Kako se sve može pripremiti kava?

Kava, taj mirisni crni napitak bez kojeg većina nas ne može zamisliti početak dana. Srednje mljeveno i potpuno mljeveno zrno koristi se za pripremu laganije kave, Lavazzina fino mljevena kava dobar je odabir za filter-kavu, vrlo fino mljevena kava za espresso, a kava u obliku praha daje vrlo jaku kavu, tzv. tursku kavu

Svatko ima svoju kavu, neki je piju iz aparata, drugi vole kapsule, dok treći ostaju vjerni kavi iz džezve. Bitno je da šalica nije prazna!

MLJEVENA KAVA

Ima li razlike među mljevenom kavom? Ima; srednje mljeveno i potpuno mljeveno zrno koristi se za pripremu laganije kave, fino mljevena kava pogodna je za filter-kavu, vrlo fino mljevena kava za espresso, dok kava u obliku praha daje vrlo jaku kavu, dobro poznatu i kao tursku kavu.

Kako se priprema?

Za jednu šalicu kave ulij 100 mililitara hladne vode u džezvu ili drugu posudu za kuhanje. Kad voda zavrije ukloni posudu s grijaće ploče i dodaj 7 grama kave (otprilike dvije čajne žličice) uz lagano miješanje. Nakon toga vrati posudu na grijaću ploču i nastavi grijati do podizanja pjene. Kavu ostaviti 3 do 5 minuta da se slegne talog, a prije posluživanja kave potrebno je lagano promiješati pjenu.

S čime sve možete mljeti omiljeni napitak?

Mljevenje kave je važan korak u pripremi savršene šalice kave. Kvaliteta mljevenja utječe na okus, miris i opću kvalitetu napitka. Postoji nekoliko metoda i alata za mljevenje kave, od ručnih mlinaca do suvremenih električnih aparata.

#1 Ručni mlinci za kavu

Zamislite miris svježe mljevene kave dok okrećete ručku starinskog mlinca. Ručno mljevenje vraća nas u prošlost, kada je svaka šalica kave bila rezultat truda i ljubavi. Bilo da koristite drveni mlinac sa metalnim mehanizmima ili moderniji keramički, ručno mljevenje pruža nevjerojatnu kontrolu nad teksturom. Možete sami birati hoće li vaša kava biti gruba ili fina, a nagrada je bogatstvo okusa koje je teško postići na bilo koji drugi način.

#2 Električni mlinci za kavu

Električni mlinci za kavu mnogo su brži i praktičniji od ručnih. Postoje dvije glavne vrste električnih mlinaca: s oštricama i s mlinskim kamenjem (burr). Mlinci s oštricama koriste rotirajuće oštrice za sjeckanje zrna kave. Iako su pristupačni i jednostavni za korištenje, nisu uvijek dosljedni u veličini mljevenja, što može utjecati na kvalitetu ekstrakcije kave.

Mlinci s mlinskim kamenjem koriste dvije površine (mlinska kamenja) za mljevenje zrna kave. Pružaju puno bolju kontrolu nad veličinom mljevenja i proizvode ravnomjernije rezultate. Postoje različiti modeli, od kućnih do profesionalnih. Prednosti električnih mlinaca s mlinskim kamenjem uključuju dosljednost u mljevenju, mogućnost podešavanja finosti mljevenja i manje zagrijavanje zrna, dok su njihovi nedostaci veća veličina, viša cijena i mogućnost glasnijeg rada.

#3 Aparati za mljevenje i kuhanje kave

Neki moderni aparati za kavu imaju integrirane mlince. Ovi uređaji omogućuju mljevenje i kuhanje kave u jednom koraku, što je izuzetno praktično za svakodnevnu upotrebu. Prednosti uključuju jednostavnost upotrebe, uštedu vremena i dosljednu kvalitetu mljevenja, dok su nedostaci što su obično skuplji od odvojenih mlinaca i aparata za kavu, a održavanje može biti složenije.

