ZA GRILL MAJSTORE

Plinski, električni ili na ugljen: Koje su razlike i koji roštilj izabrati

Glavne vrste roštilja su roštilj na drveni ugljen, plinski roštilj te električni roštilj. No, kako odabrati roštilj koji će ti najbolje služiti?

Plinski, električni ili na ugljen: Koje su razlike i koji roštilj izabrati

Ljeto je idealno vrijeme za uživanje u roštiljanju, a da bi postao majstor roštilja potreban ti je dobar saveznik za pečenje mesa i slasnog povrća. Glavne vrste roštilja su roštilj na drveni ugljen, plinski roštilj te električni roštilj. No, kako izabrati roštilj koji će ti najbolje služiti? 

Za lakšu odluku kreni od prostora u kojem ga planiraš koristiti. 

1. ROŠTILJ NA DRVENI UGLJEN 

Imaš li dvorište i voliš li tradicionalan način pripreme roštilja idealan odabir je roštilj na drveni ugljen. Među roštiljima na drveni ugljen su, primjerice, klasični grill roštilji idealni za pečenje, prženje i dimljenje različitih vrsta jela. Ovakvi roštilji neizostavan su dodatak na pikniku, vrtnim zabavama i ostalim događajima na otvorenom.

Tražiš li više od svog roštilja tu su i modeli roštilja na ugljen s praktičnim policama i dodatnim mogućnostima, poput roštilja s poklopcem za dimljenje hrane.

Meso i ostala hrana koja se priprema na roštilju na drveni ugljen dobiva fini dimljeni okus. Priprema jela na takvom roštilju traje nešto duže nego na drugim vrstama roštilja, što ti daje više vremena za razmjenu grill savjeta s gostima dok se ručak lagano peče. 

2. PLINSKI ROŠTILJ 

Volite li praktičnost i manje čišćenja nakon roštiljanja tu su plinski roštilji jer nema pepela koji se mora čistiti nakon svakog korištenja. Oni su izvrstan odabir za balkone i terase jer kod pečenja nema jakog dima kao kod klasičnog roštiljanja na drveni ugljen. 

Uz korištenje plinske boce roštilj na plin je lako prebacivati na drugo mjesto koje vam više odgovara za pripremu hrane, a trajanje pečenja kraće je nego kod pečenja na roštilju na drveni ugljen. Plinski roštilji koriste se isključivo na otvorenom prostoru. 

3. ELEKTRIČNI ROŠTILJ 

Električni roštilji pravi su joker za grill gurmane i mogu se pohvaliti nizom korisnih karakteristika: 

  • idealni su za male prostore jer ne zauzimaju puno mjesta
  • zahvalniji za čišćenje od ostalih roštilja
  • praktični su, lako se prenose s jednog mjesta na drugo 
  • sve što ti je potrebno za rad električnog roštilja je priključak na struju 

Osim uvijek popularnim roštiljem obitelj i prijatelje možete počastiti i specijalitetom ispod peke ili kotlovinom, a kako bi sve teklo glatko tu je i bogata ponuda pribora za roštilj

Nakon osnovnog alata za roštilj za kraljevsku gozbu potrebno je izabrati i fine začine i umake, a ne zaboravi sve zaokružiti dobro rashlađenim pićem. Ne propusti ni Bazzarove recepte za pića i koktele!