Sve o izdajanju: Koju izdajalicu izabrati?

Izdajanjem se potiče, održava ili povećava stvaranje mlijeka. Izdajati se može ručno ili mehanički pomoću izdajalica.

Sve o izdajanju: Koju izdajalicu izabrati?

Svako dojenje je individualno, kao što je to i kod trudnoće i poroda. Nekad će sve ići iz prve, a u drugim situacijama će trebati više strpljenja i vježbe, čak i istoj majci s prvim i drugim djetetom. 

Neke majke tijekom dojenačkog staža nikad nisu imale potrebu za izdajanjem, dok će nekima to biti glavni ili povremeni način za hranjenje djeteta vlastitim izdojenim mlijekom. Izdajanjem se potiče, održava ili povećava stvaranje mlijeka, a izdajati se može ručno ili mehanički pomoću izdajalica

Kada se potrebno izdajati?

  • kad se beba prijevremeno rodi i u slučajevima niske porođajne težine, izdaja se dok dijete ne bude sposobno samo sisati dojku
  • kod povećanog stvaranja mlijeka
  • u slučajevima upale dojke i zastoja mlijeka, za postizanje dobrog protoka mlijeka
  • kod ragada/ oštećenja bradavica kada je dojenje bolno unatoč pravilnom izvođenju 
  • prilikom razdvojenosti majke i bebe u slučajeima poput hospitalizacije, povratka na posao ili bilo koje druge majčine obaveze
  • u slučajevima ponovne uspostave proizvodnje mlijeka u situacijama kad je majka dojila kratko ili nije dojila odmah nakon poroda
  • za održavanje stvaranja mlijeka u periodu kad majka uzima lijekove koji nisu sigurni za dojenje

KOJU IZDAJALICU IZABRATI?  

Izdajalice dijelimo na ručne i električne. Prilikom odabira izdajalice obratite pozornost na izbor različitih veličina prsnih nastavaka jer to omogućuje učinkovitije i ugodnije izdajanje.

1. Ručne izdajalice - postižu vrijednosti vakuuma od 220 mm Hg (najčešća jačina vakuuma zdravog djeteta prilikom dojenja kreće se 50 do 155 mm Hg, a maksimum je 220 mm Hg), a rade na način 'pritisni - zadrži - otpusti' rukom na ručku izdajalice. Imitiraju obrazac sisanja djeteta, a s rukom na ručki se mogu kontrolirati brzina i vakuum. 

Prednosti: najpopularnija vrsta izdajalica, cjenovno su najpovoljnije, upotrebljavaju se za povremena izdajanja te u uvjetima bez struje

2. Električne izdajalice - dostupni su setovi za jednostruko (izdajanje jedne dojke) i dvostruko izdajanje (istovremeno izdajanje obje dojke). 

Prednosti: ne umarate ruke za izdajanje, uravnotežena kontrola usisa i stimulacije bradavica, izdajanje više mlijeka u kraćem roku, ovisno o modelu postoji više stupnjeva izdajanja

Naposlijetku, koju god vrstu izdajanja izaberete najvažnije je da se tijekom izdajanja ugodno osjećate. 

Među popularnim izborima, Philips Avent izdajalice izdajalice često se izdvajaju kao optimalan odabir zbog svoje jednostavnosti korištenja, udobnosti i učinkovitog izvlačenja mlijeka. Njihov dizajn omogućuje dojiljama da sjede uspravno bez potrebe za naginjanjem prema naprijed, a to smanjuje napetost u leđima i vratu. Osim toga, Philips Avent izdajalice imaju mekane masažne jastučiće koji stimuliraju protok mlijeka na prirodan način, čineći iskustvo izdajanjem ugodnijim. Električni modeli dolaze s više postavki intenziteta, omogućujući prilagodbu prema individualnim potrebama. Ove izdajalice su i lagane za održavanje, s dijelovima koji se lako čiste i steriliziraju, a to dodatno olakšava svakodnevnu upotrebu.

Što vam je još potrebno za uspješnije i bezbolnije dojenje?

Dojenje je jedno od najprirodnijih i najvažnijih iskustava za svaku novu mamu i njenu bebu, no često dolazi s izazovima koji zahtijevaju dodatnu podršku. Kako bi se olakšao ovaj proces, dostupna je raznovrsna oprema koja može pomoći u stvaranju ugodnijeg i učinkovitijeg doživljaja dojenja. Od izdajalica koje omogućuju fleksibilnost u svakodnevnom životu, do posuda za sigurno skladištenje dragocjenog majčinog mlijeka, svaka stavka ima svoju ulogu u podršci majčinstvu. Jastuci za dojenje pružaju fizičku potporu i smanjuju napetost tijekom hranjenja, dok štitnici za bradavice nude zaštitu i olakšanje kod osjetljivih bradavica. Uz pravilnu opremu, mame mogu lakše prevladati prepreke dojenja i uspostaviti snažnu vezu s bebom kroz ovu dragocjenu fazu života.

Posude za majčino mlijeko

Posude za čuvanje majčinog mlijeka dolaze u različitim oblicima i veličinama, idealne za pohranu u hladnjaku ili zamrzivaču. Važno je odabrati posude koje su sigurne, bez štetnih kemikalija, i koje dobro zadržavaju hranjive tvari mlijeka. Njihova praktičnost olakšava organizaciju i osigurava da uvijek imate spremnu zalihu svježeg ili zamrznutog mlijeka za vašu bebu. Mnoge posude imaju hermetičke poklopce koji sprečavaju curenje i osiguravaju dugotrajnu svježinu mlijeka. Neki modeli dolaze s praktičnim oznakama za datume, a to pomaže u praćenju roka trajanja pohranjenog mlijeka. Posude su često kompatibilne s izdajalicama, omogućujući direktno izdavanje mlijeka u posudu, a to smanjuje potrebu za dodatnim prebacivanjem i smanjuje rizik od kontaminacije. Mogu se koristiti i za druge namjene, poput čuvanja dječjih kašica, čineći ihi dugoročnim ulaganjem. Pravilno skladištenje mlijeka ne samo da štiti hranjive tvari, već i olakšava svakodnevnu rutinu, omogućujući mami da se posveti drugim obvezama dok beba dobiva najbolju moguću prehranu.

Jastuci za dojenje

Jastuci za dojenje pružaju podršku i udobnost mami i bebi tijekom hranjenja. Ovi jastuci su dizajnirani da smanje napetost u leđima, vratu i rukama, omogućujući bolji položaj za dojenje. Također, pomažu bebama da budu u optimalnom položaju za hranjenje, a to može olakšati pravilno hvatanje bradavice i smanjiti rizik od nelagode ili bolova. Postoje različiti oblici i veličine jastuka, od klasičnih potkovastih do ergonomskih koji se prilagođavaju tijelu mame i bebe. Neki modeli imaju dodatne funkcionalnosti, poput prilagodljivih remena za bolje pristajanje ili izmjenjivih i perivih navlaka, olakšavajući održavanje higijene. Jastuci za dojenje također mogu služiti i kao podrška za bebu tijekom igre na trbuhu ili kao oslonac dok uči sjediti. Pravilna upotreba jastuka može značajno smanjiti rizik od bolova u leđima i olakšati duže seanse dojenja, a to doprinosi opuštenijem i ugodnijem iskustvu za mamu. Izbor pravog jastuka za dojenje može se pokazati kao važan faktor u stvaranju pozitivnog doživljaja dojenja za oba sudionika.

Štitnici za bradavice

Štitnici za bradavice su korisni dodatak za dojilje koje imaju problema s bolnim ili ispucanim bradavicama. Izrađeni od tankog, sigurnog materijala, štitnici pomažu zaštititi bradavice tijekom dojenja bez ometanja protoka mlijeka. Osim što pružaju zaštitu, štitnici mogu pomoći i bebama koje se teško hvataju, osiguravajući ugodnije i učinkovitije dojenje. Važno je odabrati štitnike odgovarajuće veličine i oblika kako bi se osigurala optimalna prilagodba dojci i udobnost za mamu. Većina štitnika je izrađena od silikona, a to ih čini mekanima i ugodnima za kožu, a istovremeno i jednostavnima za čišćenje i sterilizaciju. Koriste se privremeno, kao pomoćno sredstvo dok se bradavice ne oporave ili dok beba ne nauči bolje hvatati dojku. Iako su korisni, preporučuje se savjetovanje s laktacijskim stručnjakom kako bi se osigurala pravilna upotreba i izbjegli eventualni problemi s proizvodnjom mlijeka. Štitnici su mali, diskretni i lako se mogu ponijeti bilo gdje, čineći ih praktičnim rješenjem za dojilje u pokretu.

Izdajanje je važan dio iskustva dojenja koji omogućava mamama veću slobodu i fleksibilnost u njihovoj svakodnevici. Uz pravilnu opremu, poput kvalitetnih izdajalica, spremnika za mlijeko i ostalih dodataka, ovaj proces može biti puno jednostavniji i udobniji. Izdajanje ne samo da pomaže u održavanju laktacije, već pruža mogućnost da se i drugi članovi obitelji uključe u hranjenje bebe, jačajući pritom obiteljsku povezanost. S obzirom na sve dostupne opcije, važno je da mame odaberu proizvode koji najbolje odgovaraju njihovim potrebama, kako bi iskustvo dojenja i izdajanja bilo što ugodnije i uspješnije.