Kada je idealno vrijeme za kupnju i postavljanje bazena?

Saznajte kada je idealno vrijeme za kupnju i postavljanje bazena. Informirajte se prije same kupnje i nabavite svu opremu koja vam je potrebna.

Kada je idealno vrijeme za kupnju i postavljanje bazena?

Planirate kupnju i postavljanje bazena? Trebate uzeti u obzir nekoliko faktora. Idealno vrijeme ovisi o različitim okolnostima, kao što su vremenski uvjeti, sezonski popusti, raspoloživost radne snage i priprema terena. Prava odluka može vam štedjeti novac, vrijeme i osigurati bezbrižno ljeto! 

Sezonski popusti i akcije

Jedan od najvažnijih faktora prilikom kupnje bazena su naravno ono što nam je svima najdraže - sezonski popusti i akcije. Koje je najpovoljnije vrijeme za kupnju bazena? Često je izvan glavne sezone, osobito tijekom jeseni i zime najidealnije vrijeme za kupnju bazena. Kupnjom bazena u ovom razdoblju možete uštedjeti znatnu količinu novca. Osim toga, izvan sezone možete pronaći veći izbor bazena po nižim cijenama, što vam omogućuje da odaberete model koji najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu. Zamisli samo, dok drugi sanjaju o bazenu, vi već planirate svoj savršen kutak za opuštanje po povoljnim cijenama. 

Idealno vrijeme za postavljanje bazena?

Iako su popusti najizraženiji izvan sezone, proljeće i ljeto su najpopularnija razdoblja za postavljanje bazena. Tijekom ovih mjeseci, vremenski uvjeti su idealni za montažu i postavljanje bazena na otvorenom. Temperature su dovoljno visoke, a tlo nije previše vlažno, što olakšava postavljanje bazena. Osim toga, bazen će biti spreman za korištenje upravo onda kada vam je najpotrebniji – tijekom ljetnih vrućina.

Međutim, treba istaknuti da je tijekom ovih mjeseci potražnja za bazenima najveća, što može rezultirati i višim cijenama bazena.

Klimatski uvjeti

Klimatski uvjeti u vašem području igraju važnu ulogu u određivanju idealnog vremena za kupnju i postavljanje bazena. U područjima s blagim zimama, postavljanje bazena može biti izvedivo tijekom cijele godine. S druge strane, u područjima s hladnijim zimama, postavljanje bazena tijekom zime može biti izazovno zbog smrzavanja tla i niskih temperatura. U takvim slučajevima, idealno vrijeme za postavljanje bazena može biti rano proljeće, kada se tlo počinje otapati i temperature postaju povoljnije.

Kako odabrati pravu veličinu bazena?

Prilikom odabira odgovarajuće veličine bazena, važno je uzeti u obzir potrebe vaše obitelji, planirane aktivnosti u bazenu i prostor koji imate na raspolaganju za smještaj bazena, bilo da se radi o samostojećem, masažnom ili samostojećem montažnom bazenu.

Koji su troškovi?

Trošak je svima najvažnija stavka prilikom kupnje bazena, a cijena može varirati ovisno o značajkama, troškovima dostave i aktualnim promocijama. Postoje različiti modeli bazena, od osnovnih do luksuznih verzija, i svaki model ima svoju cijenu. Važno je razmotriti sve troškove prije donošenja odluke. Ukoliko želite saznati sve o masažnim bazenima, pročitajte ovdje

Odabir idealne lokacije za bazen

Prvi korak je odabir prave lokacije za vaš bazen. Pri tome uzmite u obzir položaj sunca, blizinu utičnice za bazensku pumpu, te raspored namještaja, ležaljki i vrtnog tuša.

Položaj sunca i temperatura vode

Položaj sunca tijekom dana igra važnu ulogu u izboru lokacije. Manji bazeni, osobito oni ispod 4 metra, brzo se zagrijavaju na suncu. Razmislite želite li topliju vodu i sunčanje tijekom kupanja ili preferirate hladniju vodu i više sjene.

Priprema terena

Idealno vrijeme za pripremu terena za bazen također je važno, a najbolje je izabrati vrijeme kada je tlo suho. Jesen može biti dobro vrijeme za ove aktivnosti, jer je tlo obično suho, a temperature su umjerene, što olakšava montažu na otvorenom.

Savjeti za postavljanje bazena

Prilikom postavljanja bazena, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Prvo, osigurajte da bazen bude postavljen u blizini izvora vode za lakše punjenje i čišćenje. Također, razmislite i o postavljanju bazena u blizini skloništa ili garaže, gdje možete pohraniti opremu i dodatke za bazen.

Osim toga, ako planirate koristiti bazen tijekom noći, razmislite i o postavljanju dodatne rasvjete u blizini bazena. Osvjetljenje ne samo da povećava sigurnost, već omogućava i ugodnu atmosferu za večernje kupanje za vas i vašu obitelj i prijatelje.


Mijenjaj redovito vodu i uživaj u čistoj, bistroj vodi

Redovito čistite bazen i mijenjajte vodu prema preporukama proizvođača. Također, koristite kemijska sredstva za održavanje čistoće vode i sprječavanje razvoja algi i bakterija. Za bazene s filtracijskim sustavima, provjeravajte i mijenjajte filtere prema uputama proizvođača. Održavanje pravilne pH vrijednosti vode izuzetno je važno za naše zdravlje i dugotrajnost bazena.

Sigurnost prije svega

Sigurnost je prioritet prilikom korištenja bazena, stoga postavite sigurnosne ograde ili pokrivače oko bazena kako bi se spriječili slučajni padovi i osiguralo da djeca ne ulaze u bazen bez nadzora. Također, uvijek držite sigurnosnu opremu poput spasilačkih prsluka i plovaka u blizini bazena.

Razmislite i o postavljanju alarma za bazen koji će vas upozoriti na neočekivane ulaske u vodu. Redovito provjeravajte stanje bazena i opreme kako bi sve bilo u ispravnom stanju i spremno za uživanje i opuštanje.


Priprema bazena u proljeće za sezonu kupanja

Proljeće je savršeno vrijeme za pripremu bazena za ljetnu sezonu. Temperature rastu, dani postaju dulji, a rizik od smrzavanja je minimalan. Priprema bazena unaprijed omogućuje vam dovoljno vremena za testiranje opreme i obavljanje svih potrebnih radova prije nego što sezona kupanja počne.

Koraci pripreme bazena

Opseg potrebnih radova ovisi o stanju u kojem je bazen proveo zimu. Ako je bazen bio pokriven zimskim pokrivačem, prvo uklonite sve nečistoće pomoću puhača lišća ili teleskopske metle. Zatim pažljivo skinite pokrivač, operite ga i pospremite na suho mjesto.

Ako je bazen bio napunjen vodom tijekom zime, ukloni sav plutajući materijal iz vode. Temeljito usisajte dno i stijenke bazena koristeći bazenski usisavač ili robot čistač.

U slučaju da je bazen bio prazan, temeljito očistite stijenke bazena sredstvima namijenjenim za određenu vrstu bazenske obloge. Prije punjenja bazena vodom, nanesite algicid na stijenke i dno kako bi se spriječio rast algi.

Pregledajte sve strojarske i električne instalacije, cijevi, spojeve i ventile kako bi se osigurali da nema oštećenja i da je sve spremno za rad. Provjerite filtracijske sustave i po potrebi ih očistite i nadopunite. Također, pregledajte dodatnu opremu poput bazenske rasvjete, slapova, sustava protustrujnog plivanja i masažnih mlaznica kako biste spriječili moguće probleme tijekom sezone.

Punjenje bazena

Prije punjenja bazena, provjerite imate li dovoljno sredstava za tretman vode i provjeri ispravnost uređaja za mjerenje parametara vode. Preporuča se korištenje vode iz vodovoda s poznatim parametrima tvrdoće i pH vrijednosti kako bi jednostavno i precizno podesili sustave filtracije i održavanja vode.

Ako vaš bazen ima ugrađene automatske centrale ili dozirne uređaje, kontrolirajte i kalibrirajte sustave prije puštanja u pogon. Ispravna priprema bazenske vode uključuje pravilno podešavanje pH vrijednosti, koja bi trebala biti između 7,2 i 7,6, idealno 7,4. Tako pripremljena voda je najsigurnija za korištenje, ne uzrokuje iritacije kod kupača i sprječava taloženje kamenca.

Od viška savjeta, glava ne boli

Kako biste očuvali svoj bazen, važno ga je redovito održavati i čistiti. Osim početnog čišćenja i pripreme, važno je redovito pratiti kvalitetu vode i vršiti potrebne prilagodbe. Koristite odgovarajuće kemikalije za tretman vode i redovito provjeravajte razinu pH vrijednosti. Također, obavezno redovito čistite filtere i zamjenjujte ih prema uputama proizvođača.

Osigurajte da su svi sigurnosni standardi ispoštovani. Postavite sigurnosne ograde oko bazena kako biste spriječili nezgode, posebno ako imate djecu. Razmislite i o postavljanju sigurnosnog pokrivača koji će zaštititi bazen kada nije u upotrebi.



Planiranje za buduće sezone

Kvalitetno postavljanje i redovito održavanje bazena osiguravaju dugotrajnu upotrebu i uživanje u ljetnim radostima. Pravovremena priprema omogućuje vam da bez stresa uđete u sezonu kupanja, a vaš bazen bit će spreman za sve izazove koje ljeto donosi.

Razmislite i o investiranju u dodatnu opremu koja može poboljšati iskustvo korištenja bazena, poput grijača vode za bazen, koji vam omogućuje korištenje bazena i tijekom hladnijih dana. Također, razmotrite mogućnost automatizacije sustava održavanja, što može značajno smanjiti vrijeme i trud koji morate uložiti u održavanje bazena.

Planirajte unaprijed i osigurajte da je vaš bazen uvijek u najboljem stanju, spreman za sve vodene avanture koje dolaze. Nabavite svoj bazen još danas i uživajte sa svojim najmilijima u svojoj plavoj oazi!