Vodič za kupnju bazena

Vodič za kupnju bazena - savjeti i preporuke

Ljeto i vrući dani su pred vratima, a ti se još ne možeš odlučiti koji bazen odabrati? Pregledaj našu veliku ponudu bazena za dom i vrt poznatih svjetskih brendova (INTEX, Bestway, Jilong) i odaberi bazen po svom izboru. Ako si i dalje u nedoumici, savjetujemo ti da pogledaš naš kompletni vodič pri kupnji bazena u kojem ćeš osim profesionalnih preporuka saznati i pokoju korisnu informaciju o bazenima. Vrijeme je da svoj ljetni odmor dovedeš doma!

Koju vrstu i oblik bazena odabrati?

Kada pregledavaš ponudu, prilikom odabira bazena bitno je pripaziti na dvije stvari, a to su: na koji ga prostor želiš smjestiti te koliko ga brzo želiš izgraditi. Možeš birati između pravokutnih, okruglih, ovalnih i drugih oblika bazena. 
Prema načinu gradnje, imamo montažne i ugradbene bazene koji se onda dijele na ugradbene montažne i montažne samostojeće.


 • Ugradbeni bazen - karakterizira ga visoka stabilnost i savršena prilagodba estetskom i tehničkom planu. Ako želiš imati veću površinu za plivanje, ovo je način ugradnje bazena kakva ti treba.
 • Montažni samostojeći - jeftinija varijanta bazena, u odnosu na ugradbeni, zbog čega je još uvijek najčešći izbor. Brže se postavlja te ga se može prenositi. Idealan za one koji žele uživati u kupanju, ali ne žele drastično promijeniti izgled svog dvorišta. 
 • Masažni bazeni - jako popularna vrsta bazena kod kojih je glavna funkcija oslobađanje organizma od svakodnevnog stresa. Takvi bazeni omogućavaju korisniku različite vrste masaža , ali moraju biti zagrijani i održavani sa uređajem za čišćenje.

Prema obliku, među najpoznatijim modelima bazena su: 

 • ovalni bazen: jednostavno i usklađeno postavljanje. Navedenim se bazenom pruža dobra duljina i dobra cirkulacija oko bazena. Ako voliš vodene sportske aktivnosti, ili drijemanje u vodi, ovo je oblik za tebe.
 • izduženi bazen: jednostavno postavljanje u okoliš i višestruke zone; različitim se prostorima odvajaju iznimno aktivna djeca od neaktivnih roditelja.
 • pravokutni bazen: klasični i dizajnerski bezvremenski bazen.
 • bazen slobodnog oblika: njegovom se uporabom optimizira prostor zbog njegovog neuobičajenog oblika i sposobnosti prilagođavanja tvojoj površini.

Pogledaj ponudu nekog od poznatih brandova bazena i opreme:

Kako znati koja ti veličina bazena treba?

Postoje brojne veličine bazena, a one ovise o tvojoj želji kako ćeš koristiti svoj bazen. Ako želiš, primjerice, obavljati sportsko plivanje, trebaš paziti na dovoljnu duljinu bazena. U protivnom, ako želiš bazen u kojem ćeš se prije svega opuštati i osvježiti, možda ćeš malenim bazenom ispuniti sve svoje potrebe.


 • Bazen uobičajene veličine: približno 32 m² 
 • Maleni bazen: manje od 10 m² 
 • Staza za plivanje (sportsko plivanje): od 10 metara duljine

Koju opremu za bazene koristiti i zašto?

Prilikom kupovine bazena su ti potrebni i dodaci za održavanje vode, kao što su različiti filteri i pumpe, grijači za bazen, dispenzeri klora te pokrivači. Da bi osigurao higijenu svog bazena dostupni su ti različiti proizvodi za čišćenje bazena - usisivači te čistači bazena.
Opremu za bazen koristiš kako bi nadogradio svoj bazen i to iz sljedećih razloga: 


Ljestve su važan element bazena… Osim što predstavljaju način pristupanja, ljestve moraju udovoljavati trima kriterijima: udobnost (dobro sjedenje), sigurnost i dizajn. 


OPREMA ZA FILTRIRANJE: 

Kriteriji za odabir sustava filtriranja su: 
 • brzina filtriranja: određuje se prema zapremini vašeg bazena. Brzina filtriranja = volumen vode u bazenu (m3) / 4 (sati);
 • vrsta filtra: mora odgovarati snazi pumpe.
 • potrošnja električne energije: preporuča se uporaba ekonomičnih pumpi.
Sastavni dijelovi sustava za filtriranje su: pumpa i filtri te ostala sredstva za njegu vode


Pumpe za ugradbene bazene - ovim se elementom obavlja cirkuliranje vode koja se treba reciklirati i pročistiti.


Pješčani filteri za montažne bazene - izdvajaju se nečistoće iz vode koja ih sadrži. Filterima se uklanja zamućenost vode koja postaje čista i kvalitetnija.
Veličina pumpe ovisi o veličini bazena, njegovoj duljini, cjevovodu i broju spojnica. Često se odabiru manje pumpe koje imaju dulji vijek trajanja, a njihove su prednosti smanjena potrošnja vode i električne energije te čišći bazen.
Odabiranje sustava za filtriranje bazena nije lagana odluka jer se navedenim sustavom utječe na kvalitetu vode, vrijeme održavanja bazena i utrošena sredstva za izvođenje postupka održavanja.


S obzirom na budžet kojim raspolažeš, kupovina bazena je dugotrajna investicija prilikom koje moraš u obzir uzeti sve ovdje spomenute kriterije. Ponekad je razlika u cijeni između boljeg i lošijeg, odnosno, manje kvalitetnog bazena jako mala, stoga je uvijek bolje uzeti onaj koji je kvalitetom najistaknutiji. Cijena također uvelike ovisi i o dubini bazena pa je potrebno obratiti pozornost i na to. Prilikom odluke o dubini tvog budućeg bazena razmisli o tome kome je namijenjen bazen. 

Dna namijenjena obiteljima (plivanje, igranje, osobe različitih visina): 

Ravno dno: 1,20 m 
Zakrivljeno dno: 1,20 m do 1,80 m 
Mala udubina: 1,20 m do 1,80 m 


Dna koja su slabo ili nisu uopće namijenjena za obitelji: 
Veliko kupalište: 1,20 m do 2,40 m
 Ravno dno: 1,50 m 


Sportska uporaba:
 
Za skakanje s daske za skakanje: Veliko kupalište 
Za plivanje: sve vrste dna; najvažniji je parametar duljina bazena 
Za vodeni bicikl: ravno dno dubine 1,20 m ili mala udubina