TJEDAN NOŠENJA

Što je babywearing i kako nositi dijete u nosiljci

Da bi nošenje bilo sigurno za zdravlje i djeteta i roditelja važno je da nosiljka ili marama budu ergonomski ispravne i da je beba pravilno postavljena

Što je babywearing i kako nositi dijete u nosiljci

Nošenje beba i djece u nosiljkama i maramama, poznato kao babywearing, sve je popularnije među roditeljima, iako ova praksa datira još iz davnina. S jedne strane nošenje je korisno zbog blagodati za bebin razvoj zahvaljujući stalnoj blizini mame (i tate), a s druge strane zbog praktičnosti jer možete lakše obavljati druge stvari sa slobodnim rukama. 

No, da bi nošenje bilo sigurno za zdravlje i djeteta i roditelja važno je da nosiljka ili marama budu ergonomski ispravne i da je beba pravilno postavljena. Ergonomske nosiljke podržavaju prirodni položaj djeteta sa savinutom kralježnicom i nogicama u 'M' položaju

U početku je bitno bebu nositi okrenutu prema sebi, a tek nakon 5. mjeseca starosti moguće je bebu okrenuti prema naprijed (u nosiljci koja podržava takav način nošenja) kako bi mogla neometano promatrati okolinu. Tu je bitno da beba ima dobru kontrolu glave, vrata i donjeg dijela trupa. 

Kako nositi dijete ovisno o njegovoj dobi 

Nošenje prema roditelju 

Bebe su u početku zadovoljne s nošenjem prema roditelju jer su tek u početnoj fazi prilagodbe na vanjski svijet. Oko 2./ 3. mjeseca života dolazi do većeg zanimanja za ljudsko lice pa je nošenje na trbuhu prema roditelju i s pogledom na njegovo lice i dalje idealno za većinu djece. 

Bebe u određenoj fazi počinju okretati glavicu kako bi bolje mogle vidjeti što se sve to događa oko njih. Dijete se i u toj fazi može nastaviti nositi prema roditelju, pogotovo ako roditelj prepozna da je bebi nešto zanimljivo pa mu pomogne istražiti ono što mu je privuklo pažnju. 

Ipak, nekoj djeci to neće biti dovoljno i protestirat će zbog nošenja prema roditelju, što je često privremena faza. U slučaju da dijete samostalno drži glavicu možete ga premjestiti na leđa ili bok. 

Nošenje prema van

Nošenje prema naprijed preporučuje se samo na kratko vrijeme, do 30 minuta, u mirnom okruženju i uz uvjet da beba ima najmanje 5 mjeseci. Idealno bi bilo i da se takvo nošenje odvija u poznatoj okolini. Treba imati na umu da prilikom nošenja prema naprijed bebe mogu biti pretjerano stimulirane pa pratite postaje li beba uznemirena ili nervozna - u tom slučaju okrenite bebu prema unutra, na leđa ili kuk.

Bebe dobro reagiraju kad mogu vidjeti mamu, tatu ili drugu blisku osobu. Upravo zbog toga ne preporučuje se dugo nošenje prema van jer je roditelju onemogućeno praćenje bebe i pravovremeno reagiranje na njezine reakcije. 

Također, bebe ne bi smjele spavati u položaju nošenja prema van. Dođete li u situaciju kad vam više odgovara nošenje prema van pokušajte bebu staviti na bok ili pak u visoki položaj na leđima u kojem vam dijete možete gledati preko ramena. Uz ove položaje izbjegavate sve mane nošenja prema van, a dijete opet može promatrati sve oko njega. 

Važno je znati da je bebi u prvih 6 mjeseci iznimno potrebna interakcija s licem roditelja radi optimalnog neurološkog razvoja mozga, zbog čega se u prvih pola godine bebinog života apsolutno preporučuje samo unutarnji položaj nošenja. Ako dijete ne vidi lice roditelja to bi mu moglo uzrokovati nepotrebni stres.

Položaj na leđima 

Kad beba postane preteška za nošenje prema unutra ili sa strane, a do toga dođe oko bebine godine dana, to jest, kad beba dosegne 10 kilograma, prakticira se i položaj na leđima. 

Na kraju, kod nošenja je važno promatrati svoje dijete i uskladiti položaj nošenja s razvojnom fazom djeteta.