Ravnoteža i držanje

Kako pravilno voziti električni romobil

Ključno je uspostaviti dobru ravnotežu do koje pak dolazi pravilnim držanjem.

Kako pravilno voziti električni romobil

Vožnja na električnom romobilu izgleda jednostavno kad gledamo druge, no početnicima je često nelagodan osjećaj stati na ta dva kotača. Ključno je uspostaviti dobru ravnotežu do koje pak dolazi pravilnim držanjem. 

U nastavku doznajte kako voziti električni romobil na siguran način i tako si osigurati ugodnu i ekološki prihvatljivu vožnju kao stvorenu za praktičan i brz gradski način kretanja.

1. Provjera svih funkcija električnog romobila

Za početak je dobro proučiti gdje vam se nalaze sve komande na romobilu da biste mogli na vrijeme reagirati u slučaju potrebe. Kako biste si osigurali maksimalnu sigurnost tijekom vožnje romobilom provjerite položaj kočnice, gasa, svjetla, napunjenosti baterije i tlak u gumama. Također, provjerite je li zaključan mehanizam za sklapanje.

Prije nego li se uputite u vožnju napravite njezin kraći test.

2. Zaštitna oprema - i sigurnost i izbjegavanje novčanih kazni

Od prošlog mjeseca vrijede nova pravila prema kojima za nenošenje kacige tijekom vožnje, bez obzira na dob, možete dobiti kaznu od 300 kuna. Također, za noćnu vožnju obavezan je reflektirajući prsluk ili bilo koja druga reflektirajuća odjeća. 

Osim što spašava novčanik, još važnije, kaciga čuva i glavu od ozljeda prilikom pada. Na što još treba obratiti pažnju doznajte u tekstu kako povećati sigurnost u vožnji te izbjeći kazne.

3. Kako krenuti s vožnjom električnog romobila?

Pritisnite tipku za uključivanje romobila (ili ga, u slučaju da ste romobil unajmili, uključite putem aplikacije). Primite čvrsto upravljač i dignite nogar, a na romobil stanite slabijom nogom. Drugom nogom, onom koja vam je sigurnija, odgurnite se od tla. Romobil će nakon toga krenuti, a kod većine modela motor se pali pri brzini od 5 km/h. Nakon kretanja pritisnite gas kako biste ubrzali, a pomoći može i lagano naginjanje prema naprijed. 

Za veću sigurnost i stabilnost ne radite nagle pokrete dok se vozite električnim romobilom

Kad je u pitanju skretanje to ćete učiniti usmjeravanjem upravljača, no pripazite da se vi ne naginjete previše kako se ne biste prevrnuli. Za kočenje se možete malo nagnuti unatrag te saviti koljena i postepeno kočiti. Kad stignete na odredište spustite nogar i zaključajte romobil. 

4. Vježba vožnje

Za prvu vožnju odaberite mjesto koje nije prometno, po mogućnosti prazno prakiralište ili ulica bez vozila i pješaka (i rupa!). Nakon odabira lokacije za probnu vožnju prođite kroz sve navedene korake i uživajte u svom električnom romobilu. 

Podsjećamo i na nova pravila za vožnju romobila, od kaciga do ograničenja brzine.