#4 Mlinci za začine

Iako nisu idealni, mlinci za začine mogu se koristiti za mljevenje kave u nuždi. Oni koriste oštrice za sjeckanje zrna, slično kao električni mlinci s oštricama. Prednosti su pristupačnost i višenamjenska upotreba, dok su nedostaci nedosljednost u veličini mljevenja i mogućnost kontaminacije okusima drugih začina.


MOKA

Kako se koristi moka, talijansko kuhalo za espresso kavu?

Odvrnete i odstranite gornji dio moke i lijevak. Donji dio moke napunite vodom pa vratite lijevak u postolje. Lijevak napunite s mljevenom kavom bez pritiskanja praha kave, a ako vam je ostalo kave na rubovima, očistite ih. 

Vratite gornji dio moke okretanjem na bazu. Stavite moku na kuhinjsku ploču ili plin (imate li indukcijsku ploču koristite moku samo ako je donji dio/ baza od čelika). Kada voda zakuha i dođe do vrenja smanjite temperaturu. Kava tada dolazi u gornji dio kuhala, a kada se ono napuni kavom ugasite plin/ ploču.  

Jedan od najvažnijih aspekata korištenja moke je pravilno mjerenje vode i kave. Preporučuje se koristiti svježe mljevena zrna kave za najbolji okus. Osim toga, važno je ne pritiskati kavu u lijevku jer to može uzrokovati pretjerano ekstrakciju i gorak okus kave. Kada je moka kuhalo na štednjaku, preporučuje se držati poklopac podignut kako biste mogli pratiti proces i spriječili pregrijavanje.

Moka kuhalo može biti izrađeno od različitih materijala, poput aluminija ili nehrđajućeg čelika, a odabir materijala može utjecati na kompatibilnost s indukcijskim pločama. Redovito održavanje i čišćenje kuhala također je važno za očuvanje okusa kave i dugovječnost uređaja. Nakon svakog korištenja, mokin gornji i donji dio te lijevak treba temeljito isprati toplom vodom i osušiti.

Također, važno je napomenuti da se moka kuhalo ne smije prati u perilici posuđa jer deterdženti mogu oštetiti površinu i utjecati na okus kave. Ako primijetite da kava ima metalni ili neugodan okus, moguće je da se kuhalo nije dovoljno ispralo ili je predugo ostavljeno s vodom unutra.

Eksperimentiranje s različitim vrstama kave i stupnjem mljevenja može vam pomoći pronaći savršen okus koji odgovara vašem ukusu. Moka kuhalo je odličan način da kod kuće pripremite espresso kavu s bogatim okusom i aromom, a s malo prakse i pažnje, svaki put ćete moći uživati u savršenoj šalici kave.

VIDEO pripreme pogledaj na Supermarketovom Instagram profilu


KAVA U ZRNU


Jedino što može konkurirati okusu fine kave je njezin miris. Kava u zrnu pruža aromatičan užitak, bilo da je koristite u aparatu ili je prije pripreme meljete u mlincu. 

Aparati za kavu nude više prednosti u pripremi kave. Kako radi, primjerice, aparat za espresso kavu? Uređaj tjera toplu vodu da prođe kroz mljevenu kavu, a piće se zatim izlije izravno u šalicu. Na vrhu kave napravit će se krema karamel boje koja je glavna karakteristika dobrog espressa.

Krema na vrhu espressa nije samo estetski privlačna; ona također zadržava arome i doprinosi teksturi pića. Aparati za espresso dolaze u raznim vrstama, od potpuno automatskih do poluautomatskih i ručnih modela, što vam omogućuje različite razine kontrole nad procesom pripreme.

Osim espressa, mnogi aparati za kavu omogućuju pripremu raznih drugih napitaka poput cappuccina, latte macchiata i drugih mliječnih specijaliteta. To je moguće zahvaljujući dodatnim funkcijama poput mlaznica za paru ili integriranih mliječnih sustava, koji omogućuju zagrijavanje i pjenjenje mlijeka. Tako možete kod kuće pripremiti širok spektar kava koje inače uživate u kafićima.

