BAZZAR SAVJETUJE

Kako se riješiti vlage u stanu

Vlaga u domu može biti veliki problem, ne samo zbog neugodnih mirisa i osjećaja vlage, već i zbog potencijalnih zdravstvenih rizika poput plijesni i alergija. Srećom, postoje učinkoviti načini kako se riješiti vlage i održavati vaš dom suhim i zdravim.

Kako se riješiti vlage u stanu

Prozračivanje prostora

Jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina za smanjenje vlage je redovito prozračivanje prostorija. Otvorite prozore svakodnevno kako biste omogućili cirkulaciju svježeg zraka i smanjili koncentraciju vlage.


Upotreba odvlaživača zraka

Odvlaživači zraka su izvrsno rješenje za kontrolu razine vlage u vašem domu. Oni usisavaju vlažan zrak, uklanjaju višak vlage i ispuštaju suhi zrak natrag u prostor. Odabir pravog odvlaživača ovisi o veličini prostorije i razini vlage. Odvlaživač zraka možeš pronaći u našoj ponudi.


Popravci curenja

Curenje vode iz cijevi, krova ili prozora može pridonijeti problemima s vlagom. Provjerite svoj dom za bilo kakve znakove curenja i popravite ih što je prije moguće.


Izolacija i ventilacija

Dobra izolacija može pomoći u održavanju konstantne temperature unutar doma i smanjiti kondenzaciju. Također je važno osigurati dobru ventilaciju, posebno u kuhinji i kupaonici gdje se vlaga najčešće generira.


Korištenje upojnih materijala

Materijali poput silikagela i aktivnog ugljena mogu pomoći u upijanju viška vlage iz zraka. Ovi materijali su posebno korisni u malim prostorima poput ormara ili ladica.


Održavanje čistoće

Redovito čišćenje može pomoći u smanjenju vlage i sprječavanju rasta plijesni. Obratite posebnu pažnju na područja sklonija vlagi, kao što su kupaonice i podrumi.


Pravilno sušenje rublja

Izbjegavajte sušenje rublja unutar kuće kad god je to moguće. Sušenje rublja unutar doma može znatno povećati razinu vlage u zraku. Ukoliko nemate mogućnosti sušenja rublja izvan kuće, ili zimske temperature to ne dopuštaju, predlažemo korištenje sušilice za rublje ili kombinirane uređaje perilice-sušilice rublja. Osim što štede vrijeme, sušilice za veš znatno će smanjiti vlagu u vašem životnom prostoru.


Biljke koje upijaju vlagu

Nekim biljkama, kao što su paprat ili mirisni pelargonij, može pomoći u smanjenju vlage u zraku. Postavljanje ovih biljaka u prostorije može biti prirodan i estetski način za kontrolu vlage.


Redovito održavanje

Redoviti pregledi i održavanje vašeg doma mogu pomoći u identifikaciji i rješavanju problema s vlagom prije nego što postanu ozbiljni.


Profesionalna pomoć

Ako se problemi s vlagom nastave unatoč vašim naporima, može biti korisno potražiti pomoć stručnjaka. Profesionalci mogu identificirati uzroke vlage i predložiti specifična rješenja.


Rješavanje problema s vlagom u domu je ključno za održavanje zdrave i ugodne životne sredine. Redovito prozračivanje, upotreba odvlaživača, popravci curenja, dobra izolacija i ventilacija, te redovito čišćenje su neki od načina kako se možete boriti protiv vlage. Ako problemi i dalje traju, ne ustručavajte se potražiti profesionalnu pomoć.