Hingvasthak je poznata ajurvedska formulacija koja se sastoji od začinskog bilja i kamene soli. Riječ astha znači osam, pa se tako u ovoj formulaciji nalazi osam sastojaka. Glavni sastojak je hing, kod nas poznatiji kao asafoetida, a ostali sastojci uključuju biljke poput kumina te kamene soli.
Poznata je činjenica da se začinsko bilje koristi tisućama godina za stimuliranje pravilne probave.
Ova je formulacija vrlo korisna kod određenih Vata poremećaja te je poznata po tome što pospješuje Agni i reducira Amu. Također potiče normalan protok i funkcioniranje Vata doše i nezaobilazni je izbor ajurvedskih praktikanata kod navedenih stanja.
Hingvasthak je najefikasniji kada se uzima s prvim zalogajem hrane uz malo masla (ghee) i par gutljaja tople vode.
Hingvasthak smanjuje Vata i Kapha došu, iako se prvenstveno koristi kod poremećaja Vata doše.
Način primjene: 1-2 kapsule 3 puta dnevno
Dnevna doza (do 6 kapsula) sadrži: do 375 mg praha gomolja đumbira, do 375 mg praha ploda dugog pipali papra, do 375 mg praha ploda crnog papra, do 375 mg praha ploda celera, do 375 mg praha kamene soli, do 375 mg praha ploda kima, do 375 mg praha ploda kumina, do 375 mg praha smole asafoetide
Napomene: Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.
Upozorenje: Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se kod poremećaja probavnog sustava, bolesti štitnjače, trudnicama i dojiljama.
Način čuvanja: Čuvati na suhom i hladnom mjestu, u zatvorenoj ambalaži.
Sastav
Prah gomolja đumbira (Zingiber officinale), prah ploda crnog papra (Piper nigrum), prah ploda dugog pipali papra (Piper longum), prah ploda celera (Apium graveolens), prah kamene soli, prah ploda kumina (Cuminum cyminum), prah ploda kima (Carum carvi), prah smole asafoetide (Ferula foetida)
BEZ BOJA I KONZERVANSA