Kada birate aparat za kavu, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora, uključujući kapacitet, jednostavnost upotrebe, mogućnost prilagodbe postavki i, naravno, cijenu. Neki aparati nude mogućnost programiranja tako da možete unaprijed postaviti kada želite da vaša kava bude gotova, što je idealno za užurbana jutra.

VIDEO pripreme pogledaj na Supermarketovom Instagram profilu

ESPRESSO APARATI

Kada pronađete savršenu mljevenu kavu, vrijeme je za moderni espresso aparat. 

Priprema espressa kod kuće može biti izuzetno zadovoljavajuće iskustvo koje vam omogućuje da uživate u visokokvalitetnom napitku bez potrebe da napuštate svoj dom. Moderne espresso aparate karakterizira tehnologija koja omogućuje savršenu kontrolu nad svim aspektima pripreme kave, što rezultira izvrsnim okusom i aromom.

Prvi korak u korištenju modernog espresso aparata je osigurati da imate pravu vrstu mljevene kave. Espresso zahtijeva fino mljevenu kavu koja omogućuje optimalnu ekstrakciju. Kava koja je pregruba ili previše sitna može rezultirati lošom ekstrakcijom, što može utjecati na okus. Kada imate odgovarajuće mljevenu kavu, možete početi s pripremom. Većina modernih espresso aparata ima ugrađene mlince koji omogućuju mljevenje kave neposredno prije pripreme, što pomaže očuvati svježinu i arome zrna. Automatski i poluautomatski aparati omogućuju prilagođavanje postavki mljevenja, temperature i pritiska vode, čime se osigurava da svaki espresso bude savršeno prilagođen vašem ukusu.

Jedna od bitnih značajki modernih espresso aparata je precizna kontrola temperature. Voda koja je prehladna neće izvući punu aromu iz kave, dok će previše vruća voda izgorjeti zrna i ostaviti gorak okus. Idealna temperatura za pripremu espressa je između 90-96°C. Moderni aparati imaju sustave za stabilizaciju temperature koji osiguravaju da je voda uvijek na idealnoj temperaturi.

Još jedna važna komponenta je pritisak. Optimalan pritisak za pripremu espressa je oko 9 bara. Ovaj pritisak omogućuje vodi da prođe kroz mljevenu kavu dovoljnim intenzitetom da izvuče sve arome i okuse, stvarajući bogat, kremast espresso s karakterističnom zlatno-smeđom pjenom na vrhu, poznatom kao krema.

Moderne espresso aparate također nude razne funkcije za prilagođavanje vašeg napitka. Na primjer, mnogi aparati imaju ugrađene mlaznice za paru koje omogućuju pripremu mliječnih napitaka poput cappuccina, latte macchiata i drugih. Ovi aparati mogu imati unaprijed postavljene programe za različite vrste kave, omogućujući vam da jednostavno odaberete željeni napitak pritiskom na gumb. Jedna od prednosti modernih aparata je njihova jednostavnost korištenja i održavanja. Mnogi modeli imaju automatske programe za čišćenje i ispiranje, što olakšava održavanje aparata u vrhunskom stanju. Redovito čišćenje je izuzetno važno za očuvanje kvalitete kave, jer ostatci kave i ulja mogu negativno utjecati na okus. Preporučuje se redovito čišćenje spremnika za vodu, mlinca i mlaznica za paru kako bi vaš aparat uvijek bio spreman za pripremu savršene šalice kave.

Postoje različite vrste aparata, uključujući automatske, poluautomatske i ručne modele, svaki sa svojim prednostima. Automatski aparati su idealni za one koji žele brzo i jednostavno pripremiti kavu bez puno truda, dok poluautomatski i ručni aparati omogućuju veću kontrolu i prilagodbu svakog koraka u procesu pripreme.

