Savjeti za lakšu kupnju

VODIČ: Kako izabrati školsku torbu?

Koliko bi torba trebala biti teška i velika te na što sve treba paziti kod odabira pročitajte u našem vodiču!

VODIČ: Kako izabrati školsku torbu?

Školska torba jedna je od najvažnijih stvari prilikom opremanja djeteta za školu, a najteže je odabrati torbu za prvašića. Kako bismo vam olakšali potragu i konačan izbor iz velike ponude ruksaka i torbi za školu donosimo nekoliko stvari koje je dobro uzeti u obzir. 

1. Težina torbe 

Glavna stvar na koju treba pripaziti je da torba ne bude preteška. Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo preporučuje se da školska torba teži do 15% težine tijela djeteta jer takva težina nije povezana sa zdravstvenim smetnjama. To bi značilo da je optimalna težina školske torbe ili ruksaka između kilograma te kilograma i pol.

Zbog preteških torbi dolazi do boli u donjem dijelu leđa, a bol se može javiti u cijelom mišićno-koštanom sustavu, javlja se i nepravilno držanje, umor, iscrpljenost i posljedično lošija koncentracija i uspjeh u školi.

2. Veličina torbe

Veličina školskih torbi za niže razrede varira od 32 do 48 centimetara visine. Koja najbolje odgovara vašem djetetu? Visina torbe u usporedbi s leđima treba biti smještena od dna leđa do par centimetara ispod ramena. Na taj način će težina biti najbolje raspoređena. 

3. Je li torba ergonomska?

Dobra školska torba osigurava pravilno držanje učenika prilikom nošenja, a važno je i da se ona nosi na oba ramena. Viši položaj torbe radi manji pritisak na ramenima od nižeg položaja. Važno je da su naramenice prilagodljive kako bi se torba namjestila u viši položaj, ali i tako da torba ne 'pleše'. 

Obratite pozornost i na raspored tereta, to jest, teže predmete stavite na dno i bliže tijelu. 

4. Ima li dijete izvannastavne aktivnosti?

U slučaju dodatnih aktivnosti treba računati i na više sadržaja u školskoj torbi. Za takve situacije praktično je iskoristiti tzv. 'vrećice za papuče' kako dijete ne bi moralo nositi cijelu torbu s jedne aktivnosti na drugu. Vrećice za papuče zapravo su torbe jednostavnog dizajna te dolaze u različitim veličinama, a neke i s dodacima poput džepa ili patentnog zatvarača koji proširuju korisne namjene takvih torbi. 

Dodatni savjet: idealne su za djecu koja koriste dnevni boravak u školi i doma nose samo par bilježnica sa zadaćom.

5. Putuje li dijete na nastavu? 

Ukoliko školarac na dugom putu do škole nema prepreka za torbu s kotačićima uzmite i tu opciju u obzir kako biste mu olakšali nošenje tereta

6. Koliko godina planirate imati istu torbu?

Konačna dilema - kakvu torbu odabrati prema ponuđenim motivima. Neka s najdražim crtanim likom ili pak s univerzalnim motivima? Upadljiva ili neutralna boja? Tu trebate računati koliko dugo su vašem djetetu određeni junaci zanimljivi, to jest, hoće li biti zainteresirano za iste stvari nakon godinu, dvije, tri? 

Ipak, kad je dezen školske torbe ili ruksaka u pitanju, vrlo je izvjesno da ćete prije nove školske godine od svog školarca čuti: 'Ja bih novu školsku torbu'.