Već mala količina dat će puni okus. Razlog je snažan i aromatičan, gorkasto-sladak okus klinčića bogatog esencijalnim uljima.
Sladak i snažan: izrazito aromatičan i lagano pikantan okus klinčića čini ga savršenim za mnoga jela. Aromatičan okus klinčića savršen je u kompotima, pečenim proizvodima, kuhanom vinu, mesu, jelima od riže i varivima.
Pročitaj višeKotányi Klinčić cijeli 18g
Idealno za
Sastojci
Obavijest o alergenima
Klinčić kao začin
Klinčić dodaje aromatičnu, slatku i toplu aromu slatkim i pikantnim jelima. Zbog izgleda tog pupoljka, njegov naziv dolazi od starofrancuske riječi za „kandžu“.
Osim svojeg iznimno aromatičnog i slatkog te blago toplog i gorkastog okusa, klinčić ima i blagi anestetički učinak na usta. Potječe s indonezijskih Molučkih otoka, s istog mjesta s kojeg dolazi i muškatni oraščić – ti se otoci s razlogom nazivaju „začinskim otocima“! Klinčić je u prošlosti bio zastupljeniji u medicini nego u kuhinji.
Smatralo se da njegova intenzivna aroma može pomoći u slučaju lošeg zadaha, a čak je i danas ulje klinčića sastojak mnogih vodica za ispiranje usta i zubnih pasta.
Klinčić je naziv dobio po svojem obliku – naziv mu dolazi od starofrancuskog izraza clou de girofle koji znači kandža mirisnog cvijeta.