Bazzarov gamer savjetuje: Što je bitno kod gaming opreme

Kad su tehnika i gaming u pitanju uvijek je korisno čuti savjet nekoga tko se u to razumije. Mi smo pitali Bazzarovog PPC specijalista.

Bazzarov gamer savjetuje: Što je bitno kod gaming opreme

Kad su tehnika i gaming u pitanju uvijek je korisno čuti savjet nekoga tko se u to razumije. Mi smo za preporuke gaming opreme pitali Bazzarovog PPC specijalista Ivana koji se gamingom aktivno bavi od 1999. godine, a može se pohvaliti i sudjelovanjem na domaćim i europskim gaming natjecanjima. 

'Za Nintendo Switch svi kažu da je super, to je konzola koja je za ponijeti, lagana i dobra za travel, ali i za kućnu upotrebu jer se može spojiti s televizorom', rekao nam je Ivan.

Što se tiče gaming stolaca navodi da je bitno da imaju naslon i potporu za leđa, da su udobni te da su nasloni za ruke podesivi. 'To je važno jer ruke moraju biti u ravnini sa stolom', navodi Ivan i dodaje da je sve ostalo po želji gamera, hoće li stolac biti tvrd, mekan, presvučen kožom ili tekstilom. 

'Kod joysticka je bitno da su 'gljive' pokretne i precizne, da nisu tvrde, to jest, da su osjetljive i da pružaju dobar odaziv', savjetovao nam je Ivan i osvrnuo se na tipkovnice. 'Tu do izražaja dolazi osobni odabir kako tko voli, a kod mehaničkih je bitno gledati kakve switcheve imaju te tvrdoću i odaziv klika.' 

Gaming tipkovnice i miševi

Ivan je istaknuo da postoje 3 vrste mehaničkih switcheva

1. Linearni (red) - ide do kraja na pritisak, pritiskanje tipke je glatko što čini i aktiviranje radnje bržim pa je ovakva tipkovnica prvi izbor gamera 

2. Taktilni (brown) - ima mali zubić na kojem znate da je prihvaćen klik, to jest, pritisak na tipku

3. Prekidač s 'klikom' (blue) - proizvode 'klik' zvuk prilikom pritiskanja, za one koji vole glasnu tipkovnicu

'Ja imam linearnu mehaničku tipkovnicu. Što se tiče RGB osvjetljenja tipkovnice, ono pruža dodatni gaming ambijent i daje dodatnu vidljivost. 

RGB osvjetljenje omogućava prilagodbu boja i efekata, pa svaki gamer može stvoriti vlastitu atmosferu ili je uskladiti s ostalim komponentama. Takva prilagodljivost može biti i praktična, jer različite boje mogu označavati različite grupe tipki ili funkcije. Iako osvjetljenje može biti korisno, neki ga gameri preferiraju isključiti kako bi izbjegli ometanje ili radi uštede energije. Ivan također napominje da je kod izbora tipkovnice važno obratiti pažnju na kvalitetu izrade i trajnost switcheva, jer mehaničke tipkovnice mogu trajati znatno duže od membranskih. Na kraju, bez obzira na specifikacije, odabir prave tipkovnice često se svodi na osobne preference i osjećaj prilikom korištenja.

Kod miševa se gleda tip senzora, koji može biti optički ili laserski, zatim DPI (dots per inch) - za preciznije pokrete potrebno je više DPI-ja, ovisi koliko tko voli, ja imam na 800, a preferiram žičani miš. Nekima je bitna i veličina i težina, a ovisno o igri nekome odgovara više ili manje tipki na mišu', rekao nam je Ivan i dodao da je kod miša naposlijetku najvažnija - ergonomija.

Ergonomija miša igra ključnu ulogu jer omogućava dugotrajnu upotrebu bez zamora ruke, a to je posebno važno za one koji provode puno vremena za računalom. Neki gameri preferiraju veće miševe koji popune cijeli dlan, dok drugi više vole manje i lakše miševe zbog bržeg kretanja i lakše prenosivosti. Pored toga, materijali od kojih je miš izrađen također su bitni - gumirani ili teksturirani dijelovi mogu pružiti bolji grip i kontrolu. Uz sve ove tehničke aspekte, vizualni dizajn i estetika miša često igraju važnu ulogu, osobito kod gamera koji traže miš koji se savršeno uklapa u njihov setup.

Zašto je jako bitno imati kvalitetnu gejmersku stolicu?

Dobra gaming stolica izuzetno je važna  jer ona pruža neophodnu podršku tijelu tijekom dugotrajnog sjedenja, a to je česta situacija kod gamera i onih koji rade za računalom. Pravilno dizajnirana gaming stolica nudi ergonomsku podršku za kralježnicu, vrat i lumbalni dio leđa, a to pomaže u sprječavanju bolova i naprezanja mišića. Osim što poboljšava držanje, kvalitetna stolica omogućava prilagodbu visine, naslona i naslona za ruke, čime se gamerima omogućava postizanje optimalnog položaja za sjedenje. To ne samo da doprinosi boljem fokusu i komforu tijekom igranja ili rada, već također može značajno smanjiti rizik od dugoročnih zdravstvenih problema, poput kroničnih bolova u leđima i zglobovima. Uz sve to, kvalitetna gaming stolica često ima izdržljiviju konstrukciju i materijale, garantirajući dugotrajnost i udobnost, što je ključna investicija za svakoga tko gejma satima.

Izbor gaming opreme s Bazzara

Ivana smo pitali koju bi gaming opremu izabrao za sebe s Bazzara i ovo je njegova lista:

1. Gaming stolica Bytezone PYTHON

2. Mehanička tipkovnica REDRAGON VATA K580

3. Miš - REDRAGON MOUSE PERDITION PRO WIRELESS/WIRED

4. Laptop - Acer Nitro 5 R5-6600H, 16GB, 512GB, RTX3050, 15,6", DOS, NH.QGXEX.006

5. Gaming monitor Dell Alienware 34" AW3423DWF, OLED, 165Hz, Dp, HDMI

Sve za gaming možeš pronaći na Bazzaru, od Playstationa do gaming laptopa i odjeće