IZMJENA ZAKONA

Nova pravila za romobile: Evo gdje i koliko brzo ih se smije voziti

Električni romobili su zbog svoje praktičnosti i manjih troškova vožnje postali vrlo popularni, no zbog novih pravila njihovi vlasnici morat će uvesti nove navike.

Nova pravila za romobile: Evo gdje i koliko brzo ih se smije voziti

U subotu 30. srpnja 2022. na snagu stupa novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji uvodi brojne promjene, među kojima su posebno zanimljive one koje se tiču vožnje električnih romobila

Električni romobili su zbog svoje praktičnosti i manjih troškova vožnje postali vrlo popularni, no zbog novih pravila njihovi vlasnici morat će uvesti nove navike. 

Što se mijenja? 

Električni romobili sada spadaju u kategoriju vozila nazvanu 'osobna prijevozna sredstva' u koju spadaju i električni monocikli, segweyji i slično. Osobna prijevozna sredstva su vozila koja nisu razvrstana niti u jednu kategoriju vozila sukladno propisima, bez sjedećeg su mjesta, a radni obujam motora im nije veći od 25 cm³, odnosno, trajna snaga elektromotora im nije jača od 0,6 kW i koja na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno, čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h. 

Električni romobili i ostali oblici spomenutih vozila smiju se voziti isključivo biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja. Na mjestima gdje nema biciklističke staze ili trake romobili se mogu kretati pločnikom, dakle, površinama namjenjenim za kretanje pješaka, ali uz vođenje računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. 

- svi vozači moraju nositi zaštitne kacige

- noću i u uvjetima smanjene vidljivosti mora se nositi reflektirajući prsluk 

- najviša dozvoljena brzina električnog romobila je 25 km/h

- najveća dozvoljena snaga električnog romobila je 600 W

- slušalice se tijekom vožnje ne smiju koristiti u ili na oba uha 

- električni romobili i bicikli moraju se kretati biciklističkom stazom ili trakom u smjeru kretanja

- ako biciklističke staze ili trake ne postoje električni romobili mogu se kretati po površinama za pješake i zonama smirenog prometa, a bicikli što bliže desnom rubu kolnika

Dobro je podsjetiti bicikliste da prilikom prelaska kolnika, kada preko njega nije označena biciklistička staza, moraju sići s bicikla i cestu prijeći gurajući bicikl kao pješak. U suprotnom, kazna je 60 eura.

KAZNE 

Nenošenje kacige: 30 eura 

Vožnja s obje slušalice u ušima: 300 eura 

Vožnja izvan biciklističkih staza i ostalih predviđenih površina: 60 eura

Prekoračenje propisane brzine: 130 eura 

Ostavljanje električnih romobila bez nadzora na prometnim površinama za kretanje vozila i pješaka (za tvrtke iznajmljivače romobila): 130 eura

Ostale kategorije

Još jedna uvedena kategorija vozila je 'pomoćna pješačka sredstva' koja podrazumijeva romobile bez motornog ili električnog pogona, dječje bicikle, koturaljke, role, sanjke, skije, klizaljke i slično. Takvim vozilima zabranjeno je korištenje na kolniku. 

U slučaju da ste vlasnik konja, prema novom zakonu dužni ste noću i tijekom smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili drugom reflektirajućom odjećom. Kazna za nenošenje reflektirajuće odjeće u navedenim uvjetima iznosi 30 eura. Jahati se smije što je moguće bliže desnom rubu ceste, a kad se cestom kreće više jahača dužni su kretati se jedan iza drugoga.