Najvažniji zadaci

Kontrolni popis: Kako pripremiti dvorište za proljeće

Dobar put prema prekrasnom dvorištu.

Kontrolni popis: Kako pripremiti dvorište za proljeće

Uz toplije vrijeme i duže dane na horizontu, vrijeme je da izađete van i počnete pripremati svoje dvorište za proljetnu sezonu. Evo kontrolnog popisa najvažnijih zadataka koje trebate riješiti dok pripremate svoje dvorište za proljeće.

1. Očistite dvorište: Uklonite sve mrtvo lišće, grane i druge ostatke koji su se nakupili tijekom zimskih mjeseci. To će spriječiti da štetnici i bolesti zavladaju u vašem dvorištu.

2. Provjerite svoj sustav navodnjavanja: Provjerite radi li vaš sustav navodnjavanja ispravno i popravite curenje ili oštećenja. Ovo je također dobro vrijeme za podešavanje vremena i učestalosti vašeg rasporeda navodnjavanja kako biste se prilagodili promjenjivim vremenskim uvjetima.

3. Oplodite svoj travnjak: Oplodite svoj travnjak kako biste potaknuli zdrav rast i spriječili bolest. Odaberite gnojivo koje je prikladno za vaš tip trave i pažljivo slijedite upute.

4. Suho grmlje i drveće: Obrezivanje grmlja i drveća u proljeće pomoći će im da postanu jači i zdraviji. Usredotočite se na uklanjanje mrtvih ili oboljelih grana, kao i na sve koje se trljaju jedna o drugu ili prelaze jedna preko druge.

5. Pripremite svoje cvjetne gredice: Okrenite tlo u svojim cvjetnim gredicama i dodajte kompost ili drugu organsku tvar kako biste poboljšali kvalitetu tla. To će također pomoći u sprječavanju korova u vrtu.

6. Posadite nove biljke i sjemenke: Proljeće je savršeno vrijeme za sadnju novih biljaka i sjemenki, kada je tlo još uvijek hladno i vlažno. Odaberite biljke koje su prikladne za vašu klimu i vrstu tla i svakako ih posadite na ispravnu dubinu i razmak.

7. Malčirajte svoje cvjetne gredice: Malčirajte svoje cvjetne gredice kako biste sačuvali vlagu, suzbili korov i regulirali temperaturu tla. Koristite sloj organskog malča od 5-7 cm, kao što su lišće, kora ili kompost.

8. Popravite sva oštećenja: Provjerite ima li oštećenja koja su se mogla pojaviti na vašem dvorištu tijekom zimskih mjeseci i izvršite sve potrebne popravke, poput fiksiranja pukotina na šetnicama ili terasama ili zamjene oštećenih ograda.

9. Provjerite svoju opremu: Provjerite je li vaša vrtlarska oprema u dobrom radnom stanju i izoštrite lopatice ili izvršite potrebne popravke.


Uživajte u svom dvorištu

Nakon što završite kontrolni popis za pripremu proljetnog dvorišta, odvojite malo vremena da sjednete i uživate u svom dvorištu. Bilo da se opustite na terasi ili prošetate svojim vrtom, uživajte u ljepoti proljeća i toplini sunca.

Slijedeći ovaj kontrolni popis, bit ćete na dobrom putu prema prekrasnom dvorištu ovog proljeća. Sretno vrtlarenje!