom i jednostavnom fabulom i poukom koja »ne strši«, nego proizlazi iz same priče i ponašanja likova, ona je stvorila vrlo privlačne »moderne basne«.

Zato nam cijelu zbirku valja pročitati. I iz nje ponešto naučiti.
 
Šifra: 061293

ISBN: 978-953-0-61293-8
Broj stranica: 200
Uvez: TVRDI UVEZ
Format: 17,5x20,5 cm