Praktični savjeti i trikovi kako očistiti bazen od taloga

Uživajte u svježem, čistom i bistrom bazenu. Saznajte sve o trikovima kako očistiti bazen od taloga, algi i ostalih prljavština.

Praktični savjeti i trikovi kako očistiti bazen od taloga

Održavanje čistog bazena može biti izazovno, osobito kada se radi o uklanjanju taloga. Talog se može formirati iz raznih razloga poput lišća, prljavštine, algi i minerala iz vode. Kako biste uživali u čistom i sigurnom bazenu, važno je znati kako pravilno očistiti talog. U nastavku donosimo nekoliko praktičnih savjeta i trikova koji će vam zasigurno pomoći u čišćenju.


Sve što trebaš znati za čistu, zdravu i sigurnu vodu

Pravilno odabrana kemijska sredstva i pumpe za bazen pomoći će vam u održavanju bazena. Ova metoda vrijedi za male dječje bazene, velike bazene i Intex bazene bazene na metalnim okvirima. Uz kemikalije i pumpe, potrebno je i ručno čišćenje. Preporučuje se tjedno mijenjati oko 5% vode u bazenu dodavanjem svježe vode.

Što se tiče kemikalija za bazen, one uključuju klor, antialge i sredstva za regulaciju pH vrijednosti. Pravilno doziranje klora eliminira mikroorganizme, gljivice, viruse i bakterije, poboljšavajući bistrinu vode. Za pročišćavanje vode mogu se koristiti generatori klora, kisika i ozona. Antialge su učinkovite u borbi protiv zamućenja vode uzrokovanog algama. Redovita kontrola pH vrijednosti i korištenje odgovarajućih sredstava za regulaciju pH osiguravaju ugodnu vodu za plivanje. Kemikalije se mogu primjenjivati pomoću tekućina, gelova, tableta ili dozatora na površini vode.

Filtracijska pumpa uklanja velike nečistoće poput kose, epidermalnih fragmenata, lišća i prašine. Pumpa usisava vodu, filtrira je i vraća je kristalno čistu u bazen. Kapacitet pumpe treba odgovarati veličini bazena, a pumpa bi trebala filtrirati svu vodu najmanje četiri puta dnevno. Vodite brigu o pumpi, redovito mijenjajte filtere i provjeravajte vodovodni sustav. Filtracijsku pumpu uključujte noću kako njezin rad ne bi ometao dnevne aktivnosti u bazenu.

Osim toga, UV baktericidne svjetiljke sve su popularnije jer učinkovito uklanjaju mikroorganizme iz vode. Zahvaljujući njima, kvaliteta vode značajno se poboljšava, sprječavajući razvoj bakterija, gljivica i virusa.

Pridržavajući se ovih savjeta i koristeći odgovarajuće alate i kemikalije, vaš vrtni bazen će biti siguran, higijenski i spreman za uživanje tijekom cijele sezone.


Što nam je sve potrebno za čišćenje bazena?

Prije nego što započnete s čišćenjem, pripremite potrebnu opremu. Trebat će vam:

  • Mrežica za skupljanje lišća - ovaj alat je neophodan za brzo uklanjanje većih ostataka s površine vode, kao što su lišće, insekti i drugi plutajući otpad.
  • Vakumski čistač bazena - postoje automatski i ručni vakumski čistači koji vam pomažu u temeljitom čišćenju dna bazena, uklanjajući pijesak, prljavštinu i druge naslage koje se nakupljaju.
  • Četke za bazen - koriste se za ribanje stijenki i dna bazena, posebno na mjestima gdje se mogu stvoriti naslage algi ili mineralnih taloga.
  • Kemikalije za održavanje vode - klor, algecidi i sredstva za regulaciju pH vrijednosti su ključni za održavanje čiste i sigurne vode. Redovito dodavanje ovih kemikalija sprječava rast bakterija i algi.
  • Testeri za vodu - ovi alati vam omogućuju redovitu kontrolu pH vrijednosti, razine klora i drugih parametara kvalitete vode. Pravilno testiranje osigurava optimalne uvjete za kupanje.

Osim osnovne opreme, pripremite i zaštitnu opremu poput rukavica i naočala kako biste se zaštitili od kemikalija i prljavštine. Zaštitne rukavice spriječit će kontakt kože s jakim kemikalijama koje mogu izazvati iritaciju, dok će zaštitne naočale zaštititi vaše oči od prskanja kemikalija.


Prije nego što krenete s čišćenjem, uzmite u obzir i ovo

Organizacija radnog prostora - prije početka čišćenja, osigurajte da je prostor oko bazena čist i organiziran. To će vam olakšati pristup opremi i omogućiti nesmetan rad.

Provjera opreme - prije korištenja, provjerite da li je sva oprema u dobrom stanju. Zamijenite istrošene četke, provjerite funkcionalnost vakumskog čistača i osigurajte da su svi testeri za vodu ispravni i kalibrirani.

Planiranje vremena - odaberite vrijeme za čišćenje kada bazen nije u upotrebi. Idealno je čišćenje obavljati rano ujutro ili kasno poslijepodne kako bi kemikalije imale dovoljno vremena za djelovanje prije nego što bazen ponovno koristite.

Priprema kemikalija - pažljivo pročitajte upute na svim kemikalijama koje planirate koristiti. Pravilno doziranje je ključno za sigurnost i učinkovitost. Pripremite sve potrebne mjerne alate kako biste točno izmjerili količine kemikalija.

Sigurnost na prvom mjestu - uvijek držite kemikalije izvan dosega djece i kućnih ljubimaca. Skladištite ih na suhom i hladnom mjestu, daleko od direktnog sunčevog svjetla i izvora topline.


Kako do plave i bistre oaze uživanja?

Sada kada ste nabavili svu opremu i kada ste se potpuno pripremili, vrijeme je da krenemo s čišćenjem bazena:

#1 korak u čišćenju bazena je uklanjanje krupnog otpada poput lišća, grančica i insekata. Upotrijebite mrežicu za skupljanje lišća kako biste uklonili sve plutajuće ostatke. Ovaj korak je važan jer će vam olakšati daljnje čišćenje i spriječiti da se talog dodatno taloži na dnu bazena.

#2 korak je čišćenje zidova i dna bazena. Upotrijebite četke za bazen kako biste uklonili nakupljeni talog i alge. Postoje različite vrste četki, pa odaberite onu koja je prikladna za materijal vašeg bazena. Plastične četke su primjerene za vinilne bazene, dok su četke s metalnim čekinjama bolje za betonske bazene.

Vakumski čistač bazena je odličan alat za uklanjanje sitnog taloga koji se ne može ukloniti mrežicom ili četkom. Postoje automatski i ručni vakumski čistači, pa odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu. Ručno vakumiranje može biti malo naporno, ali je vrlo učinkovito u uklanjanju taloga s dna bazena.

Nakon što ste uklonili krupni otpad i očistili zidove i dno bazena, #3 korak je održavanje kemijske ravnoteže vode. Koristite testere za vodu kako biste provjerili razinu pH, alkaliniteta i klora u vodi. Idealna razina pH trebala bi biti između 7.2 i 7.6, dok bi razina klora trebala biti između 1 i 3 ppm (parts per million).

Ako testeri pokažu da je razina pH, alkaliniteta ili klora izvan preporučenih granica, dodajte potrebne kemikalije kako biste postigli ravnotežu. Kemikalije poput pH povećivača ili smanjivača, klora i algaecida pomoći će vam održati vodu čistom i sigurnom za plivanje.

Kemikalije za bazene i filtracijske pumpe pomažu održavanju čiste vode, no često nisu dovoljne za postizanje savršeno čistog bazena. Kritična područja u vrtnom bazenu su stijene i dno, gdje se najčešće talože pijesak, pelud i prašina te se razvijaju alge. Upravo su ta mjesta najčešće problematična i zahtijevaju dodatno čišćenje. Kada ste očistili unutarnji dio, valja očistiti i onaj vanjski.

#4 Korak bi bio da vanjske stijenke bazena očistite vlažnom krpom. To uključuje i čišćenje ovratnika koji podržava ekspanzijski bazen i okvira metalnog bazena. Bez obzira na konstrukciju, vanjski dijelovi bazena trebaju redovitu njegu. Isti postupak vrijedi i za vrtne jacuzzije.


Tri praktična savjeta za redovito održavanje bazena

#1 Filtracija vode

Redovita filtracija vode ključna je za održavanje čistog bazena. Provjerite filter bazena i očistite ili zamijenite filtere prema uputama proizvođača. Održavanje filtera pomoći će u sprječavanju nakupljanja taloga i održavanju čiste vode.

#2 Preventivno održavanje

Kako biste spriječili nakupljanje taloga, redovito uklanjajte lišće i druge plutajuće ostatke, posebno nakon oluja ili jakih vjetrova. Također, preporuča se prekriti bazen s pokrivačem za bazene kada ga ne koristite kako biste spriječili ulazak prljavštine i otpada.

#3 Profesionalno čišćenje

Ako nemate vremena ili resursa za redovito održavanje bazena, razmislite o angažiranju profesionalne usluge za čišćenje bazena. Profesionalci imaju potrebnu opremu i znanje kako bi tvoj bazen bio čist i siguran za korištenje.

I na kraju, koji bazen kupiti? Osim budžeta i prostora koji vam je potreban za bazen, uzmite u obzir i namjenu, odnosno broj osoba za koje kupujete bazen.

Iskoristite popuste na Bazzar.hr i ovog ljeta uživajte u svom vrtu, u čistom i sigurnom bazenu.