Prah od sjemenki sikavice, mljeven na kamenom mlinu i na taj način s očuvanim nutritivnim vrijednostima.
Pročitaj višePrah od sjemenki sikavice, mljeven na kamenom mlinu i na taj način s očuvanim nutritivnim vrijednostima.
Sikavica (Silybum marianum (L.) Gaertn.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika.
Jestivi su gotovo svi dijelovi biljke. Korijen se može jesti sirov ili termički obrađen, mladi izdanci i listovi prve godine mogu se jesti sirovi a njihove bodlje ako ih već sadrže mogu se odstraniti. Ovojni listovi cvatova pripremaju se slično kao i artičoke a mlade stabljike se kuhaju kao šparoge.
U fitoterapiji se koristi sjeme. Zbog silimarina kojeg sadrži pogodno je kod raznih trovanja, u literaturi se navodi da može izliječiti i osobu otrovanom zelenom pupavkom. U starim zapisima Dioskorid kaže da se sikavica koristila kod ugriza zmije.
U moderno doba najznačajnija je upotreba sjemena u bolestima i oštećenjima jetre. Akutne i kronične bolesti, kod alkoholizma i drugih trovanja, za smanjivanje razine lošeg kolesterola te kao regeneraciju jetre nakon oštećenja izazvanih radijacijama kod tretmana raka.
Osnovni sastojak
Uporaba
Napomene
Količina u pakiranju: 150 g