Kako se igrati s djetetom do prvih godinu dana života?

Kroz igru s bebom istovremeno zadovoljavate psihološke potrebe djeteta i potičete bebin razvoj.

Kako se igrati s djetetom do prvih godinu dana života?

Iako su tek došle na svijet bebe od rođenja prate što se događa oko njih pa ponekad krivo mislimo da beba nema što drugo raditi osim jesti i spavati. U životu bebe, nakon ljubavi i brige roditelja, najvažnija je igra. Ona predstavlja veliku skupinu aktivnosti koje na cjelovit način potiču sve aspekte ljudskog razvoja. Vrijeme prolazi brzo pa iskoristite te prve zajedničke trenutke za nježnosti, zajedničke aktivnosti i igru! Kroz igru s bebom istovremeno svojom uključenošću zadovoljavate psihološke potrebe djeteta i potičete bebin razvoj. No, kako se igrati s bebom prvu godinu života?

Od rođenja do 1. mjeseca života

Iako novorođena beba još ne vidi dobro, čuje vaš glas, kao i ostale zvukove. To pogotovo vrijedi za majčin glas, kao i miris. Nakon prvih tjedan dana beba počinje vidjeti na udaljenosti od 20-25 centimetara, a kroz mjesec dana primijetit ćete da vas gleda u oči i promatra lice. 

Kako se igrati? Pjevajte bebi, pričajte joj, slušajte laganu glazbu, mazite se i ostvarujte kontakt 'koža na kožu'. Bebe u prvim tjednima drže jako stisnute ručice. Igrajte se nježno s prstima i mazite po dlanu, to će je ohrabriti da otvori šačicu.

Od 1. do 2. mjeseca života

Beba vas prepoznaje i prati što se događa oko nje, dolazi do prvih osmijeha, možete joj privući i zadržati pažnju određenim radnjama. Beba vam uzvraća javljanjem i ispušta jednostavne zvukove.

Kako se igrati? Pričajte s bebom, pjevajte joj, možete slušati laganu glazbu, dodirujte joj dijelove tijela i pritom izgovarajte nazive (nosić, ruka, trbuščić). Možete se igrati igre - slijedi moj prst pogledom. Koristite u igri i ogledalo. Stavite bebi vrtuljak ili drugu pokretnu igračku iznad krevetića koju beba može proučavati.Od 2. do 3. mjeseca života 

U ovom mjesecu vidjet ćete predivne promjene na vašoj bebi. Ona raste sve više te više sudjeluje u životu obitelji. Beba u ovoj fazi želi sve vidjeti i u svemu sudjelovati, znatiželjna je. Otkriva svoj glas i primjećuje da drugi s veseljem reagiraju na njega. Beba otkriva svoje dijelove tijela, pogotovo prstiće kojima počinje grabiti svoju odjeću i druge materijale u blizini. Sada je beba naučila kako koristiti svoje tijelo i sve se više miče dok leži pa ne zaboravite staviti zaštitnu ogradicu za krevet. 

Kako se igrati? Pričajte bebi sve što radite, pozdravljajte je, u šetnji razgovarajte s bebom i pokazujte joj što je oko nje (poput drveća, druge djece ili životinja koje srećete putem). Šuškajte bebi šarenom šuškalicom ili zvečkicom, radite isto i kad položite bebu na trbuh i legnete nasuprot nje (čim primijetite da je bebi dosta tog položaja vratite je u pozu koja će joj više odgovarati). Idealna igračka u ovom razdoblju je baby gym.


Od 3. do 4. mjeseca života 

U ovom razdoblju beba je sve duže budna, prepoznaje poznata lica i stvari, voli se smijati i uživa u jednostavnim brojalicama. Posebno veselje je i kupanje u kadici, gdje se možete zabavljati i igračkama za kupanje.

Kako se igrati? Idealno je vrijeme za igru skrivača na način da rukama ili drugim predmetom skrivate svoje lice i nakon toga se brzo pokažete. Pripremite i prve slikovnice u kojima ćete se upoznati sa životinjama, vozilima i ostalim zanimljivim bićima i stvarima. Baby gym i šuškave igračke, te zvečke i dalje su zabavne bebi.

Od 4. do 5. mjeseca života 

Beba u ovoj fazi vlada držanjem glavice i odiže tijelo rukicama iz položaja na trbuhu te se preokreće na leđa pa je i igra jednostavnija. Prepoznaje rutinu hranjenja, spavanja, kupanja i igre te voli istraživati. Fokus joj je bolji i sve se više raduje igri. 

Kako se igrati? Igrajte se i upoznajte bebu s različitim oblicima i bojama, kockicama, lopticama, a pogotovo stvarima koje proizvode zvuk. Do izražaja dolaze glazbene igračke. Beba voli gledati i igrokaze koje ćete glumiti s plišancima. Lezite na trbuh nasuprot bebe i potaknite je da vas oponaša, kotrljajte se s jedne strane na drugu. Šetnje su i dalje glavni adut za upoznavanje novih stvari, a kupanje nepresušan joker za zabavu.

Ideje: Fisher Price Seka SveznalicaFisher Price zvečka kukuruz, BabyOno Senzorna knjiga, Vilac glazbene kocke 'Savana'