Uz pravilan aparat, mljevenu kavu i malo prakse, možete postići profesionalnu kvalitetu espressa u udobnosti svog doma. Eksperimentiranje s različitim vrstama kave, mljevenjem i postavkama aparata može vam pomoći pronaći savršen okus koji odgovara vašem ukusu. Uživanje u domaće pripremljenom espressu može postati dio vaše dnevne rutine, donoseći vam zadovoljstvo svakog jutra.


KAPSULE

Kava u kapsulama daje posebnu draž sa svim kombinacijama okusa, ali i mogućnostima skladištenja u staklene ili drvene spremnike. 

Kapsule su dizajnirane da zadrže svježinu kave dulje vrijeme, čime se osigurava bogat okus i aroma svaki put kada pripremate svoju omiljenu kavu. Zahvaljujući hermetičkom zatvaranju, kapsule čuvaju esencijalna ulja i arome kave, sprječavajući oksidaciju koja može utjecati na kvalitetu napitka.

Jedna od glavnih prednosti kave u kapsulama je raznolikost okusa koja je dostupna. Bez obzira na to jeste li ljubitelj jakog espressa, kremastog cappuccina, produžene kave ili nekog specijalnog okusa, kapsule nude opcije koje zadovoljavaju različite ukuse. Mnoge marke nude široku paletu okusa, uključujući klasične mješavine, aromatizirane kave i specijalne sezonske ponude.

Praktičnost kapsula također je neosporna. Korištenje kapsula u modernim aparatima za kavu je izuzetno jednostavno - jednostavno umetnete kapsulu, pritisnete gumb i u nekoliko sekundi imate savršenu šalicu kave. Ovaj brz i jednostavan način pripreme kave posebno je koristan u užurbanim jutarnjim satima kada nemate puno vremena za pripremu.

Skladištenje kapsula može biti elegantno rješenje za vašu kuhinju. Stakleni ili drveni spremnici ne samo da čuvaju kapsule organizirano, već i dodaju estetsku vrijednost vašem prostoru. Stakleni spremnici omogućuju vam da vidite koje kapsule imate na raspolaganju, dok drveni spremnici mogu pružiti rustikalni, topliji izgled. Oba tipa spremnika osiguravaju da su kapsule zaštićene od vlage i svjetlosti, čime se dodatno produžuje njihov rok trajanja.

Espresso, cappuccino, produžena kava - svi ovi napitci dostupni su u kapsulama, često s dodatkom fine kreme koja obogaćuje okus i teksturu kave. Kapsule su također dostupne u velikim pakiranjima, što je praktično za kućanstva s više ljubitelja kave ili za urede gdje se kava konzumira u većim količinama. Velika pakiranja često dolaze s ekonomičnijom cijenom po kapsuli, što ih čini isplativom opcijom ako redovito kupujete kavu.

Kava u kapsulama pruža savršen spoj praktičnosti, raznolikosti okusa i dugotrajne svježine. Bilo da preferirate intenzivni espresso, bogati cappuccino ili produženu kavu s dodatnom kremom, kapsule vam omogućuju da uživate u visokoj kvaliteti kave uz minimalan napor. Stakleni i drveni spremnici dodatno doprinose organizaciji i estetici vašeg prostora, čineći kavu u kapsulama izvrsnim izborom za svakog ljubitelja kave.

Espresso, cappuccino, produžena, s više kreme i - u velikim pakiranjima ❤️


APARATI NA KAPSULE

Brzo i jednostavno - uz aparate na kapsule možete uživati u savršenoj kavi bez puno muke! Sve što trebate je umetnuti kapsulu s kavom u aparat, pritisniti gumb i u roku od nekoliko sekundi vaša šalica kave je spremna. 

Aparati na kapsule revolucionalizirali su način pripreme kave kod kuće, donoseći profesionalnu kvalitetu kave u domove širom svijeta.

Jedna od ključnih prednosti aparata na kapsule je njihova jednostavnost korištenja. Nema potrebe za mjerenjem količine kave, mljevenjem zrna ili upravljanjem s kompliciranim postavkama. Kapsule su prethodno napunjene savršenom količinom mljevene kave koja je hermetički zatvorena kako bi se sačuvala svježina i aroma. Sve što trebate učiniti je umetnuti kapsulu, odabrati željenu veličinu napitka i pritisnuti gumb. U nekoliko sekundi, aparat će pripremiti savršeno izbalansiranu šalicu kave.

Jednostavnost je samo jedan dio priče - aparati na kapsule nude i nevjerojatnu raznolikost okusa! Bez obzira na to preferirate li jaku crnu kavu, kremasti cappuccino ili aromatizirane napitke, kapsule dolaze u mnogim različitim varijantama. Proizvođači kapsula surađuju s najboljim proizvođačima kave diljem svijeta, osiguravajući da svaki napitak ima autentičan okus i kvalitetu. Neki aparati nude i mogućnost pripreme čaja, vruće čokolade i drugih napitaka, što ih čini svestranim rješenjem za cijelu obitelj.

Još jedna prednost aparata na kapsule je njihova brzina. Tradicionalni način pripreme kave može biti dugotrajan proces, posebno ako uključuje mljevenje zrna, kuhanje vode i pripremu aparata. S aparatima na kapsule, cijeli proces traje samo nekoliko sekundi. Ovo je idealno za jutra kada ste u žurbi ili kad vam neočekivano dođu gosti. Bez čekanja i komplikacija, možete brzo poslužiti ukusnu kavu koja će zadovoljiti svakoga.

Kada je riječ o održavanju, aparati na kapsule su vrlo praktični. Većina modela ima jednostavne sustave za čišćenje i održavanje, što olakšava njihovo korištenje. Kapsule su jednokratne i jednostavno se odlažu nakon upotrebe, eliminirajući potrebu za čišćenjem filtera ili posuda za mljevenu kavu. Neki aparati imaju i automatske programe za ispiranje i čišćenje, čime se osigurava dugotrajna upotreba bez smanjenja kvalitete napitka.

Oni koji su ekološki osviješteni također mogu pronaći rješenja koja zadovoljavaju njihove potrebe. Mnoge marke sada nude biorazgradive ili reciklabilne kapsule, smanjujući utjecaj na okoliš. Osim toga, neki proizvođači nude programe za recikliranje kapsula, potičući vas da odgovorno zbrinjavate otpad.

Aparati na kapsule također su kompaktni i estetski privlačni, čineći ih idealnim dodatkom za svaku kuhinju. Dizajnirani su tako da zauzimaju minimalno prostora, a dolaze u raznim bojama i stilovima kako bi se uklopili u različite interijere. Bez obzira imate li modernu kuhinju ili preferirate klasični stil, sigurno ćete pronaći model koji će se savršeno uklopiti.

Financijski aspekt korištenja aparata na kapsule također je važan. Iako kapsule mogu biti skuplje od tradicionalne mljevene kave, mnogi cijene praktičnost i kvalitetu koju nude. Dugoročno gledano, ulaganje u aparat na kapsule može biti isplativo, posebno kada uzmete u obzir vrijeme i trud koji štedite svakodnevno. Osim toga, na Bazzaru možete pronaći pakete i popuste na kapsule, što može dodatno smanjiti troškove.



INSTANT KAVA

S instant kavom je lako, dodate žličicu do dvije, ovisno kakvu jačinu želite i prelijete vrućom vodom. Po želji dodajte šećer i mlijeko. 

Po želji dodajte šećer i mlijeko. Instant kava je izvrsna opcija za one koji žele brzu i jednostavnu pripremu bez kompromisa u okusu. Danas na tržištu postoji veliki broj različitih marki i vrsta instant kave, od klasičnih mješavina do specijalnih blendova s dodatkom arome vanilije, lješnjaka ili čokolade. Ova raznolikost omogućuje da svaki ljubitelj kave pronađe savršenu opciju prema svom ukusu.

Zašto volimo instant kavu?

Praktičnost je ključna riječ. U samo nekoliko sekundi, možete pripremiti šalicu kave koja će vas razbuditi i spremiti za dan. Bez obzira jeste li kod kuće, na poslu ili putovanju, instant kava je uvijek tu da zadovolji vašu dnevnu dozu kofeina. Osim toga, ima dug rok trajanja i ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja, što je čini idealnom za sve situacije.

Jedna od prednosti instant kave je i njezina dulja trajnost. Posebnim procesom sušenja, instant kava zadržava svoju bogatu aromu i svježinu duže vrijeme. Idealno za kućnu zalihu, zar ne? Možete je bezbrižno čuvati u kuhinjskom ormariću mjesecima, a da ne izgubi svoju kvalitetu. Za razliku od mljevene kave, koja brzo gubi aromu odmah nakon što je otvorite.

Osim toga, Instant kava je također vrlo ekonomična. Mala količina praha dovoljna je za pripremu šalice punog okusa, što znači da jedno pakiranje može trajati znatno duže u usporedbi s tradicionalnim zrnima kave. Ova kombinacija trajnosti i ekonomičnosti čini instant kavu savršenim izborom za sve koji žele uživati u kavi bez brige o čestim kupovinama i dodatnim troškovima. A kad vam ponestane, Bazzar je tu - samo jedan klik vas dijeli od nove zalihe vašem omiljenog napitka!

Osim što je jednostavna za pripremu, instant kava je također vrlo svestrana u kuhinji. Možete je koristiti kao osnovu za razne recepte, uključujući ledenu kavu, deserte poput tiramisua ili kolače s okusom kave. Dodavanjem instant kave u recepte možete postići bogat i intenzivan okus kave bez potrebe za pripremom espressa ili kuhanjem kave.

Uživajte u njenoj praktičnosti i raznolikosti, i neka svaki gutljaj bude podsjetnik na to koliko male stvari mogu donijeti veliko zadovoljstvo!


DODACI ZA JOŠ VEĆI UŽITAK

Dodavanje mlijeka ili vrhnja u kavu već je dugo omiljena praksa mnogih. Mlijeko može biti kravlje, bademovo, sojino, kokosovo ili bilo koje drugo koje prefeirate. Dodavanje mlijeka omeškava okus kave i daje joj kremastu teksturu. Vrhnje, s druge strane, čini kavu bogatijom, savršenom za one koji vole puniji okus.

I na kraju ... dodajte svojoj kavi još neodoljivosti uz Kotanyi slanu karamelu, cimet ili kombinaciju cimeta i kardamoma za okus Orijenta.

Ovi začini obogaćuju vaš okus kave i donose neke zdravstvene benefite. Jeste li znali da je cimet poznat po antioksidativnim svojstvima i regulaciji šećera u krvi? Dodajte ga svojem jutarnjem ritualu za energetski poticaj i uživajte u osjećaju topline.

Kombinacija cimeta i kardamoma donosi okus Orijenta. Kardamom, s cvjetnim i citrusnim notama, izvrsno se slaže s kavom. Dodaje dubinu i složenost svakom gutljaju. Ova kombinacija opojnih mirisa na trenutak će vas odvesti na neku egzotičnu tržnicu.

Osim cimeta, slana karamela daje kavi sofisticiranu slatkoću s blagom slanošću. Transformira običnu kavu u desertno iskustvo. Savršena je za popodnevno opuštanje ili uz desert nakon obroka. Kotanyi slana karamela lako se dozira i brzo otapa u kavi, čineći svaki gutljaj savršenim.

Eksperimentiranje s različitim začinima može personalizirati vašu kavu. Dodajte muškatni oraščić, vaniliju ili prstohvat crnog papra za neočekivani okus. Svaki začin donosi nešto novo i jedinstveno, prilagođavajući kavu trenutnom raspoloženju ili sezoni.

Sljedeći put kada budete pripremali svoju omiljenu šalicu kave, probajte eksperimentirati s dodatkom Kotanyi začina kako biste uživali u još bogatijem i aromatičnijem okusu.