TJEDAN DOJENJA

Prednosti dojenja: Kako majčino mlijeko utječe na bebu, ali i mamu

Ovog tjedna, od 1. do 7. kolovoza, obilježavamo Svjetski tjedan dojenja i tim povodom prisjetili smo se svih benefita majčinog mlijeka, i za mamu i za bebu.

Prednosti dojenja: Kako majčino mlijeko utječe na bebu, ali i mamu

Djeca su naša najveća vrijednost i uvijek im želimo pružiti najbolje, a na početku njihovog života to je svakako dojenje. Majčino mlijeko najbolja je hrana za dojenčad jer je naprirodniji način prehrane, a majčino mlijeko ima najpovoljniji sastav nutrijenata potrebnih za rast, razvoj i zaštitu djeteta. 

Ovog tjedna, od 1. do 7. kolovoza, obilježavamo Svjetski tjedan dojenja i tim povodom prisjetili smo se svih benefita majčinog mlijeka, i za mamu i za bebu. 

PREDNOSTI HRANJENJA DJETETA MAJČINIM MLIJEKOM:

- majčino mlijeko sadrži izbalansirane hranjive sastojke koji su svakodnevno potrebni djetetu

- majčino mlijeko dovoljno je za normalan rast i razvoj djeteta

- sadrži antitijela koja štite imunološki nedovoljno razvijen organizam djeteta od virusa i bakterija

- zadovoljava sve djetetove potrebe za hranom i tekućinom prvih šest mjeseci djetetovog života

- dojenje podržava i psihološki razvoj djeteta radi blizine majke te time ujedno pruža sigurnost, nježnost, pažnju i utjehu

PREDNOSTI DOJENJA ZA MAJKU:

- ispuštanje hormona oksitocina nakon poroda = stvaranje refleksa otpuštanja mlijeka te poticanje kontrakcija koje omogućuju povratak maternice u stanje prije poroda

- majke dnevno sagorijevaju više kalorija te se na taj način brže vraćaju u formu

- smanjenje rizika od nastanka raka dojki i jajnika te srčanih oboljenja

Kako bi dojenje teklo što ugodnije tu su jastuci za dojenje, a velika su pomoć i trudnicama za ugodniji položaj za spavanje. Neke majke imat će potrebu za izdajanjem što se može učiniti ručno ili uz pomoć izdajalica. Izdajalice mogu biti ručne ili električne.

SVE ŠTO TREBAŠ ZNATI O DOJENJU I MAJČINOM MLIJEKU

Za uspješno dojenje vrlo je važan rani kontakt majke i djeteta, koji se naziva kontakt 'koža na kožu', u trajanju od najmanje 60 minuta, odmah nakon djetetova rođenja. Bitno je imati na umu da dijete tijekom dojenja, osim hrane, dobiva i osjećaj sigurnosti, topline i zaštićenosti. 

Važnost kolostruma - majčinog prvog mlijeka

Stvaranje mačinog mlijeka započinje još u trudnoći, od 12. do 16. tjedna, a nakon poroda se polako izlučuje. Za bebu je vrlo važno i korisno dobiti kolostrum, mlijeko koje se luči u prvim danima nakon poroda. Radi se o gustom, žućkastom i pomalo ljepljivom mlijeku s niskim sadržajem masti, a visokim postotkom proteina i zaštitnih tvari. 

Kolostrum se izlučuje u vrlo malim količinama, od 2 do 20 mililitra po obroku u prva 3 dana te je bogat energijom (67 kcal/dl). Kolostrum količinom i sastavom zadovoljava potrebe zdrave bebe tijekom prva 2 do 3 dana života, a osim nutritivne vrijednosti štiti dijete od infekcija. Preporučuje se da majka doji 'na zahtjev', što podrazumijeva dojenje bez ograničenja broja i trajanja podoja. Podoja bi trebalo biti između 10 i 12 ii više u 24 sata. 

Prvo pravilo za uspješno dojenje - pravilan prihvat dojke

Ono što je važno za pravilno dojenje je uspostaviti pravilan prihvat dojke. Prije podoja potrebno je oprati ruke i udobno se smjestiti te se maksimalno opustiti i usredotočiti na bebu. Bradavicom se dodirne djetetova gornja usna i pričeka se da ono široko otvori usta, nakon čega se dijete primakne prema dojci i ono zna što dalje treba učiniti. Pripazite da bradavica i dio areole (tamni prsten oko bradavice) budu duboko u djetetovim ustima kako se pri sisanju bradavice ne bi stvorila oštećenja (ragade).  

Često nuditi dojku za uspostavu dovoljne količine mlijeka

Dva do tri dana nakon poroda osjeća se promjena u dojkama. Osjećaj punoće javlja se zbog naviranja veće količine mlijeka. U tim prvim danima djetetu treba učestalo nuditi dojku kako bi tijelo dobilo signal da stvori količinu mlijeka koja je potrebna za isključivo dojenje tijekom prvih šest mjeseci djetetova rasta. Mlijeko koje se izlučuje između kolostruma i zrelog mlijeka naziva se prijelazno mlijeko. Ta prijelazna faza započinje otprilike od 7. do 10. dana nakon poroda, a završava s 14. danom. Kod svakog podoja djetetu treba ponuditi jednu dojku dok samo ne ispusti bradavicu, a potom i drugu dojku. Dijete će najčešće posisati manje mlijeka s druge strane.

Za sljedeći obrok uvijek ponudite manje ispražnjenu dojku. Nakon ulaska u treći tjedan punoća u dojkama više nije tako izražena kao na početku i počinje se izlučivati zrelo mlijeko. Njegov je sastav promjenjiv. Na početku podoja dijete dobiva prvo mlijeko, koje izgleda vodenastije jer sadržava manje masti, a više vode. Pri kraju podoja stvara se zadnje mlijeko; ono je izgledom gusto i žućkasto jer je bogatije masnoćom te u djeteta stvara osjećaj sitosti.

Plač - kasni znak gladi

Tijekom vremena ćete jednostavnije prepoznati djetetove rane znakove gladi poput okretanja glave, otvaranja usta, prinošenje rukice ustima, uznemirenosti ili mljackanja i to su trenuci kad je dobro bebi ponuditi dojku. Važno je znati da je plač kasni znak gladi i tada može doći do problema otpuštanja mlijeka i dijete može reagirati plačem ili odmicanjem od dojke. 

Što se tiče trajanja podoja to je individualno i on može trajati 10 ili pak 30 i više minuta. Tu će pomoći promatranje djeteta i onoga što radi - siše li aktivno ili samo imitira sisanje micanjem usana u snu. U potonjem slučaju dijete će dobiti premalo mlijeka i time slabije napredovati.