Koji bazen kupiti?

Vodič za kupnju bazena - savjeti i preporuke

Ljeto i vrući dani su pred vratima, a ti se još ne možeš odlučiti koji bazen odabrati? Pregledaj našu veliku ponudu bazena za vrt poznatih svjetskih brendova (INTEX, Bestway, NetSpa, Jilong) i odaberi bazen po svom izboru. 

Ako si i dalje u nedoumici, savjetujemo ti da pogledaš naš kompletnan vodič pri kupnji bazena u kojem ćeš osim profesionalnih preporuka saznati i pokoju korisnu informaciju o bazenima.

Vrijeme je da svoj ljetni odmor dovedeš doma!

Dubina bazena

S obzirom na budžet kojim raspolažeš, kupovina bazena je dugotrajna investicija prilikom koje moraš u obzir uzeti sve ovdje spomenute kriterije. Ponekad je razlika u cijeni između kvalitetnog i manje kvalitetnog bazena jako mala, stoga je uvijek bolje uzeti onaj koji je kvalitetom najistaknutiji. 

Cijena bazena uvelike ovisi o dubini bazena pa je potrebno obratiti pozornost na to. Prilikom odluke o dubini tvog budućeg bazena razmisli o tome kome je namijenjen bazen. 

Ukoliko će bazen koristiti primarno djeca (nikada djecu ne ostavljajte samu u bazenu bez nadzora odrasle osobe!) birajte bazene manje dubine - dubine do 80cm, jer osim što su povoljniji, bit će bolji za veselu dječju igru a opet dovoljno osvježenje odraslima. 

Ukoliko će bazen primarno koristiti odrasle osobe preporuča se dubina od minimalno 1 metra. Najveća dubina bazena je 132cm.

Koju vrstu i oblik bazena odabrati?

Kada pregledavaš ponudu, osim dubine bazena, bitno je obratiti pozornosti na dvije stvari, a to su: na koji ga prostor želiš smjestiti te koliko ga brzo želiš montirati. Možeš birati između pravokutnih, okruglih i ovalnih bazena.


Bazeni prema načinu montaže


  • Samostojeći bazeni - definira ih rub na napuhavanje koji dodatno održava stabilnost. Kako sam naziv kaže, bazeni sami stoje uspravno kada je u njima voda (minimalno 75%). Samostojeći bazeni izuzetno se jednostavno postavljaju, te ih lako možeš i premještati (naravno dok su prazni). 
  • Samostojeći montažni bazeni - slično kao i klasični samostojeći bazeni, ovi modeli jednostavno se montiraju, potrebno je dodatno učvrstiti konstrukciju šipkama koje dobijete u pakiranju. Montažni samostojeći bazeni odličan su izbor ako želite kvalitetan bazen u dvorištu, ali ne želite klasični ugradbeni bazen. Idealani su za one koji žele uživati u kupanju, ali ne žele drastično promijeniti izgled svog dvorišta. 


Bazeni prema obliku


  • ovalni bazen: jednostavno i usklađeno postavljanje. Navedenim se bazenom pruža dobra duljina i dobra cirkulacija oko bazena. Ako voliš vodene sportske aktivnosti, ili drijemanje u vodi, ovo je oblik za tebe.
  • izduženi bazen: jednostavno postavljanje u okoliš i višestruke zone; različitim se prostorima odvajaju iznimno aktivna djeca od neaktivnih roditelja.
  • pravokutni bazen: klasični i dizajnerski bezvremenski bazen.

Postavljanje bazena

Najbitnije je prvo izabrati pravu lokaciju za bazen. Prilikom odabira prave lokacije uzmite u obzir položaj sunca, lokaciju utičnice za bazensku pumpu, lokaciju lounge namještaja - ležaljki - vrtnog tuša...

Obratite pozornost na položaj sunca tokom dana - računajte da se bazeni, pogotovo oni manji od 4 metra, brzo zagrijavaju na suncu. Odluka je na vama - želite li topliju vodu ili ne, želite li biti izloženi suncu prilikom kupanja....

Proizvođači preporučaju bazene većih dimenzija postavljati na betonirane površine, dok se bazeni manjih dimenzija mogu postavljati direktno na zemljanu odnosno travnatu površinu uz nekoliko napomena / uvjeta:

a) Bazen se može postaviti isključivo na ravan teren - s obzirom da se radi o samostojećim bazenima, postavljanje na neravnu površinu može vrlo lako dovesti do prevrtanja bazena!

b) Morate ukloniti grubo lišće granje, kamenčiće, korijenje - površinu prođite više puta grabljama, uklonite panjeve, komadiće drva, kamenčiće i sve što bi moglo oštetiti bazensku foliju

c) obavezno ispod bazena postavite podlogu za bazen - podloga štiti bazensku foliju od oštećenja ali i štiti bazen od zaprljanja. Preporuča se bazensku foliju zamijeniti svake sezone.

Masažni bazeni

Masažni bazeni ili kako ih neki zovu jacuzzi jako su popularna vrsta bazena kod kojih je glavna funkcija oslobađanje organizma od svakodnevnog stresa. Masažni bazeni najčešće su namjenjeni korištenju 4 ili maksimalno 6 osoba istovremeno. 

Ovisno o modelu nude nekoliko opcija masaže vodom kroz sitna ispupčenja kroz koje prolazi voda pod većim pritiskom i tako nas masira. Prednost masažnih bazena na napuhavanje je i činjenica da se vrlo jednostavno pune i prazne, a s obzirom da su lagani kad su bez vode, vrlo lako se premještaju. 

Masažni bazeni mogu se koristiti i unutar kuće ukoliko za njega imate adekvatni prostor (zbog sitnog špricanja vode, ipak se preporuča da masažni bazen ne montirate na parket ili drugu podlogu koja ne podnosi vlagu). Većina masažnih bazena iz naše ponude nude opciju zagrijavanja vode i to do 40 stupnjeva - za točne specifikacije molimo proučite opis pojedinog masažnog bazena.

Vodič za pravilno održavanje bazena - njega i održavanje bazena

Samostojeći bazeni pružit će vam brz i jednostavan način montaže i postavljanja i za čas ste u svom vlastitom "moru". Pitate se sigurno, kako pravilno održavati bazen?

Uz pravilno održavanje vode i pravilno skladištenje po zimi vaš samostojeći ili montažni bazen može trajati i do 7 godina.


Filtracija i čišćenje bazenske vode


Samostojeći bazeni, bez obzira da li se radi o klasičnom samostojećem ili montažnom samostojećem bazenu, najčešće dolaze s kartonskom pumpom ili pješčanom pumpom

Kriteriji za odabir sustava filtriranja su:

  • brzina filtriranja: određuje se prema zapremini vašeg bazena. Brzina filtriranja = volumen vode u bazenu (m3) / 4 (sati);
  • vrsta filtra: mora odgovarati snazi pumpe.
  • potrošnja električne energije: preporuča se uporaba ekonomičnih pumpi.

Kartonska filtracija je povoljnija opcija te nudi dovoljnu kvalitetu pročišćavanja za bazene malih i srednjih dimenzija. Pojedini (najčešće se radi o većim modelima) dolaze sa pješčanom filter pumpom koja ima veću mogućnost filtracije. Odaberite odgovarajuću filtracijsku pumpu da bi voda bila pročišćena nakon svakog kupanja. Potrebno je oko 8 sati filtriranja na dan kako bi i dalje mogli sigurno i radi higijenskih razloga koristi bazen. Pješčana pumpa može se kupiti i zasebno i na taj način nadograditi bazen s kartonskom filter pumpom. Bitno je napomenuti da se kartonski filter u kartonskoj pumpi mora mijenjati u prosjeku svaka 2-3 tjedna. 

Preporučamo da uvijek imate jedan novi zamjenski kartonski filter viška, spreman za izmjenu kada bude potrebno.

Kako bi sprječili dodatnu prljavštinu, lišće i bubice u bazenu, predlažemo da svaku večer i kada god bazen nije u funkciji, prekrijete prekrivačem za bazen. Također, za održavanje vode biti će vam potrebna teleskopska mrežica i podvodni usisavač spojen na pumpu za filtriranje. Pojedini, najčešće veći, modeli bazena dolaze s punom opremom i nema potrebe za kupovanjem dodatne opreme, a ukoliko vam je potrebna dodatna oprema za bazene možete ju pronaći na Bazzaru.

Čišćenje bazena kemikalijama - Obratite pozornost na kemikalije za čišćenje bazena i primjenite one koje su predodređene. Naime, u mnogim čistačima postoje i jake kemikalije koje mogu oštetiti stranice pa tako i vijek bazena postaje kraći.


Čista voda, sigurno kupanje


Kako održavati pH vrijednost vode? Idealan raspon pH vrijednosti vode je 7,0 -7,6 

Ako je manji od 7,0 može doći do korozije, a ako je viša od 7,6 može doći do nastajanja vodenog kamenca koji postepeno može nadražiti kožu. 

Savjet: Prije kupanja, izmjerite razinu pH vode uz pomoć testera za određivanje pH vrijednosti bazena i zatim dodajte sredstvo za smanjenje pH vrijednosti ili sredstvo za podizanje pH vrijednosti

Dezinficiranje - Kada voda dosegne temperaturu iznad 25°C, uz kozmetičke preparate i prljavštinu, kvaliteta vode može biti narušena i izazvati alergijske reakcije na koži. Klor tablete pomažu vodi da se održi čistom i podobnom za kupanje djece i odraslih. Ukoliko je izmjera vrijednosti slobodnog klora manja od 0,3mg/l potrebno je u vodu dodati sredstvo za dezinfekciju

Spriječite nakupljanje algi - Osim mehaničkog čišćenja i filtracijom vode, dobro će doći i sredsto za bistrenje vode. Flokulant veže sitne čestice u veće nakupine-flokule koje se tada zadržavaju u fiteru ili se talože na dnu bazena te ih se kasnije pokupi mrežicom.

Pogledaj ponudu nekog od poznatih brandova bazena i opreme: