Prvi mjeseci

Kako se igrati s djetetom do prvih godinu dana života?

Kroz igru s bebom istovremeno zadovoljavate psihološke potrebe djeteta i potičete bebin razvoj.

Kako se igrati s djetetom do prvih godinu dana života?

Iako su tek došle na svijet bebe od rođenja prate što se događa oko njih pa ponekad krivo mislimo da beba nema što drugo raditi osim jesti i spavati. U životu bebe, nakon ljubavi i brige roditelja, najvažnija je igra. Ona predstavlja veliku skupinu aktivnosti koje na cjelovit način potiču sve aspekte ljudskog razvoja. Vrijeme prolazi brzo pa iskoristite te prve zajedničke trenutke za nježnosti, zajedničke aktivnosti i igru! Kroz igru s bebom istovremeno svojom uključenošću zadovoljavate psihološke potrebe djeteta i potičete bebin razvoj. No, kako se igrati s bebom prvu godinu života?

Od rođenja do 1. mjeseca života

Iako novorođena beba još ne vidi dobro, čuje vaš glas, kao i ostale zvukove. To pogotovo vrijedi za majčin glas, kao i miris. Nakon prvih tjedan dana beba počinje vidjeti na udaljenosti od 20-25 centimetara, a kroz mjesec dana primijetit ćete da vas gleda u oči i promatra lice. 

Kako se igrati? Pjevajte bebi, pričajte joj, slušajte laganu glazbu, mazite se i ostvarujte kontakt 'koža na kožu'. Bebe u prvim tjednima drže jako stisnute ručice. Igrajte se nježno s prstima i mazite po dlanu, to će je ohrabriti da otvori šačicu.

Od 1. do 2. mjeseca života

Beba vas prepoznaje i prati što se događa oko nje, dolazi do prvih osmijeha, možete joj privući i zadržati pažnju određenim radnjama. Beba vam uzvraća javljanjem i ispušta jednostavne zvukove.

Kako se igrati? Pričajte s bebom, pjevajte joj, možete slušati laganu glazbu, dodirujte joj dijelove tijela i pritom izgovarajte nazive (nosić, ruka, trbuščić). Možete se igrati igre - slijedi moj prst pogledom. Koristite u igri i ogledalo. Stavite bebi vrtuljak ili drugu pokretnu igračku iznad krevetića koju beba može proučavati.



Od 2. do 3. mjeseca života 

U ovom mjesecu vidjet ćete predivne promjene na vašoj bebi. Ona raste sve više te više sudjeluje u životu obitelji. Beba u ovoj fazi želi sve vidjeti i u svemu sudjelovati, znatiželjna je. Otkriva svoj glas i primjećuje da drugi s veseljem reagiraju na njega. Beba otkriva svoje dijelove tijela, pogotovo prstiće kojima počinje grabiti svoju odjeću i druge materijale u blizini. Sada je beba naučila kako koristiti svoje tijelo i sve se više miče dok leži pa ne zaboravite staviti zaštitnu ogradicu za krevet. 

Kako se igrati? Pričajte bebi sve što radite, pozdravljajte je, u šetnji razgovarajte s bebom i pokazujte joj što je oko nje (poput drveća, druge djece ili životinja koje srećete putem). Šuškajte bebi šarenom šuškalicom ili zvečkicom, radite isto i kad položite bebu na trbuh i legnete nasuprot nje (čim primijetite da je bebi dosta tog položaja vratite je u pozu koja će joj više odgovarati). Idealna igračka u ovom razdoblju je baby gym.


Od 3. do 4. mjeseca života 

U ovom razdoblju beba je sve duže budna, prepoznaje poznata lica i stvari, voli se smijati i uživa u jednostavnim brojalicama. Posebno veselje je i kupanje u kadici, gdje se možete zabavljati i igračkama za kupanje.

Kako se igrati? Idealno je vrijeme za igru skrivača na način da rukama ili drugim predmetom skrivate svoje lice i nakon toga se brzo pokažete. Pripremite i prve slikovnice u kojima ćete se upoznati sa životinjama, vozilima i ostalim zanimljivim bićima i stvarima. Baby gym i šuškave igračke, te zvečke i dalje su zabavne bebi.

Od 4. do 5. mjeseca života 

Beba u ovoj fazi vlada držanjem glavice i odiže tijelo rukicama iz položaja na trbuhu te se preokreće na leđa pa je i igra jednostavnija. Prepoznaje rutinu hranjenja, spavanja, kupanja i igre te voli istraživati. Fokus joj je bolji i sve se više raduje igri. 

Kako se igrati? Igrajte se i upoznajte bebu s različitim oblicima i bojama, kockicama, lopticama, a pogotovo stvarima koje proizvode zvuk. Do izražaja dolaze glazbene igračke. Beba voli gledati i igrokaze koje ćete glumiti s plišancima. Lezite na trbuh nasuprot bebe i potaknite je da vas oponaša, kotrljajte se s jedne strane na drugu. Šetnje su i dalje glavni adut za upoznavanje novih stvari, a kupanje nepresušan joker za zabavu.

Ideje: Fisher Price Seka SveznalicaFisher Price zvečka kukuruz, BabyOno Senzorna knjiga, Vilac glazbene kocke 'Savana'


Od 5. do 6. mjeseca života 

Beba se u ovom razdoblju života polako diže u sjedeći položaj, no još uvijek treba oslonac, a savladala je okretanje s trbuha na leđa. Sve bolje koristi obje ruke za hvatanje i držanje.

Kako se igrati? Pjevajte s bebom, čitajte joj i pokazujte joj slikovnice. Beba će se u ovoj fazi i dalje voljeti boraviti na podlozi za igru koja ima ogledalo, šuškave i zveckave igračke te viseće dijelove, kao savršene za samostalno istraživanje.

Pogledaj cijelu ponudu podloga za igru i vježbanje na Bazzaru!  

Od 6. do 7. mjeseca života 

Bebin vid je sada oštar, sve se duže zadržava u sjedećem položaju, lovi nogice dok leži na leđima i poseže za igračkama. U ovoj razvojnoj fazi beba počinje koristiti i 'pincentni hvat' - s kažiprstom i palcem. 

Kako se igrati? Slušajte s bebom vesele dječje pjesmice i popratite ih pokretima poput pljeskanja, plešite kako bi vas beba oponašala, dodavajte joj lopticu i potičite da vam je vrati kako biste vježbali koordinaciju, čitajte zajedno slikovnice i oponašajte zvukove vozila ili glasanja životinja. 

Istraži ponudu didaktičkih igračaka na Bazzaru!


Od 7. do 8. mjeseca života 

Beba vas sve više razumije, pokazuje osjećaje i odaziva se na svoje ime. Svjesna je drugih ljudi u svom životu i kada nisu prisutni u trenutku. Radoznala je i istražuje svijet oko sebe. Postavlja se u četveronožni položaj i pokušava se dići u sjedeći položaj.

Kako se igrati? Potičite puzanje igračkama koje se kotrljaju poput lopti jer tako istovremeno stimulirate koordinaciju oka i ruke, grubu i finu motoriku. Igrajte se sa svojom bebom na podlozi, kotrljajte se, dodavajte s lopticama i drugim igračkama. Pričajte s bebom i jasno joj odgovarajte s kimanjem za 'da' i 'ne'. Ne zaboravite na još uvijek omiljenu igru skrivača s rukama i zabavu tijekom kupanja. 

Pogledaj cijelu ponudu igračaka na Bazzaru!

Od 8. do 9. mjeseca života 

Ovo je razdoblje sve bolje povezanosti majke i djeteta. Ono intenzivira svoje emocije pa vrišti od sreće, smije se, pokazuje interes i iznenađenje ali i ljutnju, negodovanje i strah. Došli ste u fazu kada je potrebno staviti zaštitu na oštre rubove i postaviti zaštite na ladice i utičnice jer beba sve više istražuje i dobro se snalazi u prostoru. Neki već pužu, dok su drugi u fazi predpuzanja. Dijete u ovoj fazi već samostalno sjedi a to mu olakšavaju dječje fotelje prilagođene svojim dimenzijama. Pri hranjenju prima žlicu a lončić kod pijenja drži s dvije ruke, što im olakšava prilagođeni pribor za jelo.

Kako se igrati? U ovoj fazi bebe se vole provlačiti kroz prolaze, a posebno su zabavni i dječji šatori. Dajte bebi da 'svira', proizvodi zvukove s lupkanjem ili se igrajte sa zvučnim igračkama. Igrajte se igre bacanja i vraćanja igračke, to je igra konstantnosti objekta. Glasajte se oponašajući životinje (onomatopejom) ali i oponašajući njegove glasove. Pustite glazbu uz koju će se ritmično njihati. Izradite poligon s preprekama koje će prelaziti i na različite načine savladavati.



Od 9. do 10. mjeseca života 

Riječ mali istraživač najbolje opisuje ovo razdoblje u prvoj godini života. Puzanje, podizanje uz namještaj, kretanje s jednog na drugi kraj sobe. Nikada dovoljno opreza i potrebe stalnog nadzora. Vaše dijete postaje i želi biti što samostalnije, želi samo savladati izazove i prepreke. Bebe u ovoj dobi počinju primjećivati drugu djecu, ali ne uspostavljaju kontakt.

Kako se igrati? Potičite dijete na govor, pokazujte mu i pričajte o stvarima oko vas dok ste u šetnji ili dok gledate kroz prozor, složite svoju predstavu s omiljenim igračkama. Dijete pokušava ustati i hodati pri čemu mu pomažu guralice koje mu daju stabilnost i sigurnost. Slikovnice i ostale interaktivne igračke i dalje su zanimljive.

Od 10. do 11. mjeseca života 

Vaš mališan vrlo je radoznao, postao je spretniji, stoji uz potporu i oduševljen je zvukovima. I dalje pokušava stabilizirati stajanje i pokušava hodati. Sada već aktivno puže i istražuje okolinu.

Kako se igrati? Podržite djetetovu želju za kretanjem, igrajte igre koje od bebe traže malo napora da bi došla do nekog cilja. Slažite kockice, rušite tornjeve, učite boje, potaknite ga da sudjeluje u oblačenju.

Ideje: Chicco stupFisher Price leptir s geometrijskim tijelimaTOMY jaja u gnijezdu, interaktivni daljinski upravljač


Od 11. do 12. mjeseca života 

U ovom razdoblju razvija se dodir pa mu dajući predmete različite teksture stimuliramo senzoriku. A i vid je  u potpunosti razvijen te lako razlikuje lica na većoj udaljenosti. Emocionalno je jako povezano s majkom pa mu separacija može izazvati tjeskobu. Pozdravljajte dijete kada izlazite iz prostorije i na povratku kako bi bilo svjesno vašeg prisustva i odsustva.

Kako se igrati? Igrajte se plastelinom, modelirajte tijesto, crtajte bojama i izrađujte otiske za uspomenu ili poklon baki. Svirajte na glazbalima poput dječjih bubnjeva, ksilofona. Puštajte glazbu i plešite s djetetom, slušajte muziku uz prepričavanje događaja tog dana ili pjevajte. Pustite ga da uživa u igri trganja papira ili šaranja po njemu širokim bojicama za bebe. Podržite razvoj fine motorike prilagođenim igračkama poput slagalica za malu djecu.

Ideje: Plastelin, mini klavijature s mikrofonom, set glazbenih instrumenata, Hape udaraljke s ksilofonom


Montessori igračke su vrijedan alat u razvoju djece kroz sva razdoblja razvoja i rasta, pružajući obrazovne i zabavne aktivnosti koje potiču nezavisno učenje i kreativnost. Odabirom pravih igračaka po Montessori metodi, možete pomoći djeci da razviju ključne vještine dok se istovremeno zabavljaju. Odaberite igračke koje odgovaraju dobi i trenutnim interesima vašeg djeteta.

Imajte na umu da je svako dijete različito i ima svoj tempo svladavanja određenih vještina, stoga pratite svoje dijete i prilagodite mu način igre. I uživajte!