Stiže beba? Evo što sve trebate od opreme

Dolazak bebe mijenja puno toga. Pripremite sve na vrijeme i uživajte u zajedničkim trenucima.

Stiže beba? Evo što sve trebate od opreme

Dolazak bebe je uzbudljivo vrijeme puno planiranja i slatkih briga, ali i trenutak kad treba razmisliti o potrebnoj opremi koja će vam olakšati prve mjesece. Bez brige, nije toliko komplicirano koliko se čini! Od dječjih kolica za ugodne šetnje do autosjedalica za sigurne vožnje, svaka stvar ima svoju ulogu. Iako se na prvu može činiti da vam treba sve sa svakog popisa, zapravo je važno odabrati ono što odgovara vašem načinu života. Nema potrebe žuriti; malo po malo istražite što vam stvarno treba. S pravom opremom, i vi i beba bit ćete zadovoljni, a svakodnevne situacije puno jednostavnije. Bitno je da sve što birate bude praktično, udobno i sigurno – i naravno, malo slatko! Tu smo da vam pomognemo napraviti taj izbor. U nastavku donosimo popis osnovne opreme koja će vam biti od pomoći u prvih nekoliko mjeseci s bebom.

1. Dječja kolica: Kako odabrati savršen model?

Izbor pravih dječjih kolica jedna je od ključnih odluka koje roditelji donose, jer se radi o investiciji koja ne samo da će pratiti vaše dijete kroz prve godine života, već će i olakšati svakodnevicu cijele obitelji. Odabir kolica koja su jednostavna za sklapanje i skladištenje može vam uštedjeti puno vremena i prostora. Također, razmislite o kolicima s dodatnom opremom poput torbi, držača za čaše ili sjenila za sunce, a to će dodatno povećati njihovu funkcionalnost. Kod kolica je bitno je li vam važno da ih koristite i za novorođenče jer u tom slučaju trebate i košaru ili kolica koja se mogu spustiti u nulti, ležeći položaj. Provjerite i težinu kolica, jer lagana kolica će vam olakšati upravljanje i podizanje u svakodnevnim situacijama, poput ulaska u autobus ili penjanje stepenicama. Razmislite i o tome koliko su kolica udobna za bebu, s dovoljno podstave i ventilacije za toplije dane. U ponudi su 1u1, 2u1 i 3u1 dječja kolica, popularna kišobran kolica te sportska kolica. U našem vodiču doznajte kako izabrati dječja kolica.

2. Autosjedalica: Sigurnost prije svega

Autosjedalica nije samo preporučeni dodatak; ona je neophodan alat za sigurnost vašeg djeteta u vozilu. Nikada nemojte voziti bebu bez autosjedalice, čak niti za kratke vožnje! Prilikom kupnje autosjedalice, važno je provjeriti odgovara li težini i visini vašeg djeteta te je li kompatibilna s vašim vozilom. Također, razmotrite autosjedalice koje nude dodatne značajke poput bočne zaštite i jednostavnog postavljanja. Većina sudara s nastradalima događa se u naseljima pri malim brzinama. Autosjedalica mora biti ispravna, a dijete je potrebno pravilno postaviti u nju. Pročitajte i savjete na što sve treba pripaziti prilikom stavljanja djeteta u autosjedalicu

Osim što svi djeci želimo najbolje, upotreba autosjedalice obavezna je i prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama prema kojem se mora vezati djecu od rođenja do 150 centimetara visine u autosjedalici koja odgovara fizičkom razvoju djeteta. Odaberite autosjedalicu koja nudi lako podesive pojaseve i mogućnost jednostavnog skidanja i pranja navlaka. Također, razmislite o autosjedalicama s rotacijskim sustavom koje omogućuju lakši ulazak i izlazak djeteta. Zapamtite, odabir prave autosjedalice jedna je od najvažnijih odluka koju ćete donijeti kao roditelj u pogledu sigurnosti vašeg djeteta. Na što sve treba pripaziti prilikom kupnje autosjedalice pročitaj u VODIČU za kupnju autosjedalica

3. Krevetić za bebu: Za mirne snove

Krevetić za bebu u prvim mjesecima bebinog života nije samo za spavanje, već i mjesto za igru i promatranje svijeta oko sebe. Obavezno birajte madrace koji su udobni i izrađeni od hipoalergenih materijala kako biste osigurali maksimalnu sigurnost i udobnost. Razmislite i o zaštitnim ogradicama koje se mogu montirati kako bi se spriječilo da beba ispadne iz krevetića. Za kinderbet možete kupiti popularne mobile, vrtuljke s igračkicama koje se lagano vrte uz umirujuću glazbu, beba će uživati.

Za prve bebine mjesece zabavni će biti i projektori, a ne zaboravite niti na noćna svjetla kako beba ne bi bila u potpunom mraku i kako biste je lakše i brže locirali tijekom noći. Pripazite i na materijale krevetića, izbjegavajte boje i lakove koji mogu biti štetni za bebu. Uvijek je dobro provjeriti ima li krevetić certifikate o sigurnosti i kvaliteti. Prilikom kupnje krevetića obratite pažnju ima li mogućnost spuštanja bočne stranice radi lakšeg uzimanja i stavljanja djeteta u krevet.

4. Prematalica: Udobnost i praktičnost

Mnogi će roditelji koristiti komodu za previjanje koja služi i kao baza u kojoj ćete na jednom mjestu imati sve za higijenu, poput pelena, vlažnih maramica, kremica za guzu, blazinica, tetra pelena i ostalih higijenskih dodataka. Izaberite prematalicu s mekanom podlogom koja je vodootporna i jednostavna za čišćenje. Provjerite ima li dovoljno prostora za skladištenje svih potrepština kako biste izbjegli nepotreban nered. Kod odabira komode bitno je da procijenite koliko prostora za skladištenje trebate. Dovoljno ladica i polica znači da možete imati sve potrebne stvari organizirano i na dohvat ruke. Uz ergonomski dizajn, važno je i da visina prematalice odgovara visini roditelja koji će je najčešće koristiti, smanjujući rizik od bolova u leđima.

5. Nosiljka: Za zdrav razvoj

Razmislite o svim prednostima babywearinga, nošenja djeteta u nosiljci. Pri odabiru nosiljke, razmotrite različite stilove i materijale koji odgovaraju vašem načinu života i potrebama. Klokanice su jednostavne za korištenje, s remenjem koje se lako prilagođava, i idealne su za kraće šetnje ili svakodnevne aktivnosti. Marame, koje mogu biti elastične ili tkane, nude veću fleksibilnost u načinu nošenja i pružaju odličnu podršku za novorođenčad, savršene su za blizak kontakt i dulje nošenje. Sportske nosiljke su čvršće, s dodatnim remenjem i podrškom, te su odličan izbor za roditelje koji vole aktivan stil života i planiraju duže šetnje ili čak planinarenje s bebom. Nosiljke koje omogućuju ergonomski ispravno nošenje, s podrškom za kralježnicu i kukove, osiguravaju zdrav razvoj vašeg djeteta. Potražite modele koji nude prilagodljivost kako bi se nosiljka mogla koristiti od novorođenčeta do kasnijih mjeseci. Od klokanica do prilagodljivih marama, postoji niz opcija koje mogu podržati ergonomski ispravno nošenje djeteta, promičući zdrav razvoj i udobnost.

Imajte na umu da svojim tijelom grijete dijete dok je u nosiljci pa nema potrebe da mu obučete previše slojeva - proučite kako obući sebe i dijete koristite li nosiljku. Također, nosiljka vam omogućuje slobodne ruke, što olakšava svakodnevne aktivnosti i dodatno povezuje bebu s vama. Uvijek pratite preporuke proizvođača i savjete stručnjaka o pravilnom nošenju kako bi se izbjegle eventualne ozljede.

6. Pelene: Priprema za novi početak

Pelene trebate pripremiti već i za rodilište, a nabavite ih na vrijeme i za dolazak bebe doma. Birajte kvalitetne pelene koje pružaju udobnost, suhoću, i zaštitu za osjetljivu kožu vaše bebe. Razmislite o ekološkim alternativama kao što su platnene pelene koje su ponovno upotrebljive i mogu smanjiti troškove na duge staze. Redovito mijenjanje pelena smanjuje rizik od pelenskog osipa i drugih iritacija kože.

Olakšajte si nabavku pelena i uštedite uz pogodnosti Bazzarovog Pampers plana. Pazite na odgovarajuću veličinu pelena, jer premalene ili prevelike pelene mogu uzrokovati nelagodu ili curenje. Pripremite se s dovoljnim zalihama kako biste izbjegli hitne odlaske u trgovinu.

7. Toplomjer i inhalator: Zdravlje na prvom mjestu

Budite spremni uz uređaje koji će vam pomoći pratiti bebu i pomoći joj u slučaju bolesti. Digitalni toplomjeri nude brzo i precizno mjerenje temperature, a to je ključno u situacijama kada je potrebno brzo reagirati. Inhalatori pomažu u olakšavanju disanja kod prehlada ili drugih respiratornih poteškoća, pa je korisno imati ih pri ruci. Toplomjeri i inhalatori ne samo da vam omogućavaju da budete korak ispred potencijalnih zdravstvenih izazova, već i pružaju mir uma znajući da ste spremni pružiti pomoć kad god je to potrebno. Za sve savjete i upute obavezno se posavjetujte s pedijatrom.

8. Higijena: Njega za najmlađe

Bebe se obično kupaju u za to predviđenim kadicama, a umjesto ručnika možete koristiti nježne tetra pelene koje služe i kao dekice i kao krpice. Birajte proizvode za njegu koji su dermatološki testirani i ne sadrže štetne kemikalije. Neka sve bude nadohvat ruke kako biste imali sve što vam treba tijekom kupanja i njege. Bit će vam potrebna i ostala kozmetika poput nježnih losiona za kupanje, kreme za guzu i ulja za tjemenicu.

9. Prve igračke: Istraživanje svijeta kroz igru

Osim već spomenutih mobila za dječji krevetić i projektora, bebi možete kupiti prve zvečkice i igračke za kolica. Birajte igračke za bebe koje su sigurne, napravljene od netoksičnih materijala i prilagođene dobi vaše bebe. Igračke koje stimuliraju različita osjetila, poput onih s različitim teksturama, zvukovima ili bojama, potiču bebin razvoj. Ne zaboravite, u prvim mjesecima bebi je najpotrebnije i najzabavnije biti uz roditelje pa uz zvečkice i pjesmice svakako i sami razgovarajte s bebom i budite joj blizu kako bi promatrala vaše lice i slušala vaš glas.

Za bebu je u dobi od oko 4, 5, mjeseci važno i vrijeme na podu kako bi vježbala pokrete i okretanje, a za to su dobar izbor podloge za igranje, poznatiji kao baby gymovi. Tijekom igre na podu, uvijek pazite na sigurnost i koristite mekane podloge kako bi beba imala udobno i sigurno mjesto za istraživanje. Interakcija s igračkama i roditeljima ključna je za emocionalni i socijalni razvoj bebe. Inspirirajte se kako se igrati s djetetom prvih godinu dana.

Sve za bebu pronađite na Bazzaru, a ako ste još u fazi iščekivanja bebe, ne propustite podsjetiti se i što sve ide u torbu za rodilište. Na Bazzaru možete pronaći sve što vam treba, od osnovne opreme do sitnica koje će vam olakšati prve dane s bebom. Ako ste nesigurni u vezi nekih proizvoda, slobodno se posavjetujte s drugim roditeljima ili stručnjacima, jer svaka preporuka može biti od velike pomoći. Uživajte u pripremama i ne zaboravite, najvažnije je da se vi i vaša beba osjećate ugodno i sigurno od prvog